Καιρίδης σε ΣΚΑΪ για διερευνητικές, Καστελόριζο και το νέο χάρτη του Αιγυπτιακού ΥΠΕΞ

Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό είναι στο Αιγαίο ότι και να πει η Άγκυρα, τόνισε ο Δημήτρης Καιρίδης, διεθνολόγος  και βουλευτής της ΝΔ μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» για τις νέες προκλήσεις του τουρκικού υπουργείου Άμυνας για αποστρατικοποίηση ελληνικών νησιών.

Ο κ. Καιρίδης σημείωσε ότι οι δηλώσεις αυτές εντάσσονται στην στρατηγική της έντασης και τις υπονόμευσης των διερευνητικών επαφών, καθώς δεν έχει απαντήσει εδώ και τρεις εβδομάδες η Άγκυρα στην πρόσκληση της Αθήνας.

Εκτίμησε ωστόσο ότι η απάντηση της Τουρκίας για ημερομηνία διερευνητικών θα έρθει πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης Μαρτίου, λόγω των πιέσεων που της ασκούνται αλλά και της θέσης στην οποία βρίσκεται που δεν της επιτρέπουν να ανατινάξει τη διαδικασία.

Για την πάγια τακτική της Άγκυρας να διαχωρίζει το Καστελόριζο από τον ελληνικό κορμό, τόνισε ότι το σημαντικό είναι ότι κανείς δεν ακολουθεί Τουρκία, η απάντηση της ελληνικής διπλωματίας ήταν αστραπιαία, ενώ η Αίγυπτος αναδιπλώθηκε διαψεύδοντας τις συζητήσεις για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Κυκλοφόρησε ο νέος χάρτης από το Αιγυπτιακό ΥΠΕΞ που σταματάει την αδειοδότηση οικοπέδων ακριβώς στον 28ο μεσημβρινό και δεν το πάει ανατολικότερα, αφήνοντας την περιοχή μεταξύ της ελληνικής και της κυπριακής ΑΟΖ ως έχει, ανοριοθέτητη», τόνισε ο κ. Καιρίδης.

Πρόσθεσε ότι δεν χρειάζεται πανικός από «καλοθελητές» πως η Τουρκία τα παίρνει όλα καθώς και η παλινδρόμηση ενθουσιασμού και απελπισίας. Τόνισε ότι οι διαφορές με την Τουρκία είναι μαραθώνιος και απαιτεί στρατηγική, ψυχραιμία, επιμονή και υπομονή.

 Σε κάθε περίπτωση εξήγησε ότι κανένας στην περιοχή δεν θα αναγνωρίσει την Τουρκία ως ηγεμόνα και κανένας από τους «μεγάλους» παίκτες δεν θα της κάνει το χατήρι.
 

Πηγή: skai.gr