Κλείσιμο

Η Άγκυρα ρίχνει στο τραπέζι τη Χάγη για την ΑΟΖ - Τι αναφέρουν τουρκικές πηγές

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να οδηγηθεί το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών σε διεθνές δικαστήριο αφήνουν τουρκικές πηγές χωρίς να αναφέρονται ευθέως στη Χάγη, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής και του Μανώλη Κωστίδη.

Οι τουρκικές πηγές υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι εφικτή εάν ακολουθηθούν η ίδια φιλοσοφία και οι αρχές διαβούλευσης που τηρήθηκαν κατά τις πρόσφατες συμφωνίες για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο.

Ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία εξήγησε μιλώντας το πρωί στην εκπομπή «Σήμερα» ότι η Άγκυρα φαίνεται πως ρίχνει τους τόνους σε σχέση με την Ελλάδα και να ανοίγει παράθυρο για προσφυγή στη Χάγη. Τουρκικές πηγές ανέφεραν μάλιστα ότι διαπιστώνουν μικρή μετατόπιση στις θέσεις της ελληνικής πλευράς. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις χθες η Άγκυρα άφησε να εννοηθεί ότι θα σταματήσει να προσεγγίζει για έρευνες περιοχές που πλήττουν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Ειδικότερα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε ότι δεν βρέθηκε φυσικό αέριο και συνεπώς η Άγκυρα δεν θα κάνει γεωτρήσεις περιοχές που όπως είπε, ενδεχομένως ενοχλούν την Ελλάδα.

Οι θετικές αυτές εξελίξεις δεν εμποδίζουν πάντως Τούρκους αξιωματούχους να προκαλούν.

Ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ κατηγόρησε την Ελλάδα για αδιαλλαξία και κλιμάκωση της έντασης και διεμήνυσε πως η Τουρκία θα προστατεύσει όχι μόνο τα δικά της «δικαιώματα» αλλά και των Τουρκοκυπρίων.

«Συνεχίζουμε επίσης τις δραστηριότητές μας για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου. Παρά τις θετικές και εποικοδομητικές προσπάθειες της Τουρκίας, η Ελλάδα η οποία μιλάει πάντα περί διεθνούς δικαίου, συνεχίζει την αδιάλλακτη στάση κλιμακώνοντας την ένταση σε σχεδόν κάθε θέμα. Έχουμε κάποιες ελπίδες προερχόμενες από τις πρόσφατες συναντήσεις του προέδρου μας με τον Μητσοτάκη και της

Συνόδου του ΝΑΤΟ για τη δημιουργία μιας θετικής ατζέντας, όμως οι Έλληνες γείτονές μας συνεχίζουν να επιμένουν και να διατηρούν πεισματικά αρνητικές στάσεις.

Δηλώνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να προστατεύουμε όχι μόνο τα δικά μας δικαιώματα αλλά και τα δικαιώματα και συμφέροντα των ‘’Κύπριων’’ αδελφών μας», τόνισε ο Ακάρ.

Πηγή: skai.gr