Η επικοινωνιακή ατζέντα στο δρόμο προς τις κάλπες

Η ένταση μεταξύ κομμάτων της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης αυξάνεται ραγδαία αλλά με εκ διαμέτρου αντίθετα τακτικές

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Η αντίστροφη μέτρηση για το στήσιμο της πρώτης κάλπης της απλής αναλογικής- εντός του Απριλίου- όπως ορίστηκε ως αφετηρία από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αυξάνει ήδη και τις «στροφές»  της πολιτικής αντιπαράθεσης με τα κομματικά επιτελεία να δείχνουν όλα, λίγο-πολύ, το επικοινωνιακό πλάνο με το οποίο θα κινηθούν και τα διλήμματα που θα θέσουν πριν οι πολίτες ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Και ενώ κανείς θα περίμενε ότι το παρατεταμένο προεκλογικό κλίμα που διανύει ήδη εδώ και καιρό η χώρα, θα μπορούσε να «εκτονώσει» τους τόνους της αντιπαράθεσης, η πραγματικότητα διαψεύδει κάθε τέτοια προσδοκία και η ένταση μεταξύ κομμάτων της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης αυξάνεται ραγδαία αλλά με εκ διαμέτρου αντίθετα τακτικές.

Το Μέγαρο Μαξίμου είναι σταθερά προσανατολισμένο στην θετική ατζέντα της κυβερνητικής πολιτικής, στο έργο που παρήγαγε και τις προοπτικές που προτείνει για τη χώρα, ενώ η αντιπολίτευση – παραδοσιακά-  έχει δείξει πως επιλέγει την αρνητική ατζέντα της κριτικής της κυβενρητικής πολιτικής, τη πόλωσης, της σκανδαλολογίας και των καταγγελίων, χωρίς συγκεκριμένη αποτύπωση των προτάσεών της.

Η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να «ακυρώσει» κάθε σενάριο για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ακόμη και μέσα στον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, πλαισιώνετια από το μήνυμα που εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου "εχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα», όπως  σημειώνουν πηγές από την Κυβέρνηση, που θεωρούν ότι το πρώτο τρίμηνο έχει προγραμματιστεί πυκνό έργο, κυρίως σε νομοθετικό επίπεδο.

Προγραμματισμό που θα δυσχέραινε  η ακατάσχετη εκλογολογία, ενώ τώρα γίνεται ακόμη πιο ξεκάθαρο και σαφές το μήνυμα του πρωθυπουργού και προς τους υπουργούς του, τους οποίους προέτρεψε εμμέσως να συνεχίσουν απρόσκοπτοι το έργο τους και να «μην κατεβάσουν κάτω τα μολύβια», κινούμενοι μόνο για την εξασφάλιση των αναγκαίων ψήφων για την εκλογή τους.

Ταυτόχρονα, στη στρατηγική της κυβέρνησης φαίνεται ότι πολύ υψηλά καταγεγραμμένη είναι η θετική ατζέντα και ο απολογισμός του κυβερνητικού έργου και των παρεμβάσεων με θετικό αποτύπωμα, παρά τις πολλές διεθνείς αντιξοότητες που συνάντησε η ΝΔ κατά την διακυβέρνησή της.

Μεγάλη βαρύτητα αναμένεται να δοθεί στην αποδεδειγμένη πλέον ικανότητα διαχείρισης κρίσεων  – από την πανδημία και το μεταναστευτικό έως τα ελληνοτουρκικά, την άμυνα και την ενεργειακή κρίση.  Στο πλαίσιο αυτό θα δοθεί  μεγάλο βάρος στη φορολογική ελάφρυνση της μεσαίας τάξης, η οποία την κατέστησε ανθεκτικότερη στις αλλεπάλληλες κρίσεις. Επιπλέον ο κυβερνητικός απολογισμός θα εστιάσει και στις οριζόντιες επιδοτήσεις που στήριξαν κατά τη διάρκεια όλων των κρίσεων το σύνολο των πολιτών και των νοικοκυριών αλλά και των πιο αδύναμων, με τα περισσότερο στοχευμένα επιδόματα.

Στο δρόμο προς τις κάλπες, από κυβερνητικής πλευράς  αναμένεται να ενταθεί και η επίκληση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και επενδύσεων, με την παράλληλη δέσμευση για συνέχεια και συνέπεια και για το 2023, ενώ σημαντική θέση στην προεκλογική ατζέντα θα έχει και η κυβερνητική πολιτική για τους νέους   και τα νέα ζευγάρια και τη στήριξη που τους παρέχεται σε επίπεδο στέγασης, επιδοτήσεων και διευκολύνσεων.  

Σε κάθε περίπτωση η  κυβέρνηση πρόκειται επίσης να αναδείξει το γεγονός ότι δεν θα κατεβάσει τα μολύβια μέχρι και την τελευταία ημέρα της θητείας της.  Εξ ού και έχει ήδη προγραμματίσει μέχρι τις εκλογές 19 αναλυτικά σχέδια δράσης για κάθε Υπουργείο, 111 νομοθετικές παρεμβάσεις, 498 δράσεις και 1.913 έργα.

Επειδή, ωστόσο, όπως σκιαγραφείται – μέχρι στιγμής- η προεκλογική αντιπαράθεση – θα έχει και αρκετή πόλωση, το επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ έχει ήδη μελετήσει και οργανωθεί για το ενδεχόμενο «χρήσης» και της αρνητικής ατζέντας κατά του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να του απαντά εάν και όποτε χρειάζεται στην «ίδια γλώσσα», όπως σχολιάζουν στελέχη της Πειραιώς.

Σε αυτή την ατζέντα, στις πρώτες γραμμές καταγράφεται η υπενθύμιση της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τόσο κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων  με τους δανειστές της χώρας το 2015, όσο και οι δημοσιονομικές επιλογές που ακολούθησαν ενώ υψηλα αναμένεται να κρατηθούν και τα εθνικά θέματα, με το επικοινωνιακό επιτελείο της Πειραιώς να προτάσσει σε αυτή τη συζήτηση την «εθνική ανευθυνότητα» του ΣΥΡΙΖΑ για μείζονα ζητήματα, όπως τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας (Βλ. Γαλλία) και την πρόθεση της Κουμουνδούρου να τα επαναδιαπραγματευτεί με τους συμμάχους μας.

Πηγή: skai.gr