Κλείσιμο

Η ημερομηνία των εκλογών και ο ρόλος που θα παίξει η Εκκλησία

Η ημερομηνία η οποία προκρίνεται και πάλι είναι η 9η Απριλίου που είναι η Κυριακή των Βαΐων

Του Αντώνη Αντζολέτου

Τα κόμματα έχουν πάρει τα ημερολόγια μπροστά τους και σβήνουν ή βάζουν «τικ» σε ημερομηνίες. Την 26η Μαρτίου φαίνεται να την αποκλείουν από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός δεν έχει βάλει ποτέ στη συζήτηση τον πρώτο μήνα της Άνοιξης.  Η πρώτη Κυριακή του Απριλίου εκτιμάται πως είναι πολύ νωρίς, καθώς η διάλυση της Βουλής θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σχεδόν στις αρχές Μαρτίου. Συνεπώς μπορεί να δοθεί το σήμα από την αντιπολίτευση πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης οδήγησε τελικά τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Η ημερομηνία η οποία προκρίνεται και πάλι είναι η 9η Απριλίου που είναι η Κυριακή των Βαΐων. Το σενάριο, σύμφωνα με τις  έως τώρα δημοσκοπήσεις, προβλέπει ότι από τη στιγμή που είναι πολύ δύσκολο να προκύψει κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη θα ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα φτάνοντας και ενδεχομένως ξεπερνώντας την Ανάσταση.

Είναι πιθανόν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο να προκληθεί μια αναστάτωση με την Εκκλησία, χωρίς ωστόσο από τις τάξεις της να έχει εκφραστεί κάποια δυσαρέσκεια. Όλα αυτά τα δεδομένα βάζουν κάτω στελέχη στα κομματικά επιτελεία και ψάχνουν να βρουν που είναι η «παγίδα» ή τι κρύβει ο πρωθυπουργός.

Αν οι κάλπες στηθούν πιο αργά, δηλαδή μετά το Πάσχα, υπάρχουν αρκετοί που πιστεύουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει κανέναν λόγο να μην το πάει μέχρι το Μάιο. Οι αυξήσεις στις συντάξεις, στον κατώτατο μισθό, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στο δημόσιο, το market pass,  το καλό τουριστικό κλίμα και η επενδυτική βαθμίδα θα δώσουν έναν άλλο αέρα στην κυβέρνηση.

Σε αυτή την περίπτωση θα έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος από την εποχή που αρκετοί του έκαναν εισηγήσεις να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές τον περσινό Μάιο όταν η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν διψήφια, η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση από τον πόλεμο στην Ουκρανία μόλις χτυπούσε την πόρτα της Ελλάδας και η χώρα είχε βγει μέσα από ένα τρομακτικό κύμα πανδημίας.

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας και του Διαγραμματειακού της Νέας Δημοκρατίας, πρόσθεσε ακόμα ένα κομμάτι στο παζλ για το πότε θα προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία. «Μπαίνουμε πια στην τελική ευθεία, είναι κοινό μυστικό ότι το ρολόι χτυπά ανάποδα, το έχω πει δημόσια, το λέω κατ' ιδίαν και σε σας -δεν είναι μυστικό- οι εκλογές θα γίνουν, είτε τον Απρίλιο, είτε τον Μάιο, οι πρώτες εκλογές.

Οι δεύτερες, θα γίνουν 4 με 5 εβδομάδες μετά, οπότε νομίζω μπορείτε να αντιληφθείτε ότι δουλεύουμε με ένα πολύ αυστηρό χρονοδιάγραμμα», είπε ανάβοντας στο φουλ τις εκλογικές μηχανές της παράταξης.

Υπενθυμίζεται πως μεταξύ των εκλογών του Μαΐου του 2012 και του Ιουνίου του 2012 είχαν μεσολαβήσει 41 ημέρες. Οι διερευνητικές εντολές που παίρνουν τα τρία πρώτα κόμματα ισχύουν για τρεις ημέρες. Βεβαίως όποιος αρχηγός επιθυμεί μπορεί να επιστρέψει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως μη τελεσφορούσα ακόμα και αυθημερόν.

Ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση πρόσθεσε: «Μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών είναι αυτό το οποίο θα καθορίσει τελικά τις εξελίξεις και θέλουμε να έχουμε ένα αποτέλεσμα τόσο ισχυρό που να μην αμφισβητείται καθ΄ οποιοδήποτε τρόπο η δυνατότητά μας να πετύχουμε την αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη. Αυτός είναι ο στόχος».

Με δεδομένο πως η πλειοψηφία των 151 στην ενισχυμένη αναλογική τοποθετείται γύρω στο 37,5% ένα καλό αποτέλεσμα για τη γαλάζια παράταξη, που θα τη έφερνε κοντά στον στόχο είναι οτιδήποτε κινείται άνω του 33%. Είναι σίγουρο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει τον δεύτερο εκλογικό αγώνα με το δίλημμα της ακυβερνησίας να κυριαρχεί και συνεπώς στην Πειραιώς εκτιμούν πως η συσπείρωση του κόμματος και η ασφάλεια που δίνει η δύναμη που νικάει θα αποτελέσουν τον πόλο έλξης για την επίτευξη της αυτοδυναμίας.

Αυτός είναι ο λόγος, άλλωστε που ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί τη νίκη «έστω και μια ψήφο» στην απλή αναλογική και με αυτό το σκεπτικό δουλεύουν στην Κουμουνδούρου. Χθες συνεδρίασε ο Πολιτικός Σχεδιασμός υπό τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε για άλλη μια φορά συσκέψεις με τη Ράνια Σβίγκου, τον Μιχάλη Καλογήρου και τον Γιώργο Βασιλειάδη προκειμένου τις επόμενες ημέρες να κλείσει το θέμα των ψηφοδελτίων.

Πηγή: skai.gr