Σφοδρή αντίδραση από Ρεπουμπλικανούς βουλευτές στην πώληση των F-16 στην Τουρκία: Σοκαριστική η υποστήριξη από Μπάιντεν

Άμεση αντίδραση και σκληρή ανακοίνωση από τους ρεπουμπλικανούς βουλευτές Γκας Μπιλιράκης και Νικόλ Μαλιωτάκης - Ο δεσμός μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών είναι στενότερος από ποτέ και εναπόκειται στο Κογκρέσο να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδος ενάντια σε κάθε είδους επιθετικότητα, αναφέρουν

Την κάθετη αντίθεσή τους με τη θετική ανταπόκριση του Τζο Μπάιντεν στο αίτημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αγορά των εκσυγχρονισμένων F-16 από την Τουρκία, εξέφρασαν ρεπουμπλικανοί βουλευτές, μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον, Λένα Αργύρη, οι ρεπουμπλικανοί βουλευτές Γκας Μπιλιράκης και Νικόλ Μαλιωτάκης, εξέδωσαν σκληρή ανακοίνωση, στην οποία αναφέρουν: 

«Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν υποστήριξε την πώληση των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 και των κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, ενώ είχε ακούσει πρόσφατα από πρώτο χέρι τις ανησυχίες για την τουρκική επιθετικότητα από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε θέσει το θέμα της συνεχιζόμενης επιθετικότητας και των υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά και είχε προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε πώληση στην Τουρκία θα είχε ως αποτέλεσμα τον περαιτέρω εκφοβισμό χωρών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ.

Παραμένουμε σταθερά αντίθετοι σε οποιαδήποτε πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού των ΗΠΑ στην Τουρκία και θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε τις ανησυχίες μας στους συναδέλφους μας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο δεσμός μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών είναι στενότερος από ποτέ και εναπόκειται στο Κογκρέσο να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδος ενάντια σε κάθε είδους επιθετικότητα, είτε αυτή προέρχεται από έναν αντίπαλο όπως η Ρωσία είτε από έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ όπως η Τουρκία που συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ότι είναι θετικός στην πώληση των F-16 στην Τουρκία, ωστόσο είναι θέμα που πρέπει να λάβει έγκριση από το Κογκρέσο. Στη συνομιλία του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μάλιστα, όπως ο ίδιος δήλωσε, τόνισε την αισιοδοξία του ότι το Κογκρέσο θα λάβει θετική απόφαση.

Πηγή: skai.gr