Κατεχόμενα: Τα σενάρια για «χαρμόσυνα νέα» Ερντογάν –Διάβημα Κύπρου σε ΟΗΕ για το θερμό επεισόδιο

Ποικίλα σενάρια κυκλοφορούν στην Τουρκία σχετικά με το τι «χαρμόσυνα νέα» θα ανακοινώσει στα κατεχόμενα ο Ταγίπ Ερντογάν. 

Σύμφωνα με τον Μανώλη Κωστίδη, ο τούρκος πρόεδρος ενδέχεται να ανακοινώσει στο «κοινοβούλιο»  ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων από τα τουρκικά γεωτρύπανα, όπως έχει κάνει δυο – τρεις φορές έως τώρα στη Μαύρη Θάλασσα, θα αναφερθεί σε νέα ονομασία του ψευδοκράτους, στις προσπάθειες αναγνώρισης από άλλα κράτη, με επικρατέστερο σενάριο το κάλεσμα, το «βήμα» όπως το αποκάλεσε, για τα Βαρώσια, δηλαδή το κάλεσμα στους Κύπριους να ανακτήσουν τις περιουσίες τους, με «φάκα» την αναγνώριση του τουρκοκυπριακού καθεστώτος. 


Διάβημα Λευκωσίας στον ΟΗΕ

Tην ίδια στιγμή, το αρχηγείο των λεγόμενων τουρκοκυπριακών δυνάμεων διαψεύδει τη Λευκωσία που κάνει λόγο για «θερμό επεισόδιο» με τουρκική ακταιωρό η οποία άνοιξε πυρ για να αναγκάσει μικρό σκάφος της λιμενικής αστυνομίας, να αποσυρθεί από περιοχή στην οποία περιπολούσε.  

Υποστηρίζουν ότι «υπήρξε ένα περιστατικό για ένα ύποπτο σκάφος». Ισχυρίζονται όμως ότι «δεν έχουν παραβιάσει χωρικά ύδατα, δεν υπήρξαν βολές ή επεισόδιο, αλλά ‘προπαγάνδα των ελληνοκύπριων’». 

Πάντως, η Κύπρος απαντά με διάβημα στον ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ ζητώντας διερεύνηση του περιστατικού. 

Ενόψει της επίσκεψης του Ερντογάν στα Κατεχόμενα η Ελλάδα ετοιμάζει την απάντησή της. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, ο Νίκος Δένδιας θα βρίσκεται στη Μεγαλόνησο προκειμένου να υπογραμμίσει τη στήριξη της Ελλάδας στην Κυπριακή κυβέρνηση. Αμέσως μετά ο κ. Δένδιας θα ταξιδέψει στο Ισραήλ για την πρώτη του συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ μετά τη δημιουργία της νέας κυβέρνησης. Άλλωστε, τα διμερή και τα τριμερή σχήματα συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα για την Αθήνα. 

«Τόσο η ΕΕ όσο και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ενημερωθεί για τη νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας» επισήμανε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Πηγή: skai.gr