Οικονόμου στον ΣΚΑΪ: Επιβεβαίωσε νέα NAVTEX για επέκταση των ερευνών νότια της Κρήτης

«Χτυπάμε καμπάνα, όχι καμπανάκι στις τράπεζες» είπε για τα δάνεια

«Κάνουμε ό,τι απαιτείται για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και αυτό που θα βγάλουμε να παράξει ουσιαστικό οικονομικό αποτέλεσμα για την πατρίδα μας και σε ότι αφορά το ενεργειακό αποτύπωμα όσο και για την οικονομία μας γενικότερα» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ, επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα της «Καθημερινής» για επέκταση των ερευνών για υδρογονάνθρακες από την ExxοnMobil, στην περιοχή της Κρήτης.

Παράλληλα, ο κ. Οικονόμου προσέθεσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από δεύτερη εταιρία για να πραγματοποιήσει έρευνες. «Είναι ενέργειες που γίνονται στα πλαίσια του αρχικού σχεδίου, το οποίο είναι άρτια μελετημένο. Προχωράμε με βάση το χρονοδιάγραμμα, πάντοτε σεβόμενοι το διεθνές δίκαιο», σημείωσε.

«Έτοιμοι για οποιοδήποτε επεισόδιο»

Ερωτώμενος για πιθανή πρόκληση από τις έρευνες του τουρκικού «Αμπντουλαμίντ Χαν», ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι «έχουμε δείξει ότι αντιδρούμε με αποτελεσματικό τρόπο στις προκλήσεις. Είμαστε έτοιμοί να απαντήσουμε σε κάθε επεισόδιο. Είμαστε έτοιμοι απέναντι σε οποιαδήποτε πρόκληση. Θα είναι 3πλά και 4πλα προβληματισμένος όποιος σκεφτεί να κάνει κάτι καθώς συναντά και την άρνηση των εταίρων μας. Όποιος φλερτάρει με τον αναθεωρητισμό βρίσκει απέναντί του όλες τις δυνάμεις από όλο τον κόσμο».

«Χτυπάμε καμπάνα, όχι καμπανάκι στις τράπεζες»

Αναφερόμενος στα επιτόκια των δανείων, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι η κυβέρνηση «πιέζει τις τράπεζες για να έρθουν σε συμφωνία για καλύτερες συνθήκες σε δανειολήπτες που έχουν πρόβλημα. Τα επιτόκια αυξάνονται και όπως μας λένε οι τράπεζες θα αυξηθούν κι άλλο. Πρέπει να αποφύγουμε μια νέα γενιά κόκκινων δανείων. Πρέπει να σκεφτούν οι τράπεζες και για παράδειγμα να αυξήσουν τα επιτόκια των καταθέσεων που αυτή τη στιγμή είναι στο μηδέν.

Υπάρχουν τρόποι που οι τράπεζες χρησιμοποίησαν και στο παρελθόν, όπως πχ με την επιμήκυνση των δανείων. Η στήριξη της κυβέρνησης προς τους πολίτες τα τελευταία χρόνια με κινήσεις όπως η επιδοτήσεις δόσεων δανείου, έχει και μια θετική διάσταση των υποχρεώσεων των πολιτών προς τις τράπεζες και αυτό θα πρέπει να εκτιμηθεί και εκείνες να κάνουν κινήσεις για να βοηθήσουν».

Σε ότι αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «η κυβέρνηση έχει δώσει πολλές δυνατότητες να προστατεύεται η πρώτη κατοικία. 
Προσπαθήσαμε να κάνουμε νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο να στηρίζουμε εκείνους που είναι ενήμεροι χωρίς όμως να προστατεύουμε τους μπαταχτσήδες, τους κακοπληρωτές. 

Να θυμίσουμε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν 30.000 ολοκληρωμένοι πλειστηριασμοί ανάμεσά τους και πρώτης κατοικίας το 2018, ενώ δημοσιεύθηκαν πλειστηριασμοί ανάμεσά τους εκείνος της κ. Κολοβού. Ποιος νομοθέτησε για τα funds; Ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας όμως πήγε και πούλησε αλληλεγγύη στην Κολοβού. Δεν βοηθάει η υποκρισία σε αυτές τις περιπτώσεις.
Εμείς χτυπάμε όχι καμπανάκι αλλά καμπάνα στις τράπεζες για να βοηθήσουν αφού ο κρατικός προϋπολογισμός δεν έχει απεριόριστες δυνατότητες. Είναι προς τος συμφέρων όλων μας να αποφύγουμε μια νέα γενιά κόκκινων δανείων» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
 

Πηγή: skai.gr