Κόντρα για το πώς θα διεξαχθούν οι εκλογές

Ο Αλέξης Τσίπρας, σηκώνοντας ακόμα πιο πολύ τους τόνους της αντιπαράθεσης, κατηγορεί την κυβέρνηση πως με την υπόθεση των παρακολουθήσεων να μην έχει κλείσει θα πρέπει το πολιτικό σύστημα να παρέχει συγκεκριμένες εξασφαλίσεις στα κόμματα.

Του Αντώνη Αντζολέτου

Το σύνηθες είναι η κόντρα για τις εκλογές να επικεντρώνεται στην οικονομία.

Οι κάλπες που θα στηθούν το 2023 θα έχουν μια ιδιαιτερότητα. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση έχουν αρχίσει ήδη να διαφωνούν για τους όρους με τους οποίους θα πραγματοποιηθεί η εκλογική διαδικασία.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σηκώνοντας ακόμα πιο πολύ τους τόνους της αντιπαράθεσης, κατηγορεί την κυβέρνηση πως με την υπόθεση των παρακολουθήσεων να μην έχει κλείσει θα πρέπει το πολιτικό σύστημα να παρέχει συγκεκριμένες εξασφαλίσεις στα κόμματα.

Με δήλωσή του ζήτησε την αντικατάσταση του διοικητή της ΕΥΠ Θ.Δεμίρη και της αρμόδιας εισαγγελέως Β.Βλάχου.

Προκειμένου, όπως ανέφερε, να διασφαλιστεί η δημοκρατική και αδιάβλητη διεξαγωγή της εκλογικής αναμέτρησης. Πρόσθεσε επίσης πως σε όλη την προεκλογική περίοδο πρέπει  με διακομματική συναίνεση να οριστεί υπηρεσιακός Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Με απλά λόγια στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι με το ενδεχόμενο να παρακολουθούνται ακόμα πολιτικοί αντίπαλοι της Νέας Δημοκρατίας οι βουλευτικές κάλπες μπορεί να θεωρηθεί πως είναι υπονομευμένες.

Πως απαντούν από το κυβερνητικό στρατόπεδο; Υποστηρίζουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει ήδη σε τροχιά ήττας και ψάχνει να βρει δικαιολογίες.

Οι δημοσκοπήσεις δεν τον ευνοούν, το κλίμα δεν αλλάζει και στην Κουμουνδούρου δεν δείχνουν να εισπράττουν στην πρόθεση ψήφου την ανησυχία του κόσμου για την ακρίβεια.  «Ο "τραμπισμός αλά Γκρέκα" και η απαξίωση των θεσμών δεν καλύπτουν την πολιτική του ένδεια.

Στις εκλογές θα αντιμετωπίσει ό,τι φοβάται περισσότερο: την ετυμηγορία των Ελλήνων!», απάντησε ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Γαϊτάνης.

Είναι σαφές πως οι παρακολουθήσεις θα μπουν πολύ ψηλά στην ατζέντα της Κουμουνδούρου το επόμενο διάστημα, καθώς θεωρούν πως αθροιστικά με τις ανατιμήσεις στην αγορά και την υπόθεση του Ανδρέα Πάτση θα προκληθούν ζημιές στη Νέα Δημοκρατία.

Στο Μαξίμου δεν αμφιβάλουν πως αν κερδηθεί η μάχη της ακρίβειας ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει καμία τύχη στις επερχόμενες εκλογές.

Για αυτό το «καλάθι του νοικοκυριού» αποτελεί μια πρώτη κρίσιμη μάχη που βλέπουν πως μπορεί να κερδηθεί.

Ήδη αρκετά σούπερ μάρκετ μπήκαν στο παιχνίδι του ανταγωνισμού μειώνοντας τις τιμές σε μια σειρά από προϊόντα.

Ο Νοέμβριος έτσι και αλλιώς χτυπά καμπανάκι για τα κόμματα, καθώς αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τη μάχη του προϋπολογισμού.

Θα είναι η τελευταία ψήφος εμπιστοσύνης που θα πάρει η κυβέρνηση πριν από τις εκλογές και η μεγάλη ευκαιρία των κομμάτων της αντιπολίτευσης να συγκροτήσουν ένα μπλοκ απέναντι στην πλειοψηφία.

Συνεπώς οι πρώτες τις δημοσκοπήσεις του 2023 θα αποτελέσουν τον οδηγό για το πως θα κινηθούν τα κόμματα.

Την εβδομάδα που έρχεται το βλέμμα όλων στρέφεται στην πανελλαδική απεργία της Παρασκευής, καθώς για ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 αποτελούν την «πρόβα τζενεράλε» για μια σειρά από μαζικές κινητοποιήσεις.