Φίλης-ΣΚΑΪ: Η Τουρκία δεν επιθυμεί πολεμική σύρραξη με Ελλάδα-Ξέρει ότι είναι μετρήσιμος αντίπαλος

Στην προπαγάνδα που επιχειρούν να στήσουν στο Αιγαίο οι Τούρκοι αξιωματούχοι με τον χάρτη που ανήρτησε χθες στο twitter ο γενικός διευθυντής αεροναυτιλιακών υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Ερτσίγες, και με τον οποίο θέτει ευθέως θέμα Καστελόριζου, λέγοντας πως οι αξιώσεις της Ελλάδας έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, αναφέρθηκε ο διεθνολόγος και διευθυντής Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στην ΠΡΩΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. 

Όπως δήλωσε ο κ. Φίλης ο Ερτσίγες είναι ένας άνθρωπος «που προσπαθεί να επιχειρηματολογήσει με έωλα και αδύναμα νομικά επιχειρήματα για τη θέση της Τουρκίας στην περιοχή. Μας προϊδεάζει για νέες έρευνες που θα μπορούσαν να γίνουν από το Ορούτς Ρέις σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στα 6 μίλια μεταξύ Ρόδου, Κάσου, Καρπάθου, αλλά και νοτίως της Κρήτης. Ωστόσο, όλο αυτό είναι, κατά την άποψή μου, μέρος μιας τακτικής από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία δεν αποσκοπεί να δημιουργήσει μια πολεμική σύρραξη με την Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι μετρήσιμος αντίπαλος για να προβεί σε κάτι τέτοιο. Είναι όμως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής, η οποία έχει ως στόχο να καθίσει την Ελλάδα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους όρους της Τουρκίας». 

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Τούρκος Πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να κάνει κάτι, μετά την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία η οποία διεμβολίζει το τουρκολιβυκό σύμφωνο και δείχνει ότι τελικά η Τουρκία δεν είναι η επικυρίαρχη της περιοχής. «Ήταν υποχρεωμένος να απαντήσει γιατί αισθάνεται μια πίεση από την αναβίωση, ανασύσταση και ενδυνάμωση του βαθέος κράτους της Τουρκίας, το οποίο αυτή τη στιγμή παίζει έναν ρόλο και πιστεύω δεν ελέγχεται απόλυτα από τον Ερντογάν. Από κει και πέρα αυτό το οποίο έκανε ήταν αναμενόμενο, αλλά αυτό που θα πρέπει να κρατήσουμε είναι αν κι εφόσον ο Ερντογάν θέλει να το τραβήξει στα άκρα». 

Αναφορικά με τη στάση που πήρε χθες η Ε.Ε, ο διεθνολόγος έκανε λόγο για «χλιαρή αντίδραση από την πλευρά της Ε.Ε» χαρακτηρίζοντάς τη μάλιστα απογοητευτική. «Η Ε.Ε. φτάνει στο σημείο να εξισώσει μια κανονική, νόμιμη συμφωνία με ένα παράνομο σύμφωνο, το οποίο ήδη έχει καταγγείλει», τόνισε ο κ. Φίλης. Εκτίμησε δε ότι «κάτω από τα ραντάρ γίνονται διεργασίες κυρίως με γερμανική πρωτοβουλία γιατί παρά το γεγονός ότι η Γερμανία είναι μουδιασμένη λόγω της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας, εξακολουθεί να μην επιθυμεί λόγω και της προεδρίας της να της σκάσει στα χέρια μια ελληνοτουρκική κρίση και είναι σχεδόν βέβαια ότι θα επιχειρήσει να κλείσει αυτή την πληγή».   
          
Τέλος, επισήμανε ότι οι χθεσινές δηλώσεις Ερντογάν, παρά τον «πύρινο λόγο» του, αφήνουν ανοιχτό ένα παράθυρο αποκλιμάκωσης, γιατί ο ίδιος γνωρίζει ότι επίκειται κάποιου είδους διεθνής παρέμβαση και θέλει να την προλάβει. 

Πηγή: skai.gr