Κικίλιας προς Περιφερειάρχες: Ενώνουμε δυνάμεις για να επιστρέψει η ευημερία στη μέση ελληνική οικογένεια

Την ετοιμότητα των Περιφερειών της χώρας για την έναρξη της τουριστικής χρονιάς την 1η Μαρτίου, ζήτησε σήμερα από το βήμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας από τους περιφερειάρχες που βρέθηκαν στην Αθήνα, με αφορμή το σύγκληση του συμβουλίου. Αφού μετέφερε αισιόδοξα νέα για την νέα τουριστική χρονιά του 2022, ο κ. υπουργός υπογράμμισε ότι «θέλουμε να είμαστε δομημένοι και οργανωμένοι με στόχο να επιστρέψει το εισόδημα στην μέση ελληνική οικογένεια», όπως είπε.

Απευθυνόμενος στους περιφερειάρχες της χώρας που σύσσωμοι έδωσαν το «παρών» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού, ο κ. Κικίλιας είπε χαρακτηριστικά: «Είμαστε συμπαίκτες σε αυτή την εθνική προσπάθεια. Ενώνουμε δυνάμεις και εργαζόμαστε σκληρά, με συναίσθηση της ευθύνης να επιστρέψει η ευημερία στη μέση ελληνική οικογένεια. Ξέρω ότι το κάνετε με επαγγελματισμό και με σοβαρότητα σε όλα τα θέματα και θέλω να ξέρετε ότι το υπουργείο Τουρισμού στέκεται δίπλα σας με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία».

Σε ό,τι αφορά τα μηνύματα που έχει το υπουργείο Τουρισμού για το 2022 ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι οι προκρατήσεις του Ιανουαρίου, καθώς και τα αιτήματα των αεροπορικών εταιριών για θέσεις στα ελληνικά αεροδρόμια (Slots) ξεπερνούν κάθε προσδοκία. Μεταξύ άλλων ανάφερε ότι η κρουαζιέρα θα έχει αύξηση 250% στην Βόρεια Ελλάδα και την ίδια στιγμή Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα είναι λιμάνια εκκίνησης για κρουαζιέρες. Παράλληλα υπενθύμισε ότι η TUI φέτος θα φέρει 3 εκατομμύρια επισκέπτες στην Ελλάδα, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό καταγράφεται το γεγονός ότι από την Αμερική τον Απρίλιο δρομολογούνται για Ελλάδα 14 πτήσεις την εβδομάδα.

Στην παρέμβασή της η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη έκανε έναν μικρό απολογισμό των πεπραγμένων του υπουργείου σημειώνοντας ότι το 2021 έγιναν σημαντικά βήματα ενίσχυσης των ειδικών μορφών τουρισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη έχουν υπάρξει συμφωνίες με συναρμόδιους υπουργούς για οικοτουρισμό, ποδηλατικό τουρισμό, γαστρονομικό τουρισμό, αλιευτικό τουρισμό, καταδυτικό τουρισμό και τουρισμού υγείας. Παράλληλα τρέχουν δράσεις για ανάπτυξη του οινοτουρισμό, όπως είπε. Αύριο εξάλλου ξεκινούν και οι πληρωμές για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», ενώ σε ό,τι αφορά την τουριστική εκπαίδευση ξεκίνησε η εργασία της τεχνικής βοήθειας από την ΕΕ για την αναβάθμισή της.

Από την πλευρά τους οι περιφερειάρχες υπογράμμισαν ότι θα είναι πανέτοιμοι για τη νέα χρονιά προκειμένου να υποδεχτούν τους επισκέπτες, σε ό,τι αφορά το μέτωπο των υποδομών. Στο σημείο αυτό ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος τόνισε ότι η πρώτη διεθνής πτήση σε ένα από τα 5 αεροδρόμια της περιφέρειας θα προσγειωθεί ακόμα και στο πρώτο πενθήμερο του Μαρτίου. Στην παρέμβασή του ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, εστιάζοντας στους Οργανισμούς Διαχείρισης/Μάρκετινγκ Προορισμών (DMO), επεσήμανε ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος των πολλών στρατηγικών και όχι της ευθυγράμμισης με την κεντρική στρατηγική.

Ο περιεφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, σημείωσε ότι οι περιφέρειες της χώρας κρατάνε τον τουρισμό ψηλά, όχι μόνο σε επίπεδο σχεδιασμού αλλά και σε ό,τι αφορά την υποδοχή των επισκεπτών. Για τη νέα τουριστική χρονιά ο κ. Τζιτζικώστας ανάφερε ότι η περιφέρεια έχει όλα τα φόντα να πρωταγωνιστήσει και προσέθεσε ότι ήδη «τρέχουν» προγράμματα προβολής της περιφέρειας σε αγορές ενδιαφέροντος. Απευθυνόμενος στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού ζήτησε να μεριμνήσει για το ζήτημα των συνοριακών σταθμών ζητώντας να υπάρχει απρόσκοπτη είσοδος χωρίς καθυστερήσεις, με αποτελεσματικούς ελέγχους, παράλληλα με την αναβάθμιση των υποδομών τους.

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, εστίασε στο μέτωπο του ιατρικού τουρισμού υπογραμμίζοντας ότι προωθείται η δημιουργία παγκόσμιου υγειονομικού χωριού και ήδη έχει βρεθεί μέρος στην Αττική, όπου οι υγειονομικές μονάδες θα συνδέονται με τις τουριστικές σε ενιαίο τουριστικό φορέα. Παραμένοντας στο μέτωπο του ιατρικού τουρισμού, ο κ. Πατούλης επεσήμανε ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης των ιαματικών πηγών και ζήτησε να μεταβιβαστούν στις περιφέρειες προκειμένου να συνδεθούν με τον ιατρικό τουρισμό και την ευεξία. Στο μεταξύ, όπως είπε, η περιφέρεια «τρέχει» δράσεις ενίσχυσης του τουριστικού τομέα στην αθηναϊκή Ριβιέρα, στο Φαληρικό Δέλτα κ.λπ.

Τέλος από την Κρήτη, ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης αναφέρθηκε στους ανθρώπους και τους εργαζόμενους στον τουρισμό, τονίζοντας την καθοριστική συμβολή τους, ενώ έκανε αναφορά και στο πρωτοποριακό πρόγραμμα της περιφέρειας και του Πανεπιστημίου Κρήτης για την επιμόρφωση χιλιάδων εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο σχετικά με την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ