Φίλης στον ΣΚΑΪ για Ορούτς Ρέις: Πού αποσκοπεί με την παράνομη NAVTEX η Τουρκία

Την ανάγκη παρέμβαση του διεθνούς παράγοντα, και ειδικότερα της Ευρώπης προεξάρχουσας της Γερμανίας που έχει την προεδρία της Ένωσης, αλλά και τον πραγματικό στόχο της Άγκυρας ανέπτυξε μέσω του ΣΚΑΪ ο εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης. 

«Η Τουρκία παρανομεί, είτε έχει επιχειρήσει να κάνει σεισμικές έρευνες που πιθανότατα δεν το έχει κάνει, είτε όχι, παρανομεί. Έχει εκδώσει NAVTEX μέσω της όποιας έχει δεσμεύσει περιοχή στην όποια δεν έχει δικαίωμα υφαλοκρηπίδας αρά ασκεί δικαίωμα που δεν έχει και θα μπορούσε να αποκτήσει μέσω συμφωνίας η μέσω δικαστικής απόφασης, άρα πρέπει να γίνει σαφές στη διεθνή κοινότητα ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή όχι μόνο βρίσκεται εν αδίκω αλλά παρανομεί κατάφορα» δήλωσε στον Νίκο Στραβελάκη και το κεντρικό δελτίο του σταθμού μας. 


Όπως τόνισε, «η Αθήνα κινείται σε διττή λογική, από τη μια θέλουμε αποκλιμάκωση, από την άλλη πρέπει να πιεστεί ο διεθνής παράγοντας, ειδικότερα η ευρωπαίοι εταίροι μας, ειδικότερα η Γερμάνια που έχει και τη θεσμική ευθύνη ως προεδρεύουσα της ΕΕ,  προκειμένου να λάβουν άμεσα μέτρα σε βάρος της Τουρκίας σε περίπτωση που συνεχίσει αυτή τη ρότα».

«Η Τουρκία δεν μπορεί να παρανομεί σε βάρος δυο κρατών της ΕΕ (Ελλάδα – Κύπρος, στην προκειμένη περίπτωση την Ελλάδα) και να μην έχει υποστεί συνέπειες ή να μην υπάρχει απειλή συνεπειών, διαφορετικά δε βλέπω κάτι άλλο για να φρενάρει την τουρκική επιθετικότητα» σχολίασε. 

Τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί, προειδοποίησε ο διεθνολόγος, γιατί υπάρχει το ανθρώπινο λάθος, ενδεχόμενο προβοκάτσιας κακού υπολογισμού, ατυχήματος. Εφόσον εξαντλήσει τα διπλωματικά περιθώρια και τα νομικά εργαλεία που έχει στη διάθεση της η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να αντιδράσει παρά με τρόπο εμφατικό, που θα έχει στρατιωτικό περιεχόμενο. Είτε έτσι είτε αλλιώς θα πάμε σε αποκλιμάκωση, δήλωσε πάντως ο κ. Φίλης, αυτή τη στιγμή η Τουρκία δεν μπορεί να πάρει πίσω την κίνηση που έχει κάνει τόσο άμεσα όπως το έκανε την περασμένη φορά που αναγκάστηκε σε αναδίπλωση εντός 24 ωρών μετά την έκδοση NAVTEX. Άρα χρειάζεται λίγο χρόνο ακόμα να προχωρήσει σε κάποιες ενέργειες που αποσκοπούν στο να ικανοπoιήσουν το εγχώριο ακροατήριο. Βέβαια, αποσκοπούν, κι αυτό είναι το πιο επικίνδυνο, να καταστήσουν συνείδηση προς τις περιφερειακές δυνάμεις όπως η Ελλάδα, αλλά και τους διεθνείς παίκτες, ότι η Τουρκία είναι η επικυρίαρχη δύναμη της περιοχής και ότι τίποτε δεν μπορεί να γίνει στην περιοχή χωρίς την Τουρκία» επισήμανε ο Νίκος Φίλης. 

Πηγή: skai.gr