ΚΑΙΡΟΣ

Η ανακοίνωση της Προεδρίας

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση της Προεδρίας αναφέρονται τα εξής:
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε σήμερα το νόμο «Τροποποίηση του νόμου 2601/1998 (ΦΕΚ 81 Α ) Ενισχύσεις ιδιωτικών επενδύσεων για την οικονομική και περιφερειακή ανάπτυξη της Χώρας και άλλες διατάξεις» εις το άρθρον 8 παράγρ. 14, του οποίου έχει ενσωματωθεί η γνωστή επίμαχη τροπολογία.
Η αναπομπή του νόμου στη Βουλή, η οποία είχε υποδειχθεί από διάφορα ΜΜΕ, δεν ήταν δυνατή, διότι μετά την συνταγματική αναθεώρηση του 1986 και την απάλειψη της λέξεως «κυροί» από το άρθρο 42 του Συντάγματος, ο έλεγχος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του περιεχομένου και της σκοπιμότητας της νομοθετικής ρυθμίσεως έχει καταργηθεί. Η αναπομπή επιτρέπεται πλέον μόνον για λόγους σχετικούς με την διαδικασία ψηφίσεως των νόμων.
Αυτή είναι η γενικώς κρατούσα άποψη για την έννοια του άρθρου αυτού, στηριζομένη στις συζητήσεις στην Αναθεωρητική Βουλή και την γνώμη δοκίμων συνταγματολόγων».
Από τον έλεγχο των προπαρασκευαστικών στοιχείων του νόμου και των πρακτικών της Βουλής προκύπτει ότι κατά την ψήφιση της ανωτέρω τροπολογίας, ετηρήθη η κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής προβλεπομένη διαδικασία. Συνεπώς δεν συνέτρεχε λόγος αναπομπής».
Πηγή: skai.gr