Γεραπετρίτης σε ΣΚΑΪ 100,3: Εξασφαλισμένες οι 2ες δόσεις για όσους έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca

«Ο Πρωθυπουργός είχε θέσει από τον Απρίλιο του 2020 το θέμα της άρσης της πατέντας των εμβολίων με συνέντευξη στην FAZ», δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο Υπουργός Επικράτειας Γιώργος Γεραπετρίτης, αναφορικά με την χθεσινή πρόταση Μπάιντεν.

Ο υπουργός είπε ότι αυτό που είχε πει στη Βουλή ο κ. Τσίπρας - και ήταν αλυσιτελές - ήταν να απελευθερωθεί η πατέντα των εμβολίων και να ανοίξουν γραμμές παράγωγης τους στην Ελλάδα κάτι που δεν μπορούσε να υποστηρίξει η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία όπως προέκυψε από την διαβούλευση που κάναμε.

Συμφωνά με τον κ. Γεραπετρίτη, οι εταιρείες έχουν επενδύσει τεράστια κεφάλαια στην ερευνά και ανάπτυξη των εμβολίων. Όμως και για λογούς οικουμενικής αλληλεγγύης θα πρέπει να υπάρχουν παραχωρήσεις εκ μέρους αυτών των εταιρειών, για την παράγωγη εμβολίων από άλλες εταιρίες.

Ερωτηθείς σχετικά σημείωσε ότι το πρωτόκολλο μετακινήσεων θα είναι έτοιμο μέσα στις επόμενες ημέρες. 

«Η αίσθηση που έχω είναι ότι δεν θα υπάρχει σε αυτή τη φάση διάκριση επί τη βάση του αν κάποιος είναι εμβολιασμένος ή όχι. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει, γιατί θα ήταν ένας υπέρμετρος διαχωρισμός για την ώρα», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης. 

Ο κ. Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε, τέλος, ότι είναι εξασφαλισμένες και οι δεύτερες δόσεις για όσους έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca και ανακοίνωσε ότι οι κάτοικοι σε όλα τα νησιά που έχουν μέχρι 10 χιλιάδες κάτοικους θα εμβολιαστούν τις επόμενες μέρες.
 

Πηγή: skai.gr