The Guardian: Η τουριστική καμπάνια «TurkAegean» προκαλεί οργισμένη αντίδραση στην Αθήνα

«Κάποιοι άνθρωποι ... πολύ απλά, δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης για το συγκεκριμένο ζήτημα 

Η προσπάθεια της Τουρκίας να προσελκύσει τουρίστες με τη διαφημιστική καμπάνια «TurkAegean» - με φόντο ιστορικά ελληνικά μνημεία και τον ήχο του μπουζουκιού - έχει προκαλέσει οργή και αμηχανία στην Αθήνα, γράφει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα «Guardian». 

Με τις δυτικές της ακτές να εκτείνονται στο Αιγαίο, η Τουρκία λέει ότι ήρθε η ώρα «να σταματήσει να συνδέει την περιοχή αποκλειστικά με την Ελλάδα». Τον περασμένο Δεκέμβριο κατέθεσε αίτημα στο γραφείο πνευματικής ιδιοκτησίας της ΕΕ για την κατοχύρωση του όρου «TurkAegean».

Η έγκριση της αίτησης, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, αιφνιδίασε τους Έλληνες πολιτικούς. «Κάποιοι άνθρωποι ... πολύ απλά, δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εν μέσω κραυγών για σφετερισμό του πολιτισμού τους, οι Έλληνες αξιωματούχοι πέρασαν στην αντεπίθεση. «Προφανώς η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε νομική δυνατότητα για να αντιμετωπίσει αυτή την εξέλιξη», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης στους ξαφνισμένους, όπως σημειώνει, δημοσιογράφους στο τέλος της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, την περασμένη εβδομάδα.

Με το αρχαίο ελληνικό του όνομα να προέρχεται από τον Αιγέα, τον πατέρα του μυθικού βασιλιά Θησέα που ίδρυσε την Αθήνα, η ελληνική κληρονομιά του Αιγαίου σπάνια αμφισβητείται, παρόλο που οι δύο χώρες διαφωνούν εδώ και καιρό για θέματα εδαφικής κυριαρχίας στη θάλασσα.

Καθώς οι τουρκικές διεκδικήσεις αυξάνονται στην περιοχή, ο κορυφαίος αξιωματούχος της Ελλάδας στην ΕΕ, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ζήτησε να επανεξεταστεί η απόφαση. Σε επιστολή του προς τον Τιερί Μπρετόν, ο κ. Σχοινάς κατηγόρησε τον οργανισμό της ΕΕ ότι δεν δημοσιοποίησε σωστά το αίτημα της Άγκυρας να χρησιμοποιήσει τον όρο στην τουριστική εκστρατεία.

Το σλόγκαν «TurkAegean», που κυριαρχεί στη διαφήμιση αυτού που η Τουρκία έχει, επίσης, ονομάσει «ακτογραμμή της ευτυχίας», έχει τις τελευταίες ημέρες ξεδιπλωθεί με σφοδρότητα, εξοργίζοντας περαιτέρω τους Έλληνες.

«Το τουρκικό Αιγαίο είναι μια από τις πιο εξαίσιες περιοχές που έχει να προσφέρει η Τουρκία», δήλωσε στους «Financial Times» ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της χώρας, Mehmet Nuri Ersoy, αναφερόμενος σε μια περιοχή με ερείπια που περιλαμβάνουν την αρχαία Τροία και την πόλη-λιμάνι της Εφέσου, η οποία κάποτε θεωρούνταν από τους Έλληνες ως το σημαντικότερο εμπορικό κέντρο της Μεσογείου. «Διαθέτει ακτογραμμές με καταγάλανα νερά, πολυάριθμα ιστορικά μνημεία που χρονολογούνται από τον δεύτερο αιώνα π.Χ. και ειδυλλιακές παραλίες για να απολαύσετε τον ήλιο που λάμπει». 

Κάποιοι επισημαίνουν αυτό που το TurkAegean κάνει εμφανές. Δηλαδή, το γεγονός ότι από τις εντυπωσιακές ακτές μέχρι τη μουσική και το φαγητό, οι δύο χώρες έχουν περισσότερα κοινά απ' όσα θέλουν να πιστεύουν.

Το πιο ανησυχητικό, σύμφωνα με το άρθρο του «Guardian«, είναι ότι η επικοινωνία μέσω της διπλωματικής οδού έχει σχεδόν καταρρεύσει. Μέχρι την Παρασκευή, οι ελπίδες για εκτόνωση στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη είχαν μειωθεί δραματικά, αφού ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επανέλαβε ότι δεν θα συναντήσει τον Μητσοτάκη μέχρι να «συνέλθει». Τον Μάιο, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα διακόψει τους δεσμούς με τον Μητσοτάκη, αφού ο Έλληνας ηγέτης κάλεσε την Ουάσινγκτον να μην πουλήσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου.

Η Άγκυρα έχει κατηγορήσει την Αθήνα ότι στρατιωτικοποιεί σκόπιμα νησιά κοντά στις τουρκικές ακτές, κατά παράβαση διεθνών συνθηκών. Σε μια κίνηση που προκάλεσε περαιτέρω ανησυχίες μεταξύ των διπλωματών της ΕΕ, ήταν όταν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι η Τουρκία θα αμφισβητήσει το καθεστώς των ανατολικών νησιών της Ελλάδας εάν δεν αποσυρθούν τα στρατεύματα.

Η Αθήνα υποστηρίζει ότι έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της στο έδαφός της, επισημαίνοντας τις επανειλημμένες αεροπορικές παραβιάσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών και τη μακροχρόνια απειλή της Άγκυρας για πόλεμο σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων. Ο Ερντογάν έχει επανειλημμένα επικαλεστεί τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1919-22, ο οποίος έληξε με στρατιωτική ήττα για την Αθήνα, λέγοντας ότι, 100 χρόνια μετά, η Ελλάδα δεν θα πρέπει να αψηφά έναν αγώνα για τον οποίο θα «μετανιώσει» και πάλι.

Έλληνες πολιτικοί δήλωσαν ότι η εκστρατεία της Άγκυρας πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο της στρατηγικής που ακολουθεί ο μαχόμενος Τούρκος πρόεδρος ενόψει των εκλογών του 2023.
 

Πηγή: skai.gr