Κλείσιμο

ΗΠΑ: Οι γερουσιάστες που ζητούν την ματαίωση πώλησης σύγχρονων F-16 σε Τουρκία μιλούν στον ΣΚΑΪ

Μετά την ακύρωση του προγράμματος για τα F-35, Αμερικανοί νομοθέτες ζητούν τώρα την ματαίωση της πώλησης σύγχρονων F-16 στην Τουρκία. 

Ο ΣΚΑΪ και ο δημοσιογράφος Σταύρος Ιωαννίδης επικοινώνησε με Γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών σχετικά με το θέμα. 

Μπορείτε να μου εξηγήσετε το σκεπτικό πίσω από αυτή την επιστολή στον πρόεδρο Μπάιντεν; 

Στέφεν Πάππας-Γερουσιαστής Ρεπουμπλικάνων:

«Με το να αρνούμαστε την πώληση του F-35, να αρνούμαστε τα F-16, είναι ένα μήνυμα που τους στέλνουμε ότι κοιτάξτε, πρέπει να γίνετε καλύτεροι εταίροι με εμάς αν θέλετε να κάνουμε δουλειές, αν θέλετε να είμαστε σύμμαχοι. Οι σύμμαχοι δεν φέρονται κατ' αυτόν τον τρόπο και έτσι, πιστεύω είναι ένα μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε στην τουρκική κυβέρνηση και τον Ερντογάν συγκεκριμένα. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να δίνουμε εξοπλισμούς σε κάποιον που είναι εχθρικός με την Ελλάδα και την ΕΕ και τον αμερικανικό λαό. Οι S-400 κατασκευάστηκαν για να καταρρίπτουν τα δικά μας αεροπλάνα, έτσι τα έφτιαξαν οι Ρώσοι. Οπότε γιατί να δώσουμε στην Τουρκία την τεχνολογία που θα μοιραστούν με τους Ρώσους; Ειλικρινά, πιστεύω ότι ο κύριος Ερντογάν το καταλαβαίνει αλλά αυτό που θέλει να κάνει είναι να αυξήσει τη δύναμη του στην Ανατολική Μεσόγειο κα να δει, ποιος ξέρει, τις φιλοδοξίες του να φέρει πίσω την Οθωμανική Αυτοκρατορία.»

Λου Ραπτάκης-Γερουσιαστής Δημοκρατικών:

«Η Τουρκία έχει στόχο να επεκτείνει την δύναμη της με στρατιωτικά μέσα, κάνοντας παραβιάσεις, με τη "Γαλάζια Πατρίδα", τις συμφωνίες οριοθέτησης ανάμεσα στη Λιβύη και την Τουρκία που με ακατανόητο τρόπο χωρίζει την Ανατολική Μεσόγειο στη μέση, και εξαπολύοντας απειλές σε όλους τους γείτονες της. Οπότε, δεν χρειαζόμαστε μια επιθετική στρατιωτική δύναμη όπως η Τουρκία.»

Η Τουρκία απειλεί με αγορά ρωσικών εξοπλισμών σε περίπτωση που ακυρωθεί το πρόγραμμα των F-16. Αυτό θα φέρει νέα επιδείνωση στις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών Τουρκίας;

Στέφεν Πάππας-Γερουσιαστής Ρεπουμπλικάνων:

«Σίγουρα ελπίζω να μην το τραβήξει τόσο διότι αυτό προκάλεσε όλα τα προβλήματα, όταν ζήτησαν το πυραυλικό σύστημα S-400. Και αν αρχίσουν να ζητούν ρωσικά αεροσκάφη, δεν ξέρω πως θα αντιδράσει το ΝΑΤΟ ή οι ΗΠΑ, αλλά δεν θα είναι καλή η αντίδραση.»

Λου Ραπτάκης-Γερουσιαστής Δημοκρατικών:

«Το σαφές μήνυμα είναι, όχι αμερικανικοί εξοπλισμοί για την Τουρκία μέχρι η Τουρκία να γίνει καλός γείτονας και αν η Τουρκία αποφασίσει να αγοράσει το Sukhoi 57, το αεροπλάνο, ας το κάνει. Αυτό σημαίνει ότι θα ρισκάρουν να μείνουν όλα τους τα F-16 χωρίς ανταλλακτικά και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα όλος ο στόλος των F-16 να αχρηστευτεί. Οπότε, αν αποφασίσουν αν πάνε στη Ρωσία, θα πρέπει να υποστούν τις συνέπειες, όχι μόνο από το ΝΑΤΟ αλλά και από τις Ηνωμένες Πολιτείες.»

Ο πρόεδρος Ερντογάν κήρυξε ανεπιθύμητους δέκα πρεσβευτές. Πρόκειται για διπλωμάτες που αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ζήτησαν την άμεση αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά. Πώς το σχολιάζετε αυτό; 

Λου Ραπτάκης-Γερουσιαστής Δημοκρατικών:

«Αυτό που έκανε ο Ερντογάν ήταν μια μεγάλη γκάφα για την εξωτερική πολιτική. Ένα τεράστιο λάθος. Όχι μόνο στέλνει ένα λάθος μήνυμα στον κόσμο, επειδή απλώς και μόνο μιλήσαμε, αυτά τα κράτη μίλησαν εναντίον της Τουρκίας, της τουρκικής κυβέρνησης και της απολυταρχικής διακυβέρνησης του προέδρου Ερντογάν, αλλά είναι και μια ντροπή. Και επηρεάζει και την οικονομία. Η τουρκική λίρα έπεσε μετά τις δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν για απέλαση, έτσι, πιστεύω ότι είναι η συνταγή της καταστροφής για τον πρόεδρο Ερντογάν και την τουρκική κυβέρνηση. Θα είναι καταστροφή και για τον τουρκικό λαό που θα υποφέρει από την υποτίμηση της λίρας και δείχνει ότι ο πρόεδρος Ερντογάν είναι ανισόρροπος.»

Στέφεν Πάππας-Γερουσιαστής Ρεπουμπλικάνων:

«Αυτός είναι ακόμη ένας λόγος για τον οποίο δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε τον Ερντογάν και το καθεστώς του γιατί δεν βγάζει κανένα απολύτως νόημα, να απελάσει τους διπλωμάτες. Δεν είναι ο τρόπος να οικοδομήσεις εμπιστοσύνη ή να φέρεσαι στους εταίρους σου.»

Η Τουρκία αντέδρασε επιθετικά στη συμφωνία για ηλεκτρική διασύνδεση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, ενώ αμφισβητεί τη συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών και ΑΟΖ, παρά το γεγονός ότι συμβαδίζει με το Διεθνές Δίκαιο. Τι έχετε να σχολιάσετε πάνω σε αυτό;

Στέφεν Πάππας-Γερουσιαστής Ρεπουμπλικάνων:

«Έχουμε μια τριμερή σχέση με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο και η συμφωνία για την ενέργεια είναι μόνο ένα βήμα για την ενοποίηση των οικονομιών μας και την δυνατότητα να εργαζόμαστε μαζί και να μοιραζόμαστε την ευημερία μας και δεν βλέπω καμία άλλη χώρα να αντιτίθεται σε αυτό, ειδικά στην ενέργεια. Δεν καταλαβαίνω τις αντιδράσεις, δεν βγάζουν κανένα νόημα για εμένα. Δυστυχώς, είναι ακόμη ένα δείγμα της παράλογης συμπεριφοράς της απέναντι στην Ελλάδα.» 

Λου Ραπτάκης-Γερουσιαστής Δημοκρατικών:

«Δείχνει και πάλι την ιστορία της Τουρκίας. Πρώτα μπλέκεται στη Λιβύη, διεκδικώντας Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη γύρω από την Κύπρο και την Ελλάδα, χρησιμοποιώντας το αφήγημα της "Γαλάζιας Πατρίδας" ότι τα τουρκικά σύνορα φτάνουν μέχρι την Κρήτη και καταλαμβάνει το μισό Αιγαίο. Αυτό καταδεικνύει ότι η Τουρκία πρέπει να γίνει καλός γείτονας. Να δουλέψει με το Ισραήλ, με την Αίγυπτο, με την Ελλάδα, με την Κύπρο, να μην είναι επιθετική και οι αξιώσεις της δεν έχουν αντίκτυπο γιατί, όπως είπα πριν, πρέπει να σέβεσαι τα σύνορα κάθε χώρας.»
 

Πηγή: skai.gr