Κλείσιμο

Τι θα απαντήσει η Αθήνα στον ΟΗΕ για την εμπρηστική επιστολή της Άγκυρας

Ηχηρή απάντηση θα δώσει η Αθήνα στη νέα εμπρηστική επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ που αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου λόγω της... στρατιωτικοποίησης τους. Η ελληνική πλευρά αναμένεται να απαντήσει με τη συνήθη διπλωματική πρακτική, με επιστολή της μόνιμου αντιπρόσωπου της Ελλάδας στον ΟΗΕ. 

Δύο είναι τα πεδία της απάντησης: Η πρώτη είναι η νομική πτυχή, καθώς στο διεθνές δίκαιο δεν υπάρχει διασύνδεση μεταξύ κυριαρχίας και αποστρατικοποίησης. Είναι έωλο το τουρκικό επιχείρημα, καθότι δεν παραχωρείται πουθενά στον κόσμο κυριαρχία υπό όρους. Διπλωματικοί κύκλοι σχολίαζαν χαρακτηριστικά ότι η νομολογία που επικαλείται η Τουρκία είναι εντελώς άσχετη και ανιστόρητη. Υπό αυτή την έννοια το νομικό αφήγημα της Τουρκίας δεν στέκει.

Το δεύτερο πεδίο απάντησης, είναι το πολιτικό, είναι αυτό που επισημαίνει ο Νίκος Δένδιας. Δε νοείται η Τουρκία, η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο αποβατικό στόλο της Μεσογείου ακριβώς απέναντι από τα ελληνικά νησιά, και έχει θέσει casus belli εδώ και δεκαετίες για την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο, να μιλά για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. 

Στο ΥΠΕΞ διαπιστώνουν πως η Άγκυρα απομακρύνεται συστηματικά από οποιοδήποτε πεδίο συνεννόησης, και όπως φάνηκε σήμερα από τις διερευνητικές επαφές δεν υπάρχει περιθώριο αισιοδοξίας για σύγκλιση.

Διερευνητικές μόλις δύο ωρών! 

Σύμφωνα με τον Μανώλη Κωστίδη στις διερευνητικές στην Άγκυρα, οι δυο πλευρές δεν  μπήκαν στα βαθιά νερά των ελληνοτουρκικών διαφορών αλλά σε «ήπια θέματα», όπως οι μεταφορές. Έγινε αμοιβαία ανταλλαγή απόψεων, άλλα τίποτε νεότερο. Η επόμενη συνάντηση των δυο πλευρών δεν έχει οριστεί.  
 

Πηγή: skai.gr