Κλείσιμο

Οικονόμου: Έκτακτη σύσκεψη Μητσοτάκη-Γεωργαντά τη Δευτέρα για αποθέματα και πιθανούς κινδύνους

Στη συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει τη στήριξη της χώρας μας στην Ουκρανία, θα υπογραμμίσει την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της κυριαρχίας, καθώς και το δικαίωμα τηςΟυκρανίας στην αυτοάμυνα.

Όσον αφορά στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται για την ευρωπαϊκή αρχιτεκντονική ασφάλειας, ο κ. Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει τη σημασία της στρατηγικής αυτονομίας. 

Στο επίκεντρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και θα τονίσει την ανάγκη δημιουργίας ενός κοινού ευρωπαϊκού μηχανισμού παρέμβασης τονίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να τρέξει γρήγορα προς αυτή την κατεύθυνση και να επιδείξει γρήγορα αντανακλαστικά. 

Ως προς τη σταδιακή απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, η ελληνική κυβέρνηση θα στηρίξει την πρόταση της Κομισιόν για κοινή προμήθεια και αποθήκευση φυσικού αερίου. 

«Το επιβαρυμένο από τον πόλεμο διεθνές περιβάλλον δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε όλες τις χώρες. Η κατάσταση δε φαίνεται να εξομαλύνεται και η κυβέρνηση σχεδιάζει πολιτικές για να απαλύνει το βάρος των επιπτώσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Σε ό,τι αφορά στην επάρκεια προϊόντων στην ελληνική αγορά, ο κ. Οικονόμου ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε σύσκεψη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Γεωργαντά και θα συζητήσουν μεταξύ άλλων για τα αποθέματα και τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουμε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέκρινε τον Αλέξη Τσίπρα για την «υπαναχώρησή» του σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, καθώς όπως είπε, αν και αρχικά είχε αναφέρει ότι θα ψηφίσει τη ρύθμιση, τελικά την καταψήφισε.

Σχολιάζοντας τη χθεσινή κόντρα Μητσοτάκη- Τσίπρα στη Βουλή για την επιβολή φόρου, σημείωσε ότι καμία χώρα δεν έχει επιβάλει φόρο σε υπερκέρδη επιχειρήσεων. 

Ερωτηθείς για την πανδημία και τη χαλάρωση των μέτρων, επισήμανε ότι υπάρχουν σκέψεις για περαιτέρω χαλάρωση, αλλά η κυβέρνηση περιμένει τις εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Μέχρι και το πρώτο 15ημερο του Απριλίου ισχύει το πρόστιμο στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών. Η απόφαση αυτή δε σημαίνει ότι τα όσα έχουν επιβληθεί, θα αποσυρθούν. 

Σχετικά με το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και πιθανή συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, σημείωσε ότι βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας. 

Πηγή: skai.gr