Καθοριστικές οι προσεχείς ώρες για το μέλλον της χώρας

Καθοριστικές κρίνονται οι προσεχείς ώρες για το μέλλον της χώρας, με τα βλέμματα των εταίρων μας να είναι στραμμένα στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, επικρατεί αναβρασμός στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος, μετά την επιμονή Παπανδρέου για ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά απόσυρση του δημοψηφίσματος. Οι πολιτικές ζυμώσεις είναι συνεχείς, με ομάδες βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ να διαβουλεύονται και να συνεννοούνται για τις επόμενες πολιτικές κινήσεις.

Η τριήμερη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, που ζήτησε ο πρωθυπουργός ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα στην Ολομέλεια της Βουλής με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας. Στην ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά, αν και από την αρχική στάση αρκετών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ την Πέμπτη η κυβέρνηση φαινόταν ότι έχει απωλέσει τη δεδηλωμένη.

Ένταση επικράτησε κατά τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών την Πέμπτη, ενώ η ΝΔ, μετά την ομιλία Σαμαρά, αποχώρησε από τη συζήτηση, για να επιστρέψει, όπως ενημέρωσε, στην αποψινή ονομαστική ψηφοφορία.

Κατά την ομιλία του, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε πρόθυμος να ξεκινήσει η συζήτηση για τη συγκρότηση ενός σχήματος με την ευρύτερη δυνατή αποδοχή. Πρότεινε, να πάει η χώρα σε εκλογές, αφού προηγουμένως διασφαλιστεί η ομαλή πορεία της και η ψήφιση της δανειακής σύμβασης.

Απαντώντας στην επίθεση και την αποχώρηση του Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Παπανδρέου, τον κάλεσε να επανεξετάσει τη θέση του. «Αν είναι, είπε, να συνεργαστούμε αγαστά, χρειάζεται να χτίσουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ μας και να φύγουμε από τακτικισμούς». Τόνισε, επίσης, ότι ο ίδιος δεν είναι «γαντζωμένος σε καμία καρέκλα».

Μιλώντας στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «ηρωική» την έως τώρα στάση της, ενώ ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είναι η εγγύηση για το πώς θα προχωρήσουμε από δω και πέρα, πώς θα συνομιλήσουμε με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, πώς θα πορευτούμε».

Ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό προτίθενται να δώσουν απόψε στη Βουλή οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ντόλιος και Δημήτρης Κρεμαστινός, προσθέτοντας ότι ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε ότι θα παραιτηθεί στις επόμενες ημέρες για να σχηματιστεί κυβέρνηση κοινής αποδοχής.

Αίσθηση προκαλεί η ανακοίνωση Ανδρέα Λοβέρδου ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Εμμένει παρ' όλα αυτά στη θέση του, πως αν δεν υπάρξουν αμέσως κινήσεις προς την κατεύθυνση της δημιουργίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας δεν θα έχει σχέση με αυτές τις πολιτικές διεργασίες ούτε θέση μέσα σε αυτές.

Την απόφασή της να μην δώσει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση μετά τους τελευταίους χειρισμούς του πρωθυπουργού, ανακοίνωσε η ανεξάρτητη βουλευτής Έλσα Παπαδημητρίου.

Να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και μετά να προκηρυχθούν εκλογές ζήτησε ουσιαστικά ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Την πρόθεσή του να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό, υπό την προϋπόθεση ότι θα συναινέσει για κυβέρνηση συνεργασίας, εξέφρασε στον ΣΚΑΪ και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μίμης Ανδρουλάκης.

Παρέμβαση Διαμαντοπούλου
«Έχουμε μπροστά μας μια πολύ δύσκολη περίοδο. Πρέπει να διασώσουμε τη χώρα. Συμφωνήσαμε στο Υπουργικό να ξεκινήσουμε τη διαδικασία συναίνεσης που παραπέμπει σε κυβέρνηση εθνικής ευθύνης», δήλωσε η υπουργός Παιδείας μετά την ομιλία του πρωθυπουργού.

«Πράγματι το συζητήσαμε. Μια κυβέρνηση με ευρύτερους ορίζοντες είναι κάτι που θέλω», απάντησε ο Γ. Παπανδρέου.

Ευ. Βενιζέλος: «Δεν προχωράμε σε δημοψήφισμα»
«Η κυβέρνηση ανακοινώνει επισήμως ότι δεν προχωράμε σε δημοψήφισμα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Θέλουμε να έρθουν και άλλοι να σηκώσουμε μαζί αυτό το βάρος και να το μοιραστούμε. Αλλά η χώρα πρέπει να έχει κυβέρνηση σταθερή, προκειμένου να τηρηθούν όλες οι διαδικασίες της συναίνεσης, ώστε να οδηγηθούμε με σταθερότητα πριν τις 15 Δεκεμβρίου στην εκταμίευση της έκτης δόσης, που συνίσταται σε οκτώ δισ. ευρώ», πρόσθεσε.

Β. Παπανδρέου: «Είστε εκτός τόπου και χρόνου»
Η Βάσω Παπανδρέου πήρε το λόγο και αναφερόμενη στον πρωθυπουργό επεσήμανε: «Είστε εκτός τόπου και χρόνου. Σήμερα περίμενα την παραίτηση του Υπουργικού Συμβουλίου. Λυπάμαι για την παράταξη, λυπάμαι για τη χώρα».

Τί δήλωσαν οι Θανάσης Οικονόμου, Άρης Σπηλιωτόπουλος, Ντόρα Μπακογιάννη και Γιώργος Φλωρίδης στο ΣΚΑΪ Θέμα.
Πηγή: skai.gr