Κλείσιμο

Η Γερμανία «θα δεχόταν έξοδο της Βρετανίας» από την ΕΕ για την ελευθερία μετανάστευσης

Διατεθειμένη να δει ακόμα και έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση παρά να συμβιβαστεί με το σχέδιο του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον για περιορισμό της ελεύθερης μετακίνησης πολιτών της Ε.Ε. που αναζητούν εργασία στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Σύμφωνα με γερμανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, η κ. Μέρκελ φοβάται πως με τις κινήσεις της η Βρετανία πλησιάζει ένα «σημείο χωρίς επιστροφή». Πρόκειται για την πρώτη φορά που η κ. Μέρκελ παραδέχεται πως η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. αποτελεί πραγματικό ενδεχόμενο, όπως αναφέρει το «Spiegel».

Ο Συντηρητικός πρωθυπουργός Κάμερον έχει επανειλημμένα διαμηνύσει πως επιθυμεί να επαναδιαπραγματευτεί το πλαίσιο υπό το οποίο η Βρετανία θα παραμείνει στην Ε.Ε., έχοντας μάλιστα υποσχεθεί πως αν επανεκλεγεί στις βουλευτικές εκλογές του 2015 θα οργανώσει δημοψήφισμα με ζητούμενο την παραμονή ή έξοδο από την ενωμένη Ευρώπη.

Έχει μάλιστα καταστήσει σαφές πως η ελευθερία μετακίνησης πολιτών «είναι στην καρδιά τις στρατηγικής επαναδιαπραγμάτευσης για την Ευρώπη».

Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, ο κ. Κάμερον εξετάζει σχέδιο που θα φέρνει «στα όριά τους» τους κανόνες περί ελεύθερης μετακίνησης της Ε.Ε., προκειμένου να απαγορεύσει την είσοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο σε μετανάστες που δεν έχουν ήδη βρει δουλειά ή δεν μπορούν να στηρίξουν τον εαυτό τους μετά από τρεις μήνες.

Ωστόσο, σύμφωνα με το «Spiegel», η κ. Μέρκελ φαίνεται να έχει τονίσει πως θα αποσύρει τη στήριξή της για παραμονή της Βρετανία στην Ε.Ε. αν ο κ. Κάμερον πιέσει για μεταρρύθμιση των κοινοτικών μεταρρυθμιστικών κανόνων.

Ως τώρα δεν υπάρχει σχόλιο από την Ντάουνιγκ Στριτ.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ