Ικανοποιημένη η Αθήνα από το προσχέδιο απόφασης των MED7

Κρίσιμη θεωρείται για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά η σημερινή συνάντηση της Ευρωμεσογειακής Συνόδου στην Κορσική, καθώς η Ελλάδα θα θέσει το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγές της ελληνικής Κυβέρνησης σημειώνουν ότι η Αθήνα αναμένει ισχυρό μήνυμα στήριξης από την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το προσχέδιο της Κοινής Διακήρυξης ικανοποιεί την ελληνική πλευρά, καθώς περιλαμβάνει σαφείς αναφορές στην τουρκική παραβατικότητα, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στην παρέμβασή του ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να θέσει την Ευρώπη προ των ευθυνών της για το Μεταναστευτικό.Παράλληλα, θα θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας την ώρα που οι κυρώσεις κατά της 'Αγκυρας είναι στο τραπέζι και ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τη γειτονική χώρα μέχρι τη σύνοδο κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες.
 
Η συνάντηση Μητσοτάκη - Μακρόν

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν με βασικό θέμα τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών και αγορά από την Αθήνα των αεροσκαφών Rafal και άλλου γαλλικού αμυντικού εξοπλισμού. Η συνάντηση θα γίνει στις 16.00 δηλαδή λίγο πριν την έναρξη της Διάσκεψης MED7.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δεν θα έχουμε υπογραφές, αλλά έναν σαφή οδικό χάρτη για το πότε θα έχουμε τις οριστικές συμφωνίες στο τραπέζι.

Παράλληλα, σε άρθρο του Έλληνα Πρωθυπουργού, που δημοσιεύεται ταυτόχρονα σε τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποιεί ότι η Ελλάδα «έχει τη στρατιωτική δυνατότητα να αποκρούσει κάθε τουρκική επίθεση» και υπογραμμίζει ότι οι επιλογές για την Τουρκία είναι είτε η αποκλιμάκωση είτε οι κυρώσεις.

«Η επιλογή είναι ξεκάθαρη. Η Τουρκία μπορεί να συνεργαστεί και να βρει κοινό έδαφος ή μπορεί να συνεχίσει να συμπεριφέρεται ως ο επιτιθέμενος, παίζοντας παιχνίδια εντυπώσεων στις παρυφές της Ευρώπης, και να πληρώσει ένα σημαντικό οικονομικό τίμημα για τη συμπεριφορά της. Μπορεί να επιλέξει εάν η Ελλάδα θα αποτελέσει γέφυρα ή εμπόδιο για την εταιρική σχέση και την πρόοδο» τονίζει ο Έλληνας Πρωθυπουργός μεταξύ άλλων.

Η ανάρτηση Μακρόν στα ελληνικά

Με ανάρτησή του στο FB ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την αλληλεγγύη της Γαλλίας στην Ελλάδα, σχετικά με την πυρκαγιά στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας με αναφορά στην επικείμενη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Παρόντες στη Διάσκεψη της Κορσικής θα είναι, επίσης, οι ηγέτες της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου και της Μάλτας.

Πηγή: skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ