Κλείσιμο

Κατατέθηκαν οι τροπολογίες για επίδομα σύνταξης και ΦΠΑ-Τι περιλαμβάνουν

Κατατέθηκαν στη Βουλή υπό τη μορφή ξεχωριστών τροπολογιών οι εξαγγελθείσες από τον πρωθυπουργό ρυθμίσεις για το επίδομα σύνταξης και μειωμένο ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών.

Ως προς το επίδομα σύνταξης, ύψους 830 εκατομμυρίων ευρώ για το 2019, σημειώνεται ότι χορηγείται από το 2019 και για κάθε επόμενο έτος, σε όσους λαμβάνουν σύνταξη την 1η Μαΐου του έτους χορήγησής της, καθώς και όσων το συνταξιοδοτικό δικαίωμα ανατρέχει στην ίδια ημερομηνία. Δικαιούχοι είναι και οι οριζόμενοι ανασφάλιστοι υπερήλικες, όπως επισημαίνεται.

Το ποσό της εν λόγω σύνταξης, η οποία θα χορηγηθεί σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας στις 20 Μαΐου, καθορίζεται ανάλογο με το ποσό της ακαθάριστης μηνιαίας κύριας σύνταξης ή του ακαθάριστου ποσού που χορηγείται από τον ΟΠΕΚΑ το Μάιο του έτους χορήγησής της.

Για ποσό έως 500 ευρώ: σε ποσοστό 100%

Για ποσό 500,91 ευρώ  - 600 ευρώ: σε ποσοστό 60%

Για ποσό 600,01 ευρώ – 1.000 ευρώ: σε ποσοστό 50%

Για ποσό 1.000,01 ευρώ και άνω: σε ποσοστό 30%

Στην τροπολογία υπογραμμίζεται πως αν το ίδιο πρόσωπο δικαιούται περισσότερες από μία κύριες συντάξεις ή και επίδομα σύνταξης λόγω αναπηρίας, τότε το ποσό του τελικού επιδόματος σύνταξης καθορίζεται με βάση το άθροισμά τους.

Σημειώνεται, δε, ότι το ποσό είναι ακατάσχετο και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη, ενώ δύναται να αυξάνεται με Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Διαβάστε την τροπολογία εδώ

Με άλλη τροπολογία προωθείται η εξαγγελθείσα μείωση ΦΠΑ σε συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες, με ισχύ από 20 Μαΐου 2019.

Συγκεκριμένα, μετατάσσονται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% από 24% σήμερα:

-είδη λαδιών, παρασκευάσματα κρεάτων και ψαριών, κακάο, ζύμες, αλάτι, ξύδια κλπ

-παροχή υπηρεσιών από οικοτροφεία, δομές για άτομα με ειδικές ανάγκες και δομές που παρέχουν κατάλυμα σε άτομα με νοητική υστέρηση, ψυχικές διαταραχές και χρήση ουσιών

-εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων εστίασης, πλην των κέντρων διασκέδασης με εξαίρεση τη διάθεση αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων.

Παράλληλα, σε συντελεστή 6% από 13% σήμερα μειώνεται ο συντελεστής φόρου για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η ετήσια απώλεια εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό, υπολογίζεται στα 441 εκατομμύρια ευρώ για το 2019 (7μηνο) και 667 εκατομμύρια ευρώ για το 2020.

Και οι δύο τροπολογίες κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τις 120 δόσεις, το οποίο εισάγεται σε λίγη ώρα προς συζήτηση στην Ολομέλεια, με στόχο να ψηφιστεί αύριο, εκτός κι αν κριθεί αναγκαίο η ψήφιση να μετατεθεί για την Τετάρτη.

Διαβάστε την τροπολογία εδώ 
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά