Κλείσιμο

Η «μυρωδιά» των εκλογών προκαλεί πρόωρη και παρατεταμένη «παραζάλη» στα κόμματα 

Μία μακρά προεκλογική περίοδο μετρά μειονεκτήματα καθώς υπάρχει κίνδυνος το κυβερνητικό έργο να επιβραδυνθεί ή και να «παγώσει» σε κάποιες περιπτώσεις και η πόλωση να δηλητηριάσει το πολιτικό κλίμα

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Παρά τις αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών στελεχών ότι οι κάλπες για τις εκλογές του 2023 απέχουν μήνες μακριά, «στο τέλος ή λίγο πριν το τέλος της συνταγματικής λήξης της παρούσας κυβερνητικής θητείας» μετά την περιβόητη φράση του πρωθυπουργού από την Καλλιθέα ότι «μυρίζει εκλογές» τα κόμματα λειτουργούν πλέον με καθαρά προεκλογικούς ρυθμούς και κανόνες.

Περιοδείες, συνεντεύξεις, συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις σκιαγραφούν μία πρόωρη και μακροχρόνια – όπως φαίνεται- προεκλογική περίοδο που δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από τις επίσημες προεκλογικές περιόδους.

Αντιθέτως, μία μακρά προεκλογική περίοδο μετρά μειονεκτήματα κατά κοινή ομολογία καθώς, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, το κυβερνητικό έργο υπάρχει κίνδυνος να επιβραδυνθεί ή και να «παγώσει» σε κάποιες περιπτώσεις, η πόλωση να δηλητηριάσει το πολιτικό κλίμα και το δημόσιο διάλογο και εν τέλει η φθορά που θα επέλθει θα αφορά όλους και κόμματα και τους πολίτες.  

Στο πλαίσιο αυτό πιθανόν μετά την ερμηνεία που δόθηκε από πολλούς στη φράση του πρωθυπουργού για επίσπευση των εκλογών, Υπουργοί και κυβερνητικοί βουλευτές σπεύδουν να διασκεδάσουν τις όποιες εντυπώσεις δημιουργήθηκαν και επιμένουν να διαψεύδουν σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, δείχνοντας την άνοιξη. «Ο εκλογικός κι ο πολιτικός χρόνος δεν ζυγίζεται με βάση μικροκομματικές σκοπιμότητες. Έχουμε πάρει μία εντολή είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας. Έρχεται το 2023. Δεν έχει αλλάξει τίποτα στον εκλογικό και πολιτικό προσανατολισμό. Οι εκλογές θα γίνουν κοντά στο τέλος της 4ετίας. Δεν έχει αλλάξει τίποτα» δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στην Κουμουνδούρου ωστόσο οι επιτελείς βρίσκονται σε προεκλογική εγρήγορση και ετοιμότητα εκτιμώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να σχηματίσει προοδευτική κυβέρνηση και από τις πρώτες εκλογές της απλής αναλογικής, με τον Αλέξη Τσίπρα κατά τη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του κόμματος να δηλώνει να βέβαιος ότι «η μάχη των εκλογών θα κερδηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, με ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό που θα βελτιώσει την καθημερινότητα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας» και πρόσθεσε:

«Γιατί η πολιτική αλλαγή δεν θα βασιστεί μόνο στην αποδόμηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη αλλά και στο εναλλακτικό μας σχέδιο». Προανήγγειλε δε, ότι «το αμέσως επόμενο διάστημα και πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, θα πρέπει να εγκρίνουμε το βασικό κορμό των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, όπως και το προεκλογικό πρόγραμμα».

Μετά τον πρωθυπουργό που από το Λονδίνο δήλωσε ότι είναι εφικτή  η αυτοδυναμία της ΝΔ στις δεύτερες εκλογές, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δώσει αυτή τη μάχη, χωρίς ωστόσο,  να κλείνει τα παράθυρα συνεργασίας.

«Εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρχει μία σταθερή, και συνεχής,  συνεπής κυβέρνηση.  Εάν ο λαός μας τάξει σε θέση αυτοδυναμίας θα το υπηρετήσουμε, αυτός εξάλλου είναι ο βασικός μας πολιτικός στόχος, εάν μας τάξει σε μία θέση που θα πρέπει να αναζητήσουμε πολιτικές συνεργασίες θα το κάνουμε. Το Σύνταγμα δεν προβλέπει αδιέξοδα» σχολίασε ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.  

Τα σενάρια πάντως δίνουν και παίρνουν.  Η άσκηση της PULSE και του ΣΚΑΪ στη βάση της τελευταίας δημοσκόπησης με την υπόθεση ότι από τις δεύτερες εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής θα προκύψει πεντακομματική Βουλή και το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής θα ανέλθει στο 11% δείχνει ότι η αυτοδυναμία της ΝΔ είναι εφικτή με ένα ποσοστό 37,5%. Με αυτό το σενάριο  η ΝΔ καταλαμβάνει 153 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 84, το ΠΑΣΟΚ 36, το ΚΚΕ 16 και η Ελληνική Λύση 11.

Και ναι μεν ο πρωθυπουργός κρατά, ως προς τον χρόνο των εκλογών, «και το πεπόνι και το μαχαίρι», όμως η αναγωγή της εκλογολογίας σε καίριο ζήτημα της πολιτικής σκηνής ενέχει τον κίνδυνο της «παραλυσης» της ίδιας της πολιτικής. 

Πηγή: skai.gr