Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός με ημερομηνία λήξης

Ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ θα παρουσιάσει «τους πυλώνες στους οποίους θα στηριχθεί η πολιτική αλλαγή», ανέφερε σε συνέντευξή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο κ. Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός με ημερομηνία λήξης», τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Αναφερθείς στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, δηλώνει ότι «η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε δημοκρατική νομιμοποίηση» και σημειώνει: «είχαμε δύο παραιτήσεις ανθρώπων που αναφέρονταν απευθείας στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη». «Ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού κ. Δημητριάδης μέχρι χθες ήταν το πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του, ο ισχυρός άνθρωπος της κυβέρνησής του και με συγγενική σχέση μαζί του», αναφέρει ο Νάσος Ηλιόπουλος και προσθέτει ότι «ο διοικητής της ΕΥΠ κ. Κοντολέων τοποθετήθηκε στη θέση αυτή με παράνομο τρόπο, γιατί ήταν απλά άνθρωπος υψηλής εμπιστοσύνης του κ. Μητσοτάκη». 

Στον απόηχο των πρόσφατων αποκαλύψεων, κάνει λόγο για «ένα δαιδαλώδες πλέγμα εταιρειών με ενορχηστρωτή τον κ. Δημητριάδη, προκειμένου να καλυφθεί ο έλεγχος των παρακολουθήσεων από το πρωθυπουργικό γραφείο». «Οι υποθέσεις αυτές αφορούν τον πρωθυπουργό τον ίδιο. Οι παρακολουθήσεις γίνονταν κατ' εντολήν του κ. Μητσοτάκη», επισημαίνει.

Ερωτηθείς για την κρίση ακρίβειας, επαναλαμβάνει ότι «η κυβέρνηση συντονίζει τη λεηλασία κατά των πολιτών». «Την ώρα που Μακρόν και Σολτς εθνικοποιούν εταιρείες ενέργειας, οι νεοφιλελεύθεροι Ταλιμπάν της κυβέρνησης Μητσοτάκη πανηγυρίζουν για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ», υπογραμμίζει ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Προαναγγέλλοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ θα παρουσιάσει «τους πυλώνες στους οποίους θα στηριχθεί η πολιτική αλλαγή», παραθέτει ορισμένους βασικούς άξονες: «ένα αναπτυξιακό μοντέλο που θα στηρίζεται στην ενίσχυση των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας, ρύθμιση και διαγραφή ενός σημαντικού μέρους του πανδημικού χρέους, αναγέννηση μιας σειράς δημόσιων εργαλείων όπως ο έλεγχος στη ΔΕΗ, ουσιαστική επαναφορά του κράτους δικαίου και των δημοκρατικών κανόνων κόντρα στη θεσμική παρακρατική παρακμή που ζούμε σήμερα».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης

Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων οδήγησε χθες στις παραιτήσεις του γ.γ. του πρωθυπουργού και του διοικητή της ΕΥΠ. Θα ήθελα ένα πρώτο σχόλιό σας πάνω σε αυτό το θέμα.

Η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε δημοκρατική νομιμοποίηση. Και εξηγούμαι. Είχαμε δύο παραιτήσεις ανθρώπων που αναφέρονταν απευθείας στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού κ. Δημητριάδης μέχρι χθες ήταν το πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του, ο ισχυρός άνθρωπος της κυβέρνησής του και με συγγενική σχέση μαζί του. Όποιος ήθελε να εξασφαλίσει μια προνομιακή σχέση με τον κ. Μητσοτάκη έπρεπε πρώτα να είχε την εύνοια του κ. Δημητριάδη. Ο διοικητής της ΕΥΠ κ. Κοντολέων τοποθετήθηκε στη θέση αυτή με παράνομο τρόπο, γιατί ήταν απλά άνθρωπος υψηλής εμπιστοσύνης του κ. Μητσοτάκη. Έτσι, ο κ. Κοντολέων -και αυτός- απευθυνόταν προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη χωρίς να υπάρχει η οποιαδήποτε θεσμική διαμεσολάβηση. Μετά την έρευνα τη δική σας στην «Εφημερίδα των Συντακτών» μαζί με το Reporters United, αλλά και το inside story,  καταδείχθηκε ότι έχει στηθεί ένα δαιδαλώδες πλέγμα εταιρειών με ενορχηστρωτή τον κ. Δημητριάδη, προκειμένου να καλυφθεί ο έλεγχος των παρακολουθήσεων από το πρωθυπουργικό γραφείο. Εδώ, λοιπόν, δεν έχουμε υποθέσεις που αφορούν τους επικίνδυνους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, που παραιτήθηκαν υπό το βάρος της πολιτικής δυσοσμίας των παρακολουθήσεων. Οι υποθέσεις αυτές αφορούν τον πρωθυπουργό τον ίδιο. Οι παρακολουθήσεις γίνονταν κατ' εντολήν του κ. Μητσοτάκη. Κανένας πολιτικός, δημοσιογράφος, επιχειρηματίας ή οποιοσδήποτε άλλος δεν μπορεί να γνωρίζει αν παρακολουθείτο όλο αυτό το διάστημα και σε ποιον βαθμό. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει σήμερα πώς ασκούσε τρία χρόνια εξουσία ο κ. Μητσοτάκης και ποια ασύδοτα μέσα χρησιμοποιούσε. Θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις με κάθε τρόπο και ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα αναλάβει πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι ζήτημα Δημοκρατίας.

Είναι πολλοί οι πολίτες που βρίσκονται εκτός επιδομάτων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας. Την ίδια ώρα, οι διακοπές μοιάζουν με όνειρο θερινής νυκτός για χιλιάδες συμπολίτες μας εξαιτίας των ανατιμήσεων σε μεταφορές, κόστος διαμονής κλπ. Οι προβλέψεις για τον χειμώνα είναι επίσης εξαιρετικά δυσοίωνες. Η δική σας εκτίμηση ποια είναι και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση;

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συντονίζει τη λεηλασία κατά των πολιτών. Η άρνησή της να μειώσει τον ΕΦΚ στα καύσιμα και τον ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής έχει φέρει για το πρώτο 5μηνο αυξημένα έσοδα που ξεπερνούν τα 3,5 δισ. Όταν λοιπόν δεν πέφτουν οι τιμές, πέφτει η κυβέρνηση. Αντί η κυβέρνηση να στηρίζει τα καρτέλ της ενέργειας, θα έπρεπε να στηρίζει τους πολίτες, με πλαφόν στην χονδρική και φορολογία στα υπερκέρδη των παρόχων. Από την πρώτη στιγμή είχαμε επισημάνει το εγκληματικό λάθος της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Ο κ. Μητσοτάκης τότε επέχαιρε κοιτώντας την τιμή της μετοχής της ΔΕΗ στο χρηματιστήριο, αδιαφορώντας για τον κίνδυνο της οικονομικής εξάντλησης πολιτών και επιχειρήσεων.  Την ώρα που Μακρόν και Σολτς εθνικοποιούν εταιρείες ενέργειας, οι νεοφιλελεύθεροι Ταλιμπάν της κυβέρνησης Μητσοτάκη πανηγυρίζουν για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Θα πρέπει άμεσα να επανέλθει ο έλεγχος της ΔΕΗ στο ελληνικό Δημόσιο. Θα πρέπει να μειωθούν ΕΦΚ και ΦΠΑ, να γίνουν αυστηροί έλεγχοι στην αγορά ενέργειας και να στηριχθούν παράλληλα τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει πολιτική αλλαγή και όχι διαχείριση της μιζέριας από τον κ. Μητσοτάκη.

Κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι τρία χρόνια τώρα έχει διαχειριστεί με αποτυχία όλα τα καίρια ζητήματα (πανδημία, ακρίβεια κλπ.). Ωστόσο οι δημοσκοπήσεις τη δείχνουν να αντέχει και να διατηρεί μια ουσιαστική διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι οι εκλογές θα γίνουν πιθανότατα την άνοιξη του 2023 και με την κυβέρνηση να παίρνει το ρίσκο ενός ακόμη δύσκολου χειμώνα, πώς μπορεί να ανατραπεί αυτό το σκηνικό;

Το σκηνικό έχει ήδη ανατραπεί. Ο κ. Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός με ημερομηνία λήξης. Το μόνο που μένει είναι ή να ορίσει ο ίδιος πρόωρα την ημερομηνία αυτή όπως από τον Δεκέμβριο ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ή να περιμένει το τέλος της τετραετίας. Ο Αλέξης Τσίπρας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης πρόκειται να παρουσιάσει τους πυλώνες στους οποίους θα στηριχθεί η πολιτική αλλαγή. Ένα πολιτικό πρόγραμμα για μια πιο δίκαιη κοινωνία, με πραγματική ασφάλεια απέναντι στις πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίζουμε. Με ένα αναπτυξιακό μοντέλο που θα στηρίζεται στην ενίσχυση των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας όπως οι συλλογικές συμβάσεις και οι αποτελεσματικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί. Με ρύθμιση και διαγραφή ενός σημαντικού μέρους του πανδημικού χρέους και κατάργηση του πτωχευτικού που έφερε η ΝΔ. Με αναγέννηση μιας σειράς δημόσιων εργαλείων, όπως ο έλεγχος στη ΔΕΗ αλλά και συνολικότερα με τη δημιουργία ενός νέου ΕΣΥ.  Τέλος, με μια ουσιαστική επαναφορά του κράτους δικαίου και των δημοκρατικών κανόνων κόντρα στη θεσμική παρακρατική παρακμή που ζούμε σήμερα.

Η κυβέρνηση με τη σειρά της σάς έχει κατηγορήσει επανειλημμένα για λαϊκισμό, ποντάροντας στα αντανακλαστικά του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Την ίδια ώρα επιχειρεί να διεμβολίσει την όποια κοινή αντιπολιτευτική γραμμή διατηρείτε με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ποια είναι τα δικά σας αντίμετρα σε αυτή την τακτική;

Η έννοια του λαϊκισμού έχει κακοποιηθεί στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Στην πραγματικότητα αυτό που ζούμε από πολιτικά και μιντιακά κέντρα είναι μια ακραία δημαγωγία με alt right χαρακτηριστικά και έναν χυδαίο ελιτισμό που προσπαθεί να κατηγορήσει ως λαϊκισμό το αίτημα ικανοποίησης των βασικών αναγκών της κοινωνικής πλειοψηφίας. Μην ξεχνάμε επίσης ότι η κριτική στην οποία αναφέρεστε εκπορεύεται από αυτούς που φόρεσαν περικεφαλαίες και συναντήθηκαν με τους νεοναζί την περίοδο της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η άμυνά μας απέναντι σε αυτή την λάσπη είναι οι συγκεκριμένες προγραμματικές μας προτάσεις, με αιχμή τα θέματα της Δημοκρατίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων. Η βαλκανική μίξη Τραμπ και Όρμπαν του κ. Μητσοτάκη θα ηττηθεί από ένα μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα κοινωνικής αλλαγής.

Πηγή: skai.gr