«Κελέση»: Επιβεβαιώνω όσα έχω καταθέσει - αρνούμαι να καταθέσω οτιδήποτε άλλο

Της Ναντίν Χαρδαλιά


Με fast track διαδικασίες ολοκληρώθηκε η κατάθεση της προστατευόμενης μάρτυρος με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» στην Προανακριτική Επιτροπή στη ΓΑΔΑ, αφού η ίδια επέμεινε πεισματικά μέχρι τέλους στη γραμμή άρνησης εισφοράς και του παραμικρού στοιχείου στην υπό διερεύνηση υπόθεση περί ενδεχόμενων μεθοδεύσεων και παρεμβάσεων του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στη δικαιοσύνη, την οποία είχε χαράξει εξ’ αρχής.


«Επιβεβαιώνω όσα έχω καταθέσει. Αρνούμαι να καταθέσω οτιδήποτε άλλο, γιατί δεν αφορά τον κ. Παπαγγελόπουλο». Αυτή ήταν η φράση που φέρεται να επαναλάμβανε μονότονα με μικρές παραλλαγές η μάρτυρας, καταθέτοντας μόλις 2 ώρες περίπου από διαφορετική αίθουσα στον 8ο όροφο της ΓΑΔΑ και με μετάδοση αποκλειστικά ήχου και αλλοίωση της φωνής της.

Τι φέρεται να κατέθεσε η αποκαλούμενη «Κελέση»

Στο σύνολο των ερωτήσεων του εισηγητή της ΝΔ, Θάνου Πλεύρη, που εστίαζαν στην αρχειοθέτηση των 5 υποθέσεων εκ των 7 πολιτικών προσώπων που η «Αικατερίνη Κελέση» καταθέσει ότι δωροδοκήθηκαν, με στόχο την αξιοπιστία της μάρτυρος, η ίδια  φέρεται να απάντησε κατά τον ίδιο τρόπο:

Αικ. Κελέση: Η κλήτευσή μου έγινε για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου. Δεν γνωρίζω τίποτε γι αυτό που ερευνάτε. Για την υπόθεση Νοβάρτις ισχύουν όσα έχω πει και θα καταθέσω γι αυτήν όταν κληθώ στο Δικαστήριο. 

Ελάχιστες επιπλέον απαντήσεις έδωσε και στον εισηγητή του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλη Κεγκέρογλου, αρνούμενη πάντως ότι η ίδια συναντήθηκε ποτέ με πολιτικό και διαψεύδοντας την ταύτισή της με πρώην στενότατη συνεργάτη του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Novartis Hellas, Κωνσταντίνου Φρουζή, που έχει κατονομάσει ως «Κελέση» ο Νίκος Μανιαδάκης.    

Β. Κεγκέρογλου: Έχετε δει ποτέ πολιτικό από κοντά; 

Αικ. Κελέση: Δεν γνωρίζω πολιτικά πρόσωπα, δεν έχω σχέση και ούτε θέλω. 

Β. Κεγκέρογλου: Υπάρχει έγγραφο που η κα Τουλουπάκη αποκαλύπτει την ταυτότητά σας ως προστατευόμενη μάρτυρας

Αικ.Κελέση: Δεν με αφορά

Ασυγκίνητη εμφανίζεται κατά πληροφορίες η μάρτυς και σχετικά με την περιπέτεια που βίωσε ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος με την συσχέτισή του με την υπόθεση από τις καταθέσεις της ίδιας, που έπεσαν στο κενό.

Β. Κεγκέρογλου: Πώς νιώσατε όταν είδατε τον κ. Πικραμμένο να κλαίει κατηγορούμενος μόνο από την δική σας κατάθεση;

Αικ. Κελέση: Δεν σχετίζεται αυτό με την υπόθεση Παπαγγελόπουλου

Η αποτίμηση των εισηγητών των κομμάτων μετά το πέρας της εξέτασης

«Με “πιθανολογώ” του Σαράφη και άρνηση απάντησης της “Κελέση” φτάσαμε εδώ σήμερα», σχολίασε δηκτικά ο εισηγητής της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, αποτιμώντας το διήμερο εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε πως η μάρτυρας, παρότι της παρασχέθηκε το καθεστώς εξέτασης που ζήτησε, αρνήθηκε να εισφέρει το παραμικρό. Απαντώντας όπως είπε σχεδόν σε όλες τις ερωτήσεις επιδεικτικά: «Δεν αφορά τον κ. Παπαγγελόπουλο. Δεν απαντώ», αρνούμενη να επεκταθεί ακόμα και στην επισήμανση ότι έχει καταθέσει αντιφατικά στοιχεία στη Δικαιοσύνη.

Την κατανόηση του ΣΥΡΙΖΑ στην τακτική της αποκαλούμενης «Κελέση» να μην απαντήσει σε οτιδήποτε που δεν σχετιζόταν ευθέως με τον πρώην αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, τις πιθανές μεθοδεύσεις του οποίου ερευνά η Επιτροπή διατύπωσε ο Σπύρος Λάππας, εξερχόμενος της ΓΑΔΑ. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι: «η μάρτυρας επιβεβαίωσε όσα έχει καταθέσει στη Δικαιοσύνη. Είπε ότι δεν γνωρίζει κανέναν Παπαγγελόπουλο. Κι ότι οικειοθελώς κατέθεσε στην Εισαγγελία Διαφθοράς χωρίς να εκβιαστεί ή να πιεστεί από κανέναν».

Ένα ενδιαφέρον ερώτημα έθεσε με τη δήλωσή του ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου. «Είπε επιμένω στις καταθέσεις μου η μάρτυρας. Αλλά σε ποιες απ’ όλες τις καταθέσεις της εννοεί; Αφού αυτές είναι αντιφατικές σε ορισμένα σημεία;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος, αξιολογώντας παράλληλα ως σημαντική την απάντηση της αποκαλούμενης «Αικατερίνης Κελέση» ότι δεν έχει συναντηθεί με πολιτικά πρόσωπα και δεν είχε καμία συνδιαλλαγή μαζί τους.

«Η απάντηση ήταν ουσιώδης και θα αξιοποιηθεί από την πλευρά μου για το πόρισμα», επισήμανε ο κ. Κεγκέρογλου, θεωρώντας απορίας άξιο από πού προέκυπτε η γνώση της μάρτυρος περί χρηματισμού πολιτικών προσώπων.


Η μάχη των πηγών ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Η ολοκλήρωση της κατάθεσης αμφότερων των προστατευόμενων μαρτύρων από την Προανακριτική Επιτροπή μετά το θρίλερ που είχε προηγηθεί για την εξασφάλισή τους, πυροδότησε και «πόλεμο» δηκτικών σχολίων μέσω πηγών της κυβερνώσας πλειοψηφίας και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΝΔ: Σαράφης διέψευσε Σαράφη & η Κελέση λύγισε υπό το φόβο

«Ο Σαράφης διέψευσε τον Σαράφη και τα πήρε όλα πίσω, Και η Κελέση δεν βρήκε το θάρρος καν να μιλήσει και να απαντήσει σε ερωτήσεις», σχολίαζαν χαρακτηριστικά πηγές της ΝΔ και λίγη ώρα αργότερα προσέθεταν: «Η μάρτυρας Κελέση υπό το φόβο των ερωτήσεων αρνήθηκε να απαντήσει σνομπάροντας την Επιτροπή και τη Βουλή».

ΣΥΡΙΖΑ: Τα περί δήθεν σκευωρίας καταρρίπτονται συντριπτικά

«Τα περί δήθεν σκευωρίας στο σκάνδαλο Νοvartis που επικαλούνται ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, καταρρίπτονται συντριπτικά μετά τις καταθέσεις των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. Μετά τις ψεύτικες διαρροές περί αναίρεσης της αρχικής κατάθεσης του προστατευόμενου μάρτυρα Μάξιμου Σαράφη οι οποίες δεν είχαν καμία τύχη,  η δεύτερη προστατευόμενη μάρτυρας Αικατερίνη Κελέση έδωσε σήμερα την χαριστική βολή, εμμένοντας στις αρχικές καταθέσεις της στην εισαγγελία διαφθοράς, με τις οποίες δίνει ονόματα πολιτικών για χρηματισμό και ξεκαθαρίζει ότι δεν γνωρίζει κατ’ ουδένα τρόπο τον κ. Παπαγγελόπουλο», αντέτειναν από την πλευρά τους κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι είχε πει στη Δικαιοσύνη η «Αικατερίνη Κελέση»

Υπενθυμίζεται πως η «Αικατερίνη Κελέση» έχει καταθέσει συνολικά 8 φορές στην Εισαγγελία Διαφθοράς και είχε υποδείξει ως χρηματισθέντες, από τον Κωνσταντίνο Φρουζή, δύο πρώην πρωθυπουργούς τους Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο, αλλά και τους Ανδρέα Λοβέρδο, Άδωνι Γεωργιάδη, Γιάννη Στουρνάρα, Ανδρέα Λυκουρέντζο και Μάριο Σαλμά.

Είχε προκαλέσει, δε, πλήθος σχολίων και ερωτημάτων ως προς τη βασιμότητα των ισχυρισμών της ιδίως με τις αναφορές της σε τροχήλατη βαλίτσα με δεσμίδες χαρτονομισμάτων εντός του Μεγάρου Μαξίμου, ζήτημα για το οποίο σήμερα αρνήθηκε να απαντήσει οτιδήποτε.

Ο/η προστατευόμενος μάρτυρας έχει καταθέσει στην Εισαγγελία Διαφθοράς ότι οι μίζες προέρχονταν από τον λογαριασμό της εταιρείας, και ότι ο Κωνσταντίνος Φρουζής, αφού τα «ξέπλενε» με διάφορους τρόπους, τα παρέδιδε σε δεσμίδες χαρτονομισμάτων με πορτοκαλί ταινίες, μέσα σε φακέλους κίτρινους και μέσα σε βαλίτσες τύπου τρόλεϊ.

Η «Αικατερίνη Κελέση» έχει πει ότι ο Κωνσταντίνος Φρουζής είχε πάντα στη διάθεσή του μεγάλα χρηματικά ποσά, πριν τις συναντήσεις του με πολιτικούς και λοιπούς αξιωματούχους από τον χώρο του φαρμάκου, τα οποία πάντα μετέφερε μαζί του στις συναντήσεις αυτές και τους τα παρέδιδε. Όμως ουδεμία φορά ήταν η ίδια αυτόπτης μάρτυρας παράνομης πληρωμής.

Για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο έχει δηλώσει, με επιστολή της προς την Επιτροπή, ότι «δεν τον γνώριζε, δεν τον γνωρίζει και δεν την γνωρίζει».

Πηγή: skai.gr