ΚΑΙΡΟΣ

Φίλια πυρά νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ κατά Καλογήρου για το νέο Ποινικό Κώδικα

Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε η ΝΔ, με αφορμή ορισμένες διατάξεις που εμπεριέχονται στον νέο Ποινικό Κώδικα ο οποίος έχει δοθεί στη δημοσιότητα προς διαβούλευση από τις 6/3 του 2019.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το νομοσχέδιο προβλέπει απαράδεκτες μειώσεις ποινών τόσο για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, όσο και για την κατασκευή και κατοχή μολότοφ, επισημαίνοντας ότι οι συγκεκριμένες «σκανδαλώδεις διατάξεις» ευνοούν ευθέως τη Χρυσή Αυγή καθώς επίσης και «τους ταραξίες και τους κουκουλοφόρους που καταστρέφουν καθημερινά ανενόχλητοι δημόσια και ιδιωτική περιουσία, έχοντας μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε παρασκευαστήρια μολότοφ».

Η ΝΔ κατηγορεί μάλιστα την κυβέρνηση ότι «με φαιδρά προσχήματα καθυστερεί τη δίκη της Χρυσής Αυγή» και επιπλέον ότι «ανέχεται τους κουκουλοφόρους που έχουν καταλάβει τα πανεπιστήμια εξευτελίζοντας την έννοια του ασύλου».

Η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί τέλος την κυβέρνηση να ανακαλέσει αμέσως τις προτεινόμενες ρυθμίσεις και να μην τις καταθέσει καν στη Βουλή.

Η ανακοίνωση της ΝΔ:



Σε επανεξέταση των προβληματικών διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα και τροποποίησή ή απόσυρση τους καλεί με ανακοίνωσή της και η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ανακοίνωση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο νέο άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα που αφορά την εγκληματική οργάνωση, καθώς επίσης και στο άρθρο 336 που αφορά την στοιχειοθέτηση του βιασμού, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθεί στο επίμαχο άρθρο 272, το οποίο προβλέπει την μετατροπή του αδικήματος για κατοχή και κατασκευή εκρηκτικών υλών από κακούργημα σε πλημμέλημα.

Καλούν μάλιστα το Υπουργείο Δικαιοσύνης να τοποθετηθεί επί των θεμάτων αυτών πριν ολοκληρωθεί η διαβούλευση, να μην δεχθεί την αλλαγή του πλαισίου ποινής για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και να επανεξετάσει το νομικό ορισμό του βιασμού προς την κατεύθυνση συμπερίληψης περισσότερων περιπτώσεων τέλεσης του εγκλήματος.

Η ανακοίνωση της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ:









Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου σε απάντηση της ανακοίνωσης της ΝΔ για το νέο Κώδικα Ποινική Δικονομίας, κάνει λόγο για δημιουργία εντυπώσεων για τα θέματα λειτουργίας και απονομής της δικαιοσύνης και επαναλαμβάνει ότι θα κληθούν οι τομεάρχες Δικαιοσύνης των κοινοβουλευτικών ομάδων προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Ειδικότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης στη δήλωσή του αναφέρει ότι «η Νέα Δημοκρατία προφανώς αγνοεί ή προσποιείται ότι αγνοεί τη διαδικασία η οποία τηρείται κατά την επεξεργασία των Κωδίκων. Επαναλαμβάνουμε, ότι το σχέδιο του Ποινικού Κώδικα αποτελεί την πρόταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, δηλαδή πόνημα έμπειρων και επιφανών δικαστικών λειτουργών, ακαδημαϊκών και δικηγόρων» και συνεχίζει:

«Έχουμε ξεκαθαρίσει εξαρχής, ότι η δημόσια διαβούλευση αποτελεί για εμάς ουσιαστική και όχι τυπική διαδικασία, κατά την οποία προσδοκούμε τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή. Για τον λόγο αυτό, όπως ήδη έχουμε δεσμευτεί, θα κληθούν οι τομεάρχες Δικαιοσύνης των κοινοβουλευτικών ομάδων προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους».

Ακόμη, ο κ. Καλογήρου, αναφέρει ότι «είναι επίσης γνωστό, ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης, επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεργασία με τις διοικήσεις των δικαστηρίων, έχει δώσει λύσεις στο θέμα των αιθουσών και των δικασίμων, συμβάλλοντας καίρια στην επιτάχυνση της δίκης της Χρυσής Αυγής» και καταλήγει ότι «η δημιουργία εντυπώσεων σχετικά με τα θέματα λειτουργίας και απονομής της Δικαιοσύνης στη χώρα αποτελεί, δυστυχώς, πάγια τακτική και επαναλαμβανόμενο θεσμικό ατόπημα της ΝΔ».