Κλείσιμο

Φραγκογιάννης σε ΣΚΑΪ για επίσκεψη σε Βηρυτό: «Μου θύμισε μια μικρή Χιροσίμα»

Για την επίσκεψή του στη Βηρυτό μίλησε στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης. Ο κ. Φραγκογιάννης είχε ταξιδέψει μαζί με την ελληνική αποστολή της ΕΜΑΚ στο Λίβανο.

«Είναι μια βιβλική καταστροφή. Πήγα στο λιμάνι και είδα μια εικόνα που όμοιά της δεν είχα ξαναδεί. Μου θύμισε μια μικρή Χιροσίμα.», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.

Όπως εξήγησε, οι άνθρωποι έχουν τεράστιες ανάγκες σε δομικά υλικά, ιατρική βοήθεια, καθώς τα 4 νοσοκομεία τους είναι κατεστραμμένα. Ένα ελληνοορθόδοξο νοσοκομείο, επίσης, έχει καταστραφεί.

Ο κ. Φραγκογιάννης συναντήθηκε με την Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εθνικής Αμύνης και τον Υπουργό Εξωτερικών. Η πρέσβης μας είναι σε συνεχή επαφή μαζί τους.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι «δυνατότητα επαναπατρισμού πάντα υπάρχει και θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αιτήματα.»

Η κυβέρνηση του Λιβάνου έχει διατάξει έρευνα για τα αίτια της έκρηξης και υποσχέθηκε στον κ. Φραγκογιάννη, όπως είπε ο ίδιος, ότι σε 5 μέρες θα έχει το πόρισμα. 

«Πράγματι, 2.750 τόνοι νιτρικής αμμωνίας στο λιμάνι της Βηρυτού είναι απαράδεκτο. Και η ζημιά η οποία επήλθε είναι αδιανόητη.», είπε.

Οι έρευνες επικεντρώνονται στο πώς προέκυψε η αποθήκευση αυτού του υλικού εκεί τόσα χρόνια, ανέφερε ο υφυπουργός.

«Γύρω από το λιμάνι αυτό που βλέπει κανείς είναι άμορφη μάζα από υλικά. Υπάρχουν σκελετοί από κτήρια, λες και είναι βομβαρδισμένη η πόλη.»
 

Πηγή: skai.gr