Γεννηματά: Φοβάμαι ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τη διατήρηση της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά εξέφρασε την ανησυχία της για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να βρεθεί μόνη της να αντιμετωπίσει τη συμφωνία της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης. Μιλώντας στον ρ/φ REAL η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε ότι ζήτησε να γίνει συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για να διαμορφωθεί εθνική γραμμή και έτσι να σταλεί ένα μήνυμα ότι «είμαστε αποφασισμένοι, σε ετοιμότητα και σε εγρήγορση για να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Ο πρωθυπουργός επέλεξε μόνος του να χειριστεί όλα αυτά τα ζητήματα και θεωρώ ότι η εικόνα του από τις ΗΠΑ περισσότερο προβλημάτισε τον ελληνικό λαό, πάρα τον καθησύχασε». Η κ. Γεννηματά τόνισε πως φοβάται ότι μετά από τις συζητήσεις που γίνονται στη Ρωσία και θα γίνουν στο Βερολίνο, δεν θα υπάρχουν αλλαγές. «Θα έπρεπε να υπάρξει απεσταλμένος της χώρας μας. Υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με τη Ρωσία που ενισχύει το αποτύπωμα της στην περιοχή; Θεωρώ ότι πρέπει να είναι πιο μετρημένη και πιο ισορροπημένη η στάση μας στη Λιβύη. Και βέβαια θεωρώ αδιανόητο να μην έχουμε ως χώρα συμμετοχή στη διαδικασία του Βερολίνου. Θα επισκεφθεί κλιμάκιο του Κινήματος Αλλαγής τον υπουργό Εξωτερικών να μας ενημερώσει τι ακριβώς συμβαίνει», σημείωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, ο κ. Μητσοτάκης τη διαβεβαίωσε ότι στην κατ΄ ιδίαν συζήτηση του με τον κ. Τραμπ ειπώθηκαν αυτά που έπρεπε. «Η δική μου επισήμανση είναι ότι πρέπει να σταματήσουμε να θεωρούμαστε δεδομένοι. Εγώ θα είχα νωρίτερα αντιδράσει και δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο. Σήμερα η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πίσω. Έχει ήδη δεσμευτεί και εκτεθεί..Από εδώ και πέρα πρέπει να δούμε πως δεν θα γίνουν άλλα λάθη», υποστήριξε.

Σχολιάζοντας την πρόταση της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής είπε «Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς» ενώ δήλωσε ότι το ΚΙΝΑΛ θα την καταψηφίσει όπως έπραξε με την απλή αναλογική όταν την έφερε ο κ. Τσίπρας. «Θεωρούσαμε ότι δεν μπορεί να εξασφαλίζει πολιτική σταθερότητα. Εδώ και δύο χρόνια έχουμε δώσει την πρότασή μας που απαντά σε αυτό που χρειάζεται η χώρα μας. Πολιτική σταθερότητα με ισχυρές κυβερνήσεις ευρείας λαϊκής και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Δεν μπορούμε επομένως να ψηφίσουμε την πρόταση του κ. Μητσοτάκη που διατηρεί το μπόνους των 50 εδρών που μετατρέπει λαϊκές μειοψηφίες σε αυτοδύναμες αλλά στην πραγματικότητα αδύναμες κυβερνήσεις. Είναι άλλο το κλιμακωτό μπόνους, που άλλωστε είναι μέρος και τις δικής μας πρότασης, και άλλο να καταλήγει σε μπόνους 50 εδρών. Είναι κουτοπονηριά», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά. Και καλώντας και πάλι την κυβέρνηση να μαζέψει «τα παπαγαλάκια της γιατί εμείς έχουμε ξεκάθαρές και υπεύθυνες θέσεις» η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τόνισε: «Ο τόπος χρειάζεται ισχυρές κυβερνήσεις που να έχουν τη λαϊκή στήριξη και αυτό μόνο η δική μας πρόταση εξασφαλίζει. Επίσης είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχουν 200 ψήφοι για να αλλάξει αμέσως ο εκλογικός νόμος, οπότε οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, ανεξάρτητα από τη δική μας στάση».

Σχετικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η ισορροπία στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. «Έχει μία ευκαιρία ο κ. Μητσοτάκης με την επιλογή του προσώπου να δείξει πως κάτι αλλάζει μετά από 10 χρόνο πόλωσης και διχασμού. Είναι εξάλλου μία παράδοση στη Μεταπολίτευση ο Πρόεδρος να προέρχεται από την άλλη παράταξη που κυβερνά. Δεν λέω κάτι πρωτότυπο αλλά φαίνεται να υπάρχει μία δυστοκία. Υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα στη Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης ψάχνει ένα πρόσωπο να μετριάσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της και δε βλέπω να είναι προτεραιότητα του η συναίνεση για την ομαλότητα του πολιτικού συστήματος», ανέφερε και προσέθεσε ότι πρέπει να αναγνωριστεί η ιστορική προσφορά της δημοκρατικής παράταξης στα δύσκολα χρόνια της κρίσης.

Τέλος, κατηγόρησε τον πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ότι ιλά για αντιδεξιό μέτωπο και προτείνει ένα πρόσωπο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας που έρχεται από την Καραμανλική δεξιά. «Φαίνεται ότι δεν υπάρχει κανένα πρόσωπο να προτείνει η σημερινή δήθεν Αριστερά. Ο κ. Παυλόπουλος επειδή μου αρέσει να σέβομαι τους θεσμούς, το 2015 βοήθησε στην κρίση και στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών βοήθησε να μην βρεθεί ο τόπος μας εκτός ευρωζώνης. Θεωρώ όμως ότι πρέπει να γυρίσουμε σελίδα με σεβασμό στο θεσμό. Η ονοματολογία ευτελίζει το θεσμό και πρέπει να σταματήσει», είπε η Φώφη Γεννηματά.

Πηγή: skai.gr