Γεραπετρίτης στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Έρχεται το Επιτελικό κράτος 2

Γεραπετρίτης στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Έρχεται το Επιτελικό κράτος 2

Του Στέλιου Κάνδια

Το Επιτελικό κράτος 2, δηλαδή την κάθετη θεσμική ενίσχυση και βελτίωση του Επιτελικού κράτους, και νέο "ριζοσπαστικο" νόμο για το κλίμα ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

"Εντός Μαΐου θα έχουμε το νομοσχέδιο για την Παιδεία. Έρχεται το Επιτελικό κράτος 2, η πολυεπίπεδη, η κάθετη διακυβέρνηση σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης και αποκέντρωσης. Έρχεται σε πολύ σύντομο χρόνο, με ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων και λογοδοσία. Στην υγεία, μετά την πρωτοβάθμια περίθαλψη έρχεται το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της δευτεροβάθμιας περίθαλψης. Έρχεται επαναστατικός κλιματικός νόμος εντός του Μαΐου βάσει και των υποχρεώσεων μας στην ΕΕ" τόνισε εξηγώντας τις 4 κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις στο επόμενο διάστημα. 
 
Προανήγγειλε επίσης ριζικές μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη ως μοχλό ανάπτυξης της χώρας. 

"Δεν σκεπτόμαστε μόνο το αύριο αλλά και το μεθαύριο της χώρας" επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας.

Σκοπός της κυβέρνησης η αυτοδυναμία, αλλά η αυτοδυναμία δεν είναι αυτοσκοπός

Σκοπός της κυβέρνησης είναι η αυτοδυναμία, αλλά η αυτοδυναμία δεν είναι αυτοσκοπός επισήμανε ακόμη ο υπουργός Επικρατείας.

Παρέπεμψε σε "ανερμάτιστη προηγούμενη περίοδο διακυβέρνησης" όσον αφορά τις κυβερνήσεις συνεργασίας, ωστόσο δήλωσε ανοιχτός σε συνεργασίες στη βάση προγραμματικών θέσεων. 

"Δε θα παίξουμε με τους θεσμούς, εκλογές στο τέλος της τετραετίας" ξεκαθάρισε ο υπουργός. 

Επιτελικό κράτος

Ερωτηθείς από τη συντονίστρια του πάνελ και δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ Ιωάννα Μάνδρου για το επιτελικό κράτος δήλωσε ότι πριν τη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης της ΝΔ με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε το 2019 η Ελλάδα ήταν από τις λίγες χώρες που δεν είχε επιτελικό κράτος. Διευκρίνισε ωστόσο ότι το επιτελικό κράτος έχει συντονιστικό ρόλο. 

Αναγνώρισε ότι όπου χρειάζεται θα γίνουν περιφερειακές βελτιώσεις, ωστόσο αρνήθηκε ότι από το επιτελικό κράτος έχουν αποκλειστεί οι υπουργοί, λέγοντας ότι αντίθετα με προηγούμενες κυβερνήσεις το υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει κατ' ελάχιστον μια φορά το μήνα.