Handelsblatt: Αισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας ο Γιούνκερ

Αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό εμφανίζεται ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος. Με την Τουρκία θα καταλήξουμε τις επόμενες μέρες σε μια δεσμευτική συμφωνία, την οποία προετοιμάσαμε ήδη κατά την τελευταία σύνοδο», λέει ο λουξεμβούργιος πολιτικός προς την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

O Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αντέκρουσε τις αιτιάσεις ότι με την προτεινόμενη επαναπροώθηση προσφύγων στην Τουρκία η ΕΕ καταπατά τη Σύμβαση της Γενεύης για τους Πρόσφυγες: «Κάθε παράνομος μετανάστης θα περνά από ατομική διαδικασία ασύλου, η οποία θα διαρκεί μια εβδομάδα και κατά την οποία θα πρέπει να έχει πάντα το δικαίωμα έφεσης. Μόνον μετά (το πέρας αυτής της διαδικασίας) θα μπορεί να επαναπροωθείται στην Τουρκία».

Σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και τις πιθανότητες ένταξης της χώρας στην ΕΕ, ο πρόεδρος της Κομισιόν είναι αρκετά επιφυλακτικός: «Στην παρούσα φάση η Τουρκία δεν είναι έτοιμη προς ένταξη. Και πιστεύω ότι δεν πρόκειται να είναι και τα επόμενα δέκα χρόνια».

Σταϊνμάιερ: Να τερματιστούν οι μονομερείς ενέργειες

Την πολιτική που ακολουθεί η γερμανική κυβέρνηση στο προσφυγικό υπεραμύνεται ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊμάιερ. «Μπορεί να υπάρξει μόνον μια ευρωπαϊκή λύση. Οι εικόνες από την Ειδομένη μας δείχνουν με δραματικό τρόπο που οδηγούν οι μονομερείς ενέργειες», λέει προς τη σημερινή Passauer Neue Presse, προσθέτοντας ότι η επικείμενη σύνοδος θα πρέπει να σημάνει το τέλος των μονομερών ενεργειών.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας η ευρωπαϊκή λύση προϋποθέτει «μια συμφωνία με την Τουρκία, η οποία θα αποτρέπει τους ανθρώπους από το να αφήνονται στα χέρια αδίστακτων διακινητών και να ξεκινούν ένα επικίνδυνο για τη ζωή τους ταξίδι».
Η παράνομη και ανεξέλεγκτη μετανάστευση θα πρέπει, όπως σημειώνει, να αντικατασταθεί από νόμιμες και ελέγξιμες ποσοστώσεις. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊμάιερ, η Ελλάδα θα πρέπει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο ώστε να είναι και σε θέση να εφαρμόσει τις 
Πηγή: Deutsche Welle -dpa, kna / Κώστας Συμεωνίδης