Κόντρα Βρούτση - Σκουρλέτη για το «παρών» ΣΥΡΙΖΑ στην τροπολογία των 100.000 θέσεων εργασίας

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Τα «μαχαίρια» έβγαλαν Γιάννης Βρούτσης και Πάνος Σκουρλέτης στη Βουλή με αφορμή το «παρών» που ανακοίνωσε ότι θα δηλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην τροπολογία για την επιδότηση 100.000 νέων θέσεων εργασίας από το κράτος.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, αμφισβήτησε τα οφέλη της επίμαχης ρύθμισης, επισημαίνοντας ότι δεν εξασφαλίζει ρητά τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας από τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών, κατηγορώντας τον Υπουργό Εργασίας και την κυβέρνηση για αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και προσπάθεια μείωσης μισθών και κατάργησης κεκτημένων δικαιωμάτων.

«Τόσο απροκάλυπτα; Το ίδιο πρόσωπο έρχεται να συνεχίσει μία πολιτική που υπήρξε στο πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο; Εμείς την τροπολογία αυτή ως προς αυτό το σκέλος θα την καταψηφίσουμε», σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης, ξεκαθαρίζοντας λίγο αργότερα ότι λόγω της θετικής κρίσης του ΣΥΡΙΖΑ ως προς το σκέλος κατάργησης του ΕΝΦΙΑ στα μικρά νησιά, το κόμμα θα κινηθεί στο «Παρών».

Ο Υπουργός Εργασίας πέρασε στην αντεπίθεση, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για αντιπολίτευση με «αραχνιασμένη αντίληψη» και έλλειψη πραγματικών επιχειρημάτων.

«Θα καταψηφίσουν λέει τη ρύθμιση. Σοβαρότητα και ευθύνη μηδέν. Όλα στον κομματικό βωμό. Είστε στην πολιτική του “Όχι σε όλα”, της ισοπεδωτικής αντίληψης. Απολογηθείτε στους πολίτες, που δεν θέλετε με την ψήφο σας να πιάσουν δουλειά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Βρούτσης.

Νωρίτερα, ο Υπουργός Εργασίας αναλύοντας τη ρύθμιση για τις 100.000 θέσεις εργασίας, αναφέρθηκε στις  δικλείδες ασφαλείας που προβλέπει και είναι όπως είπε οι εξής:

 -οι εργαζόμενοι αυτής της ρύθμισης δεν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα Συνεργασία ούτε να μπουν σε αναστολή σύμβασης εργασίας

-το πλεονέκτημα της πρόσληψης αυτού ανθρώπινου δυναμικού θα τον έχουν οριζόντια μόνο οι επιχειρήσεις - είτε έχουν πληγεί είτε όχι  -  υπό την προϋπόθεση να είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμερες

-για τον υπολογισμό των θέσεων εργασίας λαμβάνονται υπόψη

οι ενεργές θέσεις εργασίας συμπεριλαμβανομένων αυτών που είναι σε αναστολή

-ασυνεπής επιχείρηση που μπήκε στο πρόγραμμα και δεν κράτησε τον αριθμό εργαζομένων

ή δεν ήταν φορολογικά ενήμερη είναι υποχρεωμένη να πληρώσει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών αντί για το κράτος.

Πηγή: skai.gr