Φωτιά στην Πεντέλη: «Προτεραιότητα η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής» λέει η κυβέρνηση - Δίπλα στους πληγέντες όλα τα κόμματα

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους πολίτες οι οποίοι έχουν πληγεί ότι η Πολιτεία θα είναι στο πλευρό τους με μεγάλη ταχύτητα και με μεγάλη αποτελεσματικότητα.

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Πιστή στις αρχές της και στις προτεραιότητες της, η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η μεγάλη πυρκαγιά στην Πεντέλη έθεσε – όπως σε κάθε κρίσιμη φυσική καταστροφή- ως ύψιστη προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Προτεραιότητα που αποτυπώθηκε σε όλο το σχεδιασμό και την κινητοποίηση όλου του κρατικού μηχανισμού για την προστασία των πολιτών και την κατάσβεση της φωτιάς. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός άλλωστε για δεύτερη φορά μέσα στην ίδια μέρα επισκέφτηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας θέλοντας να έχει ιδίαν άποψη και πλήρη εικόνα των εξελίξεων και του συντονισμού τόσο της μεγάλης πυρκαγιάς στην Πεντέλη, όσο και των δύο άλλων που ακολούθησαν το απόγευμα σε Μέγαρα και Σαλαμίνα.

Ο πρωθυπουργός αφού εξήρε την προσπάθεια όλων όσων συνέβαλλαν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών κάνοντας όπως είπε το "καλύτερο δυνατό με πολύ γρήγορη και έγκαιρη παρουσία, με μεγάλη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού" εμφανίστηκε ικανοποιημένος και από το συντονισμό σε σχέση με αυτά τα οποία είχαμε δει στο  παρελθόν δεσμευόμενος ότι "με αυτή τη λογική θα προχωρήσουμε και από εδώ και στο εξής".  

Αναφερομενος πάντως στα αίτια της φωτιάς στην Πεντέλη, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η πυρκαγιά να οφείλεται σε εμπρησμό. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα, θα έχουμε περισσότερα όταν ολοκληρώσει η πυροσβεστική το ανακριτικό της έργο», είπε ερωτηθείς σχετικά, ενώ πρόσθεσε ότι «για την Πεντέλη δεν αποκλείεται και η περίπτωση του εμπρησμού». Δήλωση που ήρθε λίγο μετά τις υπόνοιες που άφησε ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής Χρήστος Στυλιανίδης,  λέγοντας ότι τα αίτια της πυρκαγιάς ερευνώνται. «Έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο κεραυνού και βραχυκυκλώματος. Όλα τα άλλα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά» σημείωσε.

Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους πολίτες οι οποίοι έχουν πληγεί ότι η Πολιτεία θα είναι στο πλευρό τους με μεγάλη ταχύτητα και με μεγάλη αποτελεσματικότητα. "Φαίνεται ότι οι ζημιές είναι περιορισμένες και φυσικά ο κρατικός μηχανικός θα κινηθεί με μεγάλη ταχύτητα για να αποκαταστήσει τους συμπολίτες μας, αυτούς οι οποίοι έχασαν τα σπίτια τους ή αυτούς οι οποίοι υπέστησαν ζημιές" είπε ενώ εστίασε στην εκκένωση των πληγεισών περιοχών-υπενθυμίζοντας ότι "εστάλησαν μηνύματα εκκένωσης σε περιοχές τις οποίες κατοικούν σχεδόν 100.000 συμπολίτες μας. Αυτές οι εκκενώσεις υλοποιήθηκαν με απόλυτη ασφάλεια, με τη στήριξη της ελληνικής αστυνομίας, έτσι ώστε να θέσουμε σε προτεραιότητα και να προστατεύσουμε το υπέρτατο αγαθό που είναι  η ανθρώπινη ζωή" τόνισε.

 Η στάση της αντιπολίτευσης

Στο πλευρό των πυρόπληκτων βρέθηκαν από χθες το πρωί και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Κλιμάκιο του κόμματος με επικεφαλής τη Γραμματέα Ράνια Σβίγκου συμμετείχε σε σύσκεψη στο Δημαρχείο Παλλήνης και παρέδωσε είδη πρώτης ανάγκης για τις ανάγκες πληγέντων, πυροσβεστών και εθελοντών. Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος έσπευσε να καυτηριάσει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού κάνοντας λόγο για κρεσέντο αλαζονείας και της κυβέρνησης αναφέροντας πως "Η κυβέρνηση τα κατάφερε, η Πεντέλη κάηκε. Ενώ καίγονται ακόμα σπίτια στην Αττική, με άγνωστο μέχρι στιγμής τον αριθμό των κατοικιών που έχουν καταστραφεί, δεν δίστασε να πει ότι οι ζημιές είναι περιορισμένες. Είναι ικανοποιημένος με τα χιλιάδες κενά στην πυροσβεστική και τις εικόνες αστυνομικών με κουβάδες να προσπαθούν να σβήσουν τις φλόγες" όπως είπε ενώ αμφισβήτησε τη δέσμευση υποσχέσεις για τη στήριξη των πυρόπληκτων.

Στις πληγείσες περιοχές της Πεντέλης βρέθηκαν επίσης και κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ με τον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Σπυρόπουλο να υπογραμμίζει την τιτάνια προσπάθεια που καταβλήθηκε για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.  «Στεκόμαστε στο πλευρό των πολιτών, των πυροσβεστών, της αστυνομίας, του στρατού και των ανθρώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και φυσικά των εθελοντών, που δίνουν μια τιτάνια μάχη για να περιορίσουν το μέτωπο της πυρκαγιάς» σημείωσε.

Να συνδράμουν στην προσπάθεια της κατάσβεσης των μετώπων της Πεντέλης έσπευσαν μέλη και φίλοι του ΚΚΕ το οποίο σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως «Για μία ακόμη φορά ζούμε τη διάψευση των κυβερνητικών διαβεβαιώσεων για "την πλήρη ετοιμότητα και επάρκεια του κρατικού μηχανισμού". Οι ευθύνες δεν μπορούν πια να κρύβονται πίσω απ' τις δικαιολογίες για τα "ακραία καιρικά φαινόμενα».

Ευθύνες διαχρονικά στις κυβερνήσεις απέδωσε το κόμμα του Γιάννη Βαρουφάκη, ΜέΡΑ25 υποστηρίζοντας ότι  «Η κλιματική αλλαγή είναι δεδομένη, όμως και η εγκληματική πολιτική της σημερινής και διαχρονικά των μνημονιακών Κυβερνήσεων, που υποβάθμισαν μεταξύ όλων των άλλων σε μεγάλο βαθμό και την πολιτική προστασία, οδηγεί στον εκρηκτικό αυτό συνδυασμό που ξαναβλέπουμε δυστυχώς και φέτος.  Παράλληλα, απαιτούμε να κηρυχθούν αναδασωτέες και να απαγορευτεί η δόμηση και η εγκατάσταση ανεμογεννητριών, σε όλες τις καμένες εκτάσεις», κατέληγε  η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25.
 
Τα αίτια της πυρκαγιάς προς ώρας διερευνώνται καθώς οι απαντήσεις δεν αναμένεται να δοθούν την ώρα της μάχης με τις φλόγες, ωστόσο κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα εστιάσουν τόσο στις αιτίες όσο και στην αποτελεσματικότητα της αντιμετώπισης της φωτιάς αφού σβήσει πλήρως η φωτιά. 
 

Πηγή: skai.gr