Η καθημερινότητα των πολιτών το μεγάλο πολιτικό στοίχημα

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Η καθημερινότητα των πολιτών και η ακρίβεια αναδεικνύονται στο μεγάλο στοίχημα κυβέρνησης και κομμάτων στο δρόμο προς τις κάλπες, με αχαρτογράφητη προεκλογική διαδρομή και πιθανή κατάληξη το τέλος της τετραετίας, όπως πολλάκις έχει διαμηνύσει ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την προσυνεδριακή συζήτηση της ΝΔ στη Νίκαια με τίτλο "Κοινωνική Πολιτική και Ισότητα" κατέστησε σαφές ότι το στοίχημα της κυβέρνησής του, δεδομένων των συνθηκών που απορρέουν από την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία, είναι το κοινωνικό κράτος και η αποτελεσματικότητά του στην καθημερινότητα των πολίτων. "Στο επίκεντρο της πολιτικής μας, είναι ο άνθρωπος και το αποτέλεσμα. Δε μας ενδιαφέρει να μιλάμε με κενά συνθήματα. Μας ενδιαφέρει να έχουμε ουσιαστικές προσυνεδριακές διαδικασίες, όπου θα παρουσιάζουμε και θα συζητάμε για το σημαντικό κυβερνητικό έργο το οποίο έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα. Αλλά συναντήσεις όπως αυτές μας δίνουν τη δυνατότητα να εισπράττουμε και τον παλμό της κοινωνίας, να διορθώνουμε τα λάθη μας και να γινόμαστε καλύτεροι" είπε στη Νίκαια ο πρωθυπουργός

Κανένας δεν θα μείνει πίσω

Το στίγμα έχει δοθεί ήδη με σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων της κυβέρνησης σε νευραλγικά ζητήματα της καθημερινότητας, όπως μεταξύ άλλων η "σημαντική" όπως αναμένεται αύξηση του κατώτατου μισθού, η επιτάχυνση απονομής των συντάξεων, η μείωση της ανεργίας από 17,2 σε 12,8%, η στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων κατά την διάρκεια της πανδημίας αλλά και κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.

Αναφερόμενος σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε εμφατικά ότι η κυβέρνηση έχει πλήρη συναίσθηση της κατάστασης και βαδίζει "χωρίς να μένει κανένας πίσω. Γιατί η πολιτική και η οικονομία προέρχονται από τον άνθρωπο και πρέπει να επιστρέφουν σε αυτόν" είπε προσθέτοντας ότι για την κυβέρνηση η υπεράσπιση του ανθρώπου και της κοινωνίας είναι θέμα αρχών και ουσίας. Ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε επίσης πως  "η Κυβέρνηση εξάντλησε και εξαντλεί κάθε διαθέσιμο μέσο για να στηρίξει την οικονομία και την κοινωνία, εφευρίσκοντας και ανακαλύπτοντας συνεχώς νέα σχήματα και δυνατότητες". Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στις κυβερνητικές δράσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προκειμένου να κρατηθεί όρθιος ο παραγωγικός ιστός και να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή ενώ ανάλογη στρατηγική  διαχείρισης ακολουθεί η Κυβέρνηση και σήμερα που η οικονομία και η κοινωνία βρίσκονται αντιμέτωπες με την έκρηξη των τιμών, στην ενέργεια πρωτίστως, αλλά και σε άλλα βασικά προϊόντα. "Διαθέσαμε μέχρι σήμερα πάνω από 4 δισ. ευρώ και θα συνεχίσουμε τη στήριξη για όσο διαρκεί η κρίση αυτή" δήλωσε.

Μήνυμα εγρήγορσης στα γαλάζια στελέχη

Παρότι ο πρωθυπουργός από τη Νίκαια διαβεβαίωσε εκ νέου ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, δεν παρέλειψε να θέσει σε εγρήγορση έως τότε τα γαλάζια στελέχη, στέλνοντας μήνυμα νίκης της ΝΔ. "Αν πετύχαμε όλα αυτά τα οποία έχουμε πετύχει μέσα σε 33 μήνες, αναλογιστείτε πόσα περισσότερα μπορούμε να πετύχουμε σε 8 χρόνια. Και αυτό θα είναι το πραγματικό ζητούμενο των επόμενων εκλογών. Και για αυτό και ζητώ από τα κομματικά μας στελέχη να είναι σε διαρκή εγρήγορση.  Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το 2023, γιατί αυτό επιτάσσει η συνταγματική τάξη. Το διάστημα, όμως, από τώρα μέχρι τις εκλογές δεν μπορεί να είναι ένα "νεκρό" διάστημα που απλά παρατηρούμε τις εξελίξεις. Έχουμε ένα χρέος,  έχετε ένα χρέος ως κομματικά μας στελέχη: να μιλήσετε στην κοινωνία, να ενημερώσετε τους πολίτες" ζήτησε ο πρωθυπουργός από τα στελέχη της ΝΔ.

Κατόπιν αυτών, τα βλέμματα στρέφονται στο 14ο συνέδριο της ΝΔ στις 6-8 Μαΐου, όπου και εκεί ο πρωθυπουργός αναμένεται να φέρει σε πρώτο πλάνο  τον κοινωνικό χαρακτήρα της πολιτικής της του κόμματός του, διαβεβαιώνοντας ότι  η κυβέρνησή του είναι αυτή που μπορεί αξιόπιστα και με σχέδιο να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις  της εποχής. Επ ' αυτού ο Κυριάκος Μητσοτάκης απο τη Νίκαια τόνισε ότι "το 14ο Συνέδριο θα είναι ένα Συνέδριο όπου θα έχουμε την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε τα βασικά διλήμματα μπροστά στα οποία θα τεθούν οι πολίτες ενόψει των επόμενων εκλογών. Να μπούμε τελικά στην τελική ευθεία ενόψει της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης του 2023, ώστε να γίνει πράξη αυτό το οποίο είπε ο Γιάννης Τραγάκης:  «αυτή η νίκη, η επόμενη νίκη να σάς ανήκει. Να ανήκει σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό" κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Τα εμπόδια στο δρόμο προς τις κάλπες

Προς το παρόν, στο δρόμο προς τις κάλπες, όποτε κι αν αυτές στηθούν, δύο είναι τα εμπόδια που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, προκειμένου να επανεκλεγεί.

Πρώτο είναι το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και θα εφαρμοστεί στις επερχόμενες εκλογές και σίγουρα βάζει εμπόδια στην αυτοδυναμία ακόμη και  του πρώτου κόμματος. Το δεύτερο  αφορά στις τρέχουσες συνθήκες ενεργειακής κρίσης, πληθωρισμού  και ανατιμήσεων , που βιώνουν δυσβάσταχτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις και οι όποιες παρεμβάσεις έγιναν μέχρι τώρα, δεν «φαίνονται» στο πορτοφόλι των πολιτών που βλέπουν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται.

Ένα πρώτο «crash test» αναμένεται να γίνει στις περιφέρειες κατά τη διάρκεια του Πάσχα όπου οι βουλευτές και ειδικά οι κυβερνητικοί βουλευτές, θα αφουγκραστούν το κλίμα και θα εκτιμήσουν κατά πόσο είναι ή όχι αναστρέψιμο.