Κλείσιμο

Ικανοποίηση στα Σκόπια

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ανακοίνωσε σήμερα την αποδοχή της προσφυγής της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας για παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Η καταδικαστική απόφαση ελήφθη με 15 υπέρ και ένα κατά.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποφάνθηκε ότι το βέτο της Ελλάδας στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ το 2008 στο Βουκουρέστι συνιστά παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Ωστόσο το Διεθνές Δικαστήριο δεν υποχρεώνει την Ελλάδα να προχωρήσει σε «διορθωτικές κινήσεις» στο μέλλον, όσον αφορά την ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς.

Επομένως η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου δεν έχει πρακτικά άμεσες επιπτώσεις στην συμπεριφορά της Ελλάδας. Η ηγεσία των Σκοπίων προσβλέπει όμως στην άσκηση πιέσεων για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Εν αναμονή της επίσημης αντίδρασης

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα συνεδρίαση της ηγεσίας της ΠΓΔΜ, στην οποία εξετάζεται η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με την προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας. Στη συνεδρίαση που διεξάγεται στο προεδρικό μέγαρο στα Σκόπια, συμμετέχουν ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο πρωθυπουργός, Νίκολα Γκρούεφσκι και ο πρόεδρος της Βουλής, Τράικο Βελιάνοφσκι. Μετά το πέρας της συνεδρίασης αναμένεται να υπάρξουν επίσημες τοποθετήσεις της ηγεσίας της χώρας. Στα Σκόπια φαίνεται να επικρατεί ικανοποίηση για την σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης.

Τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, στις πρώτες τους αναφορές προβάλουν κυρίως το πρώτο σκέλος της ετυμηγορίας του Δικαστηρίου, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα παραβίασε το άρθρο 11, παράγραφος 1, της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από το 1995.

Η εφημερίδα «Ντνέβνικ» (Dnevnik) αναφέρει στην ιστοσελίδα της ότι: «Η Χάγη καταδίκασε την Ελλάδα», ενώ η εφημερίδα «Ουτρίνσκι Βέσνικ»: (Utrinski Vesnik) σημειώνει ότι: «Το ΔΔΧ αποφάσισε ότι η Ελλάδα παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία».

Στην παράγραφο 1 του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας αναφέρεται όμως ότι «το Πρώτο Συμβαλλόμενο Μέρος (σ.σ Ελλάδα) συμφωνεί να μην αντιταχθεί στην αίτηση εισδοχής ή στη συμμετοχή του Δευτέρου Συμβαλλομένου Μέρους (σ.σ ΠΓΔΜ) ως μέλους σε διεθνείς, πολυμερείς και περιφερειακούς οργανισμούς και θεσμούς στους οποίους το Πρώτο Συμβαλλόμενο Μέρος είναι μέλος.

Το Πρώτο Συμβαλλόμενο Μέρος, εν τούτοις , διατηρεί το δικαίωμα να αντιταχθεί σε οποιαδήποτε συμμετοχή από τις, προαναφερθείσες εάν, και στο μέτρο που, το Δεύτερο Συμβαλλόμενο Μέρος πρόκειται να αναφέρεται σε τέτοιους οργανισμούς ή θεσμούς διαφορετικά από ό,τι στην παράγραφο 2 της αποφάσεως 817 (1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ (σ.σ δηλ. ως πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας)».

Σε δεύτερο πλάνο προβάλλεται από τα ΜΜΕ των Σκοπίων το δεύτερο σκέλος της απόφασης του ΔΔΧ, το οποίο απέρριψε το αίτημα της ΠΓΔΜ για τη στάση που θα πρέπει να τηρεί στο μέλλον η Ελλάδα, να μην προβάλλει δηλαδή αντιρρήσεις σε ενδεχόμενα αιτήματα που υποβάλλει η ΠΓΔΜ για ένταξή της σε διεθνείς οργανισμούς όπου μετέχει η Ελλάδα.
Πηγή: / Νίκος Φραγκόπουλος-Σκόπια/ Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου