Γκας Μπιλιράκης: Η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει στην Ευρώπη ενέργεια που χρειάζεται απελπισμένα

O Ελληνοαμερικανός βουλευτής Γκας Μπιλιράκης ανέδειξε τη σημασία του αγωγού EastMed και είπε ότι ευελπιστεί ότι η διοίκηση Μπάιντεν θα ξανασκεφτεί τη στάση της

Η Ελλάδα είναι ένας πολύ ισχυρός σύμμαχος στην περιοχή και μοιράζεται αμυντικές υποδομές απέναντι σε υπαρξιακές απειλές, τόνισε ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής Γκας Μπιλιράκης σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που προβλήθηκε στο 33ο Greek Economic Summit. Ειδικότερα, δήλωσε περήφανος για τις ενεργειακές συμμαχίες της Ελλάδας, καθώς και για την εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι η πιο κατάλληλη χώρα για «να προσφέρει στην Ευρώπη ενέργεια που χρειάζεται απελπισμένα», και τόνισε πως προσδοκά στην ολοκλήρωση της κατασκευής του τερματικού σταθμού LNG στον λιμένα της Αλεξανδρούπολης, το οποίο θα προσφέρει φυσικό αέριο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Επίσης, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι πολλά υποσχόμενες εξελίξεις στην αξιοποίηση υποδομών LNG Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να εξελιχθεί σε ένα κορυφαίο ενεργειακό κόμβο, που χρειάζεται η Ευρώπη.

Περαιτέρω, ανέδειξε τη σημασία του αγωγού EastMed και είπε ότι ευελπιστεί ότι η διοίκηση Μπάιντεν θα ξανασκεφτεί τη στάση της, ιδίως υπό το φως της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Γκας Μπιλιράκης προεδρεύει και συμπροεδρεύει στις επιτροπές αμερικανοεβραϊκών και ελληνοαμερικανικών σχέσεων, αντίστοιχα, και εργάζεται, όπως ανέφερε, να διευκολύνει στην καλύτερη κατανόηση των Αμερικανών βουλευτών σε ό,τι αφορά τις πολιτικές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και πως ό,τι είναι καλό για την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ είναι καλό και για τις ΗΠΑ.

Επίσης, σημείωσε ότι εργάζεται με ομοϊδεάτες Αμερικανούς βουλευτές προκειμένου να εγείρουν το ζήτημα της τουρκική προκλητικότητας και άλλων ενεργειών του Προέδρου Ερντογάν οι οποίες αντίκεινται στα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή.

Προανήγγειλε πως σύντομα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ