Κλείσιμο

Φόρουμ Φιλίας: Η διπλή στόχευση της Αθήνας - Ενίσχυση συμμαχιών και στρατηγική συνεργασία

Σαφής στόχευση της κυβέρνησης βρίσκεται πίσω και πέρα από το Φόρουμ Φιλίας των Αθηνών. Η ενίσχυση της συνεργασίας στο πλαίσιο του Φόρουμ ξεκινά σε πεδία χαμηλής πολιτικής, όπως έγινε και με το Ισραήλ, όπου ξεκίνησε με τουρισμό και ενέργεια, αλλά σταδιακά εξελίχθηκε σε στενή αμυντική συνεργασία και θέματα εξωτερικής πολιτικής. 

Τουρισμός, περιβάλλον, ενέργεια, πανδημία τέθηκαν στο τραπέζι του Φόρουμ και σήμερα Πέμπτη, αλλά η στρατηγική συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ο τελικός σκοπός.

Η στόχευση της Αθήνας είναι διπλή. Αφενός η στρατηγική συνεργασία με τις χώρες αυτές (Αίγυπτος, Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), αφετέρου η ανάσχεση της τουρκικής επιρροής στον μουσουλμανικό κόσμο. Είναι ενδεικτικό, ότι ως αντιπερισπασμό η Άγκυρα χρησιμοποίησε την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Κατάρ, μοναδικής συμμάχου χώρας της Τουρκίας στην περιοχή.

Εξάλλου, οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν τη στρατηγική συνεργασία με τις χώρες του Κόλπου για τη δημιουργία διπλωματικής γέφυρας με τις χώρες της Μέσης Ανατολής, στο ευρύτερο πλαίσιο των οποίων είναι και οι συμφωνίες ειρήνευσης και συνεργασίας πολλών αραβικών χωρών με το Ισραήλ, υπό τις ευλογίες των ΗΠΑ. 

Παράλληλα, οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και οι επισκέψεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών στις αραβικές χώρες αποσκοπούν στη σφυρηλάτηση των συμμαχιών.  

Το κοινό ανακοινωθέν που υπέγραψαν, στο πλαίσιο του Φόρουμ Φιλίας, συνολικά επτά χώρες, τρεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ελλάδα, Κύπρος και Γαλλία) και οι τέσσερις Αραβικές ικανοποιεί πλήρως τις ελληνικές επιδιώξεις, έχοντας σαφείς αναφορές στο Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και την αποχή από απειλές ή χρήση βίας σχολίαζαν διπλωματικές πηγές

Μεταξύ άλλων, επισημαίνουν πως καταρχήν, οι ανωτέρω χώρες επαναλαμβάνουν την προσήλωση τους στο Διεθνές Δίκαιο, ενώ παράλληλα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο Δίκαιο της Θάλασσας. Η εν λόγω αναφορά, όπως υπογραμμίζουν, αποτελεί δικαίωση των προσπαθειών της χώρας μας να εμπεδωθεί στην περιοχή, αλλά και διεθνώς, η θέση ότι τα ζητήματα που αφορούν την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να βασίζονται αποκλειστικά στο Δίκαιο της Θάλασσας.

Σημειώνεται ότι στο περιθώριο του Φόρουμ Φιλίας πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου. Οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, Νίκος Χριστοδουλίδης και Σάμεχ Σούκρι συζήτησαν για τις τρέχουσες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και τις ευκαιρίες για μεγαλύτερη συνεργασία.

 

 

Πηγή: skai.gr