Κλείσιμο

Η ΝΔ έχασε τα στοιχήματα «13 στα 13» και «3 στα 3» - Μητσοτάκης: Οφείλουμε να πάρουμε τα μηνύματα

Χάρης Δούκας, Δημήτρης Πτωχός και Δημήτρης Κουρέτας τα πρόσωπα της βραδιάς - Νικητής ο Στέλιος Αγγελούδης στη Θεσσαλονίκη - Μόνο μία από τις έξι περιφέρειες που διεκδικούσε κέρδισε η ΝΔ - Κρίσιμος παράγοντας η μεγάλη αποχή

Το στοίχημα «13 στα 13» για τις περιφέρειες, αλλά και για επικράτηση των υποψηφίων που στήριξε στους 3 μεγάλους δήμους έχασε η ΝΔ στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Η μεγάλη ανατροπή έγινε στον δήμο της Αθήνας όπου ο κ.Χάρης Δούκας που στηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ επικράτησε του απερχόμενου δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη, ενώ ο κ.Αγγελούδης κέρδισε τον Κώστα Ζέρβα στη Θεσσαλονίκη. Από τις έξι περιφέρειες που η ΝΔ διεκδικούσε κατάφερε να κερδίσει μόνο μία, αυτή της Πελοποννήσου με τον κ.Δημήτρη Πτωχό. Στη Θεσσαλία ο κ.Κώστας Αγοραστός έχασε από τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ που στήριξε και ο ΣΥΡΙΖΑ, τον κ.Δημήτρη Κουρέτα. Σε άλλες τέσσερις περιφέρειες οι έχοντες το χρίσμα από το κυβερνών κόμμα χάνουν από τους κομματικούς αντάρτες. Η μεγάλη αποχή, πάντως, εκτιμάται ότι είναι ένας από τους παράγοντες που άλλαξαν ισορροπίες και σε ορισμένες περιπτώσεις έφεραν ανατροπές. 

Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί την  πρώτη ήττα της ΝΔ με πολλαπλές ερμηνείες και αναγνώσεις, ενώ η αντιπολίτευση από την πλευρά της μετρά κέρδη- ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης σε ανάρτησή του στο facebook μιλά για την πρώτη μεγάλη ρωγμή στο καθεστώς Μητσοτάκη, ενώ από το ΠΑΣΟΚ παραλληλήζουν τη νίκη του Χάρη Δούκα στην Αθήνα με τη νίκη του Δαβίδ έναντι του Γολιάθ. Το ΚΚΕ μετρά επίσης κέρδη, με τους υποψηφίους που στήριξε να επικρατούν σε Πάτρα, Καισαριανή, Πετρούπολη και Χαϊδάρι. 

Την ήττα παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας ότι η αποψινή δεν είναι ιδιαίτερα καλή βραδιά για τη ΝΔ, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι τα πολιτικά συμπεράσματα εξήχθησαν την προηγούμενη Κυριακή. 

Ο κ.Μπακογιάννης στη δήλωσή του, στις 8 το βράδυ, έκανε γνωστό ότι συνεχάρη τον κ.Δούκα, τον ευχαρίστησε για τον ωραίο προεκλογικό αγώνα που έκαναν και έσπευσε να σημειώσει ότι η ευθύνη για το αποτέλεσμα είναι δική του. Αναζητώντας τα αίτια της ήττας Μπακογιάννη στην Αθήνα, θεωρείται ότι η υπόθεση της ανάπλασης της Πανεπιστημίου και η αρνητική δημοσιότητα που έλαβε έπαιξε ρόλο.

Την ήττα του παραδέχθηκε λίγο πριν από τις 8.30 και ο κ.Κώστας Ζέρβας στη Θεσσαλονίκη που επίσης συνεχάρη τον ανθυποψήφιό του και νέο δήμαρχο της πόλης Στέλιο Αγγελούδη.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα στην τηλεόραση του Σκάι,  ο Παύλος Τσίμας και  ο Αλέξης Παπαχελάς σημείωσαν ότι τη διαφορά κάνουν σήμερα τρεις άνθρωποι, χαμηλών τόνων και οι τρεις, ο Χάρης Δούκας στην Αθήνα, ο Δημήτρης Πτωχός στην περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Δημήτρης Κουρέτας στην περιφέρεια Θεσσαλίας, ο οποίος, μάλιστα, δήλωσε ότι δεν μπορεί να πανηγυρίσει αφού η Θεσσαλία είναι πληγή και θα βάλει όλες του τις δυνάμεις για να την κλείσει. 

Ειδικά στις περιφέρειες, μόνο ένας από τους γαλάζιους υποψηφίους, ο κ.Δημήτρης Πτωχός επικράτησε του αντιπάλου του, Πέτρου Τατούλη. Στις άλλες τέσσερις περιφέρειες - Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Δυτική Μακεδονία, Βόρειο Αιγαίο, Ιονίων Νήσων- οι «αντάρτες» της ΝΔ επικράτησαν των επίσημων υποψηφίων. 

Πηγή: skai.gr