Καταδίκη της Ελλάδας για δηλώσεις της Ολγας Γεροβασίλη

Η απόφαση εκδόθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας στην υπόθεση της Αικατερίνης Σαβαϊδου - Γιατί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε σε πρόστιμο την Ελλάδα

Της Ιωάννας Μάνδρου

Απόφαση καταδίκης για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Στρασβούργου) κατά της Ελλάδος για δηλώσεις της Ογλας Γεροβασίλη, όταν ήταν κυβερνητική εκπρόσωπος στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.

Oι δηλώσεις της αφορούσαν την τότε Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Αικατερίνη Σαβαϊδου που αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και βρέθηκε αντιμέτωπη με κατηγορίες για απιστία σε βάρος του δημοσίου από τις οποίες αμετάκλητα αθωώθηκε ενώ δικαιώθηκε και από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Η καταδίκη της Ελλάδας - το πρόστιμο είναι συμβολικό 6 χιλιάδες ευρώ- αλλά η απαξία που προκύπτει από την απόφαση μεγάλη, αφορά σε δηλώσεις της τότε κυβερνητικής εκπροσώπου Ογλας Γεροβασίλη σε βάρος της Αικατερίνης Σαβαϊδου λίγο μετά το υπουργικό συμβούλιο που την απέλυσε ενώ είχε προηγηθεί εμπλοκή της με η δικαιοσύνη.

Τότε, όπως αναφέρεται στην απόφαση του Δικαστηρίου, η κυβερνητική εκπρόσωπος, χωρίς να σεβαστεί το τεκμήριο αθωότητας, ενώ η Αικατερίνη Σαβαϊδου κρινόταν από τη δικαιοσύνη, προέβη σε απαξιωτικές δηλώσεις σε βάρος της, τέτοιες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τη δικαστική της μεταχείριση και να δώσουν το μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι εναντίον της.

«Ενώ εκκρεμούσαν ποινικές διώξεις σε βάρος της προσφεύγουσας, αναφέρεται στην απόφαση, ο τρόπος της διατύπωσής των δηλώσεων αυτών, ήτοι χωρίς καμία επιφύλαξη, δημιούργησαν την εντύπωση ότι η προσφεύγουσα ενεπλάκη σε πράξεις αντίθετες προς το δημόσιο συμφέρον και ότι είχε σχέσεις με τη διαφθορά, παραβιάζοντας το τεκμήριο αθωότητας».

«Δεν μπορεί, είχε δηλώσει τότε η κυρία Γεροβασίλη, να γίνει δεκτό ότι οι δημόσιοι λειτουργοί ενεργούν ενάντια στο δημόσιο συμφέρον και συμβάλλουν στην ανάπτυξη ορισμένων επιχειρήσεων που ευνοήθηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις και αποτέλεσαν τον πυρήνα της διαφθοράς (...) ».

Ο συνήγορος της κυρίας Σαβαϊδου, δικηγόρος Βασίλης Χειρδάρης που χειρίστηκε την υπόθεση ενώπιον του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο με δήλωση του μεταξύ άλλων σημειώνει. «Με την χθεσινή απόφασή του το ΕΔΔΑ αποκαθιστά μια κατάφωρη αδικία σε βάρος της εντολέως μου,αποκαθιστώντας το τεκμήριο της αθωότητάς της που επλήγη από δημόσιες δηλώσεις της τότε κυβερνητικής εκπροσώπου.

Η απόφαση είναι και μια προτροπή στους Έλληνες αξιωματούχους και πολιτικούς να σέβονται τους κατηγορουμένους και το τεκμήριο της αθωότητας. Δεν είναι δικαίωμά τους, είναι υποχρέωση!»

Πηγή: skai.gr