Κλείσιμο

Σενάρια συγκυβέρνησης: Τι θα κάνουν οι «μικροί» της Βουλής

Με εξαίρεση το κομμουνιστικό κόμμα, που λίγο επηρεάζεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση από το πολιτικό περιβάλλον, ο Κυριάκος Βελόπουλος και ο Γιάνης Βαρουφάκης παρακολουθούν τις εξελίξεις

Του Αντώνη Αντζολέτου

Τι συμβαίνει  με τους τρεις «μικρούς» της Βουλής; ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 πρωταγωνιστούν συνεχώς στα σενάρια συγκυβέρνησης χωρίς, ωστόσο οι ίδιοι να το επιθυμούν. Με εξαίρεση το κομμουνιστικό κόμμα, που λίγο επηρεάζεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση από το πολιτικό περιβάλλον, ο Κυριάκος Βελόπουλος και ο Γιάνης Βαρουφάκης παρακολουθούν τις εξελίξεις, γνωρίζοντας πως στις «συμπληγάδες» της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ δύσκολα θα αποφύγουν στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. 

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας δεν έχει αφήσει κανένα περιθώριο στον ΣΥΡΙΖΑ να ελπίζει πως θα μπορούσε να υπολογίζει στους βουλευτές του. Έχει ξεκαθαρίσει σε κάθε τόνο πως τα σενάρια συγκυβέρνησης δεν τον αφορούν. Ούτε όσα εικάζονται για σχηματισμό κυβέρνησης ανοχής έχουν σχολιαστεί από τον Περισσό. Να δεχτεί, δηλαδή να απέχει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ από την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή προκειμένου να επιτευχθεί η ελάχιστη πλειοψηφία των 120 θετικών ψήφων επί των παρόντων βουλευτών. Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος ζητεί συνεχώς στις ομιλίες του ο λαός «να στείλει τον λογαριασμό σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ», σημειώνοντας πως υπηρετούν τους ίδιους σκοπούς. Από την Κουμουνδούρου, πάντως συνεχίζουν να βάζουν στο κάδρο των πιθανών συνεργασιών και καλεσμάτων που κάνουν τον Περισσό επιμένοντας στη συμπόρευση όλων των προοδευτικών δυνάμεων.

Σε σχέση με την Ελληνική Λύση από τη ΝΔ δεν εκφράζουν κάποιο ενδιαφέρον για «συγκατοίκηση» μαζί της. Χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσει οποιοδήποτε σενάριο αν και οι δεύτερες κάλπες δεν δώσουν αυτοδύναμο νικητή. Είναι ξεκάθαρη η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη να στρέψει απολύτως το βλέμμα του στον μετριοπαθή και κεντρώο χώρο. Εκεί, άλλωστε εμφανίζεται πως έχει τα πρωτεία. Τόσο ο ίδιος όσο και τα κορυφαία στελέχη της γαλάζιας παράταξης έχουν κατηγορήσει τόσες φορές τα πεπραγμένα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που ένα τέτοιο βήμα θα θεωρείτο πισωγύρισμα. Αρνητικός σε μια τέτοια συνεργασία έχει δηλώσει και ο Κυριάκος Βελόπουλος. Από τη Βουλή ανέφερε πως «κυβέρνηση ΝΔ και Ελληνικής Λύσης δεν γίνεται. Γιατί εμείς μιλάμε για εθνικό δίκαιο, ενώ εσείς μιλάτε για διεθνές δίκαιο. Εμείς λέμε πρώτα η Ελλάδα και οι Έλληνες πρώτα το δημόσιο συμφέρον και εσείς λέτε πάνω από όλα τα συμφέροντα των ιδιωτών και ολιγαρχών. Αυτή είναι η βασική μας διαφορά».

Όσον αφορά τον Γιάνη Βαρούφακη τα τοπίο παραμένει θολό. Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 απαντά – απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα – πως πρέπει να υπάρχει μια μίνιμουμ προγραμματική συνεννόηση πάνω στα σημεία που έχει θέσει το κόμμα του. Κατά τη χθεσινή τοποθέτησή του στη Βουλή δήλωσε πως το ΜέΡΑ25 μένει «παγερά αδιάφορο με τη συμμαχιολογία». Παραδέχτηκε πως μάλλον θα προκύψει μια κυβέρνηση συνεργασίας τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών βάζοντας, όμως τον δικό του αστερίσκο και μιλώντας σε τρίτο πρόσωπο: «όποιοι θέλετε να συγκυβερνήσετε βρείτε τα από πριν να ξέρει ο ελληνικός λαός ποιο είναι το συνεκτικό κυβερνητικό πρόγραμμα. Εδώ δεν είναι Γερμανία». Θα μπορούσε να ερμηνευτεί πως ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 βλέπει τον εαυτό του σε μια συγκυβέρνηση μόνο μέσα από συγκεκριμένες προγραμματικές προϋποθέσεις πριν στηθούν οι κάλπες. «Δεν ξέρω αν ο κ. Βαρουφάκης θα είναι στη Βουλή, ο λαός θα αποφασίσει», ήταν η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα όταν ρωτήθηκε για πιθανή συνεργασία με το ΜέΡΑ25 στο OPEN.

Σε κάθε περίπτωση τα αποτελέσματα της απλής αναλογικής θα είναι ο οδηγός για τη στρατηγική των κομμάτων στις δεύτερες κάλπες, που όπως δείχνουν τα δημοσκοπικά στοιχεία που υπάρχουν έως τώρα, θα είναι αναπόφευκτες.

Πηγή: skai.gr