Γερμανίδα Ευρωβουλευτής σε ΣΚΑΪ: Θα ψηφιστεί αυστηρός νόμος για τις εξαγωγές όπλων σε Τουρκία

Η νέα γερμανική κυβέρνηση με τους Πράσινους στο τιμόνι του υπουργείου Εξωτερικών δημιουργεί προσδοκίες για το κρίσιμο θέμα της εξαγωγής όπλων προς την Τουρκία.

Αυτό επιβεβαιώνει η Χάννα Νόιμαν, ευρωβουλευτής των Πρασίνων, που μίλησε στον ΣΚΑΪ και στον Απόστολο Μαγγηριάδη τονίζοντας μάλιστα ότι θα ψηφιστεί αυστηρός νόμος για το ζήτημα αυτό.

Στο μικροσκόπιο της νέας καγκελαρίας θα μπουν και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Άγκυρα.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Η Ευρώπη βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο και τώρα έχουμε μια νέα κυβέρνηση στη Γερμανία. Ποιες πρέπει να είναι οι πρώτες προσδοκίες μας από αυτή τη νέα κυβέρνηση;

ΧΑΝΝΑ ΝΟΪΜΑΝ : Η νέα κυβέρνηση έχει αναλάβει εδώ και μια εβδομάδα, αλλά νομίζω ότι οι πρώτες επισκέψεις της Αναλίνα Μπίρμποκ την πρώτη της εβδομάδα, που πήγε στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες, αλλά και στην Πολωνία και στη Στοκχόλμη, δείχνουν ξεκάθαρα πως μπορείτε να περιμένετε μεγαλύτερη, ας πούμε, σκληρότητα σε αυτούς που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο.

Προφανώς αντιλαμβάνεστε ότι εδώ στην Ελλάδα έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον για το τι συμβαίνει στην Τουρκία. Και εσείς ήσασταν ιδιαίτερα επικριτκή στην προσπάθειά σας για επιβολή εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας. Πώς βλέπετε να εξελίσσεται αυτή η υπόθεση;

ΧΑΝΝΑ ΝΟΪΜΑΝ : Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι, πως η νέα γερμανική κυβέρνηση πρόκειται να υιοθετήσει μια πιο περιοριστική και αυστηρή προσέγγιση στις εξαγωγές όπλων. Είμαστε στην κυβέρνηση εδώ και μια εβδομάδα. Και αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να δούμε και να έχουμε μια επισκόπηση των εξαγωγικών αποφάσεων που έχουν ληφθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και να δούμε πώς τις αντιμετωπίζουμε, αλλά και να δημιουργήσουμε ένα πολύ πιο αυστηρό και διάφανο σύστημα για το μέλλον. Αυτό είναι ένα από τα πράγματα που έχουμε στη κυβερνητική συμφωνία, ότι θα ψηφιστεί αυστηρός νόμος για τις εξαγωγές όπλων.

Αναφερθήκατε στα ανθρώπινα δικαιώματα και γνωρίζετε την ιστορία του κ. Καβάλα στην Τουρκία. Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν πιστεύετε ότι θα υπάρξουν εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο.

ΧΑΝΝΑ ΝΟΪΜΑΝ :Υπάρχει μεγάλη πίεση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την υπόθεση του κ. Καβάλα, ενώ έχουμε και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Τουρκίας για την υπόθεση του. Έτσι, η περίπτωση του Οσμάν Καβάλα, όπως και δυστυχώς πρέπει να πούμε, κι άλλες, πολιτικών κρατουμένων στην Τουρκία θα παραμείνουν σίγουρα ψηλά στην ατζέντα.

Υπάρχουν επίσης νέες προκλήσεις για την Ευρώπη υπό τη γαλλική προεδρία που θα αναλάβει την 1η Ιανουαρίου. Ποιες είναι οι δικές σας επιδιώξεις και τι περιμένετε από τη Γαλλία;

ΧΑΝΝΑ ΝΟΪΜΑΝ : Πρώτα απ 'όλα, θα είναι λίγο διαφορετική η προεδρία της Ε.Ε γιατί ενώ η Γαλλία θα ασκεί την Προεδρία θα τρέχουν ταυτόχρονα και οι γαλλικές προεδρικές εκλογές. Θα πρέπει λοιπόν να δούμε πόσο η Προεδρία θα επηρεαστεί από την προεκλογική εκστρατεία. Ελπίζω ο Μακρόν να μην το κάνει αυτό. Έχει τρία βασικά πράγματα στο πιάτο του. Το πρώτο είναι να περάσει την Πράσινη Συμφωνία και το πακέτο "Fit for 55", ό,τι πρέπει να γίνει για την προστασία του περιβάλλοντος μέσα από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο στη διάρκεια της Προεδρίας του. Το δεύτερο είναι η δική του άποψη για τη Διάσκεψης του Μέλλοντος της Ευρώπης, μια πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει η Γαλλία. Θα υπάρξουν λοιπόν πρώτες εκθέσεις και θα πρέπει να δούμε πώς θα εφαρμόσουμε τις προτάσεις των ευρωπαίων πολιτών στον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και το τρίτο, που είναι μια τυπική Γαλλική πρόταση, είναι η ενίσχυση της ασφάλειας, αλλά και της άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και εδώ πρέπει να είναι πολύ ξεκάθαρο. Ένα πράγμα είναι να ενισχυθεί η ασφάλεια, το άλλο είνια να γίνει με τρόπο που θα είναι υπεύθυνος, δημοκρατικός και διαφανής. 
 

Πηγή: skai.gr