ΚΑΙΡΟΣ

Φιλ Γκόρντον: Μεταρρυθμίσεις για παραμονή στην Ευρωζώνη

Οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ενδεχόμενο που οι πάντες πλέον συνδέουν άμεσα με το αποτέλεσμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου και προετοιμάζονται για την από κοινού με την Ευρώπη αντιμετώπιση των συνεπειών μιας τέτοιας εξέλιξης. Μιλώντας στην «Κ» ο Αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Ευρώπη, Φιλ Γκόρντον, υπογράμμισε ότι «εναπόκειται στον ελληνικό λαό να αποφασίσει ποια πορεία θέλει να ακολουθήσει και η δημοκρατικά εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση θα κάνει αυτή την επιλογή. Εμείς θα τους στηρίξουμε σε ό,τι επιλέξουν, αλλά είναι δική τους απόφαση».

Οπως τόνισε και ο πρόεδρος Ομπάμα αναφερόμενος στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, το ενδεχόμενο να επιλέξουν οι Ελληνες την έξοδο από το ευρώ και οι συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης «θα αποτελέσουν αντικείμενο μιας σημαντικής συζήτησης (debate) στο εσωτερικό της χώρας».

Κινούμενος στο πνεύμα της κοινής θέσης που υιοθέτησε το G8 στο Καμπ Ντέιβιντ, ο κ. Γκόρντον κατέστησε σαφές ότι η παραμονή στο ευρώ προϋποθέτει εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί. «Είμαι πεπεισμένος ότι εάν οι Ελληνες αποφασίσουν να παραμείνουν εντός της Ευρωζώνης και να συνεχίσουν στον δρόμο που βρίσκονταν προηγουμένως, αυτή η επιλογή θα γίνει με θέρμη δεκτή στην Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αλλά και όλοι οι ηγέτες του G8 διεμήνυσαν με σαφήνεια ότι επιθυμούν την Ελλάδα στο ευρώ, και δεν έχουν περιοριστεί σε λόγια, αλλά έχουν στηρίξει αυτή τη θέση με τα χρήματά τους, έχουν προσφέρει τεράστια ποσά, ενώ ενθάρρυναν και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι έχουν διαμηνύσει στην Ελλάδα ποια πορεία θα ήθελαν να τ δουν να ακολουθεί, αλλά εναπόκειται στον ελληνικό λαό να αποφασίσει».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος κατέστησε σαφές ότι η επιτυχία της Ευρωζώνης αποτελεί τεράστιο διακύβευμα για τις ΗΠΑ «καθώς η Ευρώπη είναι ο πιο σημαντικός εμπορικός και επενδυτικός εταίρος μας, όπως φυσικά και ο κορυφαίος εταίρος μας σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και την παροχή βοήθειας. Ετσι, λοιπόν, είναι σαφές ότι κρίνονται πολλά για μας από τη θετική πορεία της Ευρώπης». Και πρόσθεσε: «Αναγνωρίζουμε ότι εναπόκειται πρωτίστως στους Ευρωπαίους να χειρισθούν αυτή την οικονομική πρόκληση, αυτοί παίρνουν τις καθοριστικές αποφάσεις. Εμείς είμαστε υποστηρικτικοί».

Το υψηλόβαθμο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογράμμισε το έντονο ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα, κάτι που αποκτά και πολιτικά χαρακτηριστικά σε μια χρονιά εκλογών. Καθώς η κρίση στην Ευρωζώνη λειτουργεί ανασταλτικά και στην επενδυτική δραστηριότητα τις ΗΠΑ, ο κ. Γκόρντον σημείωσε ότι «ο πρόεδρος Ομπάμα έχει εδώ και πολλούς μήνες λεπτομερείς διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους ομολόγους του συζητώντας τους καλύτερους τρόπους για να προχωρήσουμε και μοιραζόμαστε τα διδάγματα από τη δική μας εμπειρία στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης».

Αφού σημείωσε ότι η Αμερική θέλει μια Ευρωζώνη που όχι απλά επιβιώνει, αλλά ευημερεί, ο κ. Γκόρντον υπογράμμισε τη σημασία της δημιουργίας ενός αξιόπιστου τείχους ασφαλείας στην Ευρώπη, όπως και την ανάγκη δημοσιονομικής πειθαρχίας. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. αναζητούν τρόπους ενίσχυσης της ανάπτυξης και στο πλαίσιο αυτό έχουν εντατικές διαβουλεύσεις που καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα πιθανών κινήσεων, μεταξύ αυτών ακόμη και την προοπτική δημιουργίας «ζώνης ελεύθερου εμπορίου» μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού.

Aνησυχία στο ΔNT

Την ίδια ώρα, διάχυτη είναι η ανησυχία στους κόλπους του ΔΝΤ για την τροπή που έχουν λάβει οι εξελίξεις. Το βλέμμα των αρμόδιων παραγόντων είναι στραμμένο στις εκλογές της 17ης Ιουνίου και παρότι έχει αποφασισθεί να αποφεύγονται οι δημόσιες δηλώσεις, σε ιδιωτικές συζητήσεις επισημαίνεται ο έντονος προβληματισμός για τα περιορισμένα ταμειακά αποθέματα του ελληνικού Δημοσίου και το ενδεχόμενο να προκύψει μια κυβέρνηση που με τη στάση της θα θέσει εν αμφιβόλω την περαιτέρω χρηματοδότηση της χώρας. Σε κάθε περίπτωση και σε απάντηση των συνεχών δηλώσεων περί επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, τονίζεται ότι υπάρχουν περιθώρια για μικρές προσαρμογές, κάτι άλλωστε που είχε επισημανθεί και παλαιότερα, αλλά δεν τίθεται θέμα ριζικής ανατροπής των στόχων που πρέπει να επιτευχθούν και των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να υλοποιηθούν.

Παράλληλα, γίνονται επεξεργασίες σχεδίων για την καλύτερη αντιμετώπιση ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, κάτι που για ευνόητους λόγους δεν πρόκειται να επιβεβαιωθεί επίσημα. Αλλά, όπως επισήμαναν κύκλοι του Ταμείου, «δεν θα κάναμε τη δουλειά μας σωστά, εάν δεν προετοιμαζόμασταν έγκαιρα για κάθε ενδεχόμενο». Ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής, Πόουλ Τόμσεν, θα μεταβεί στην Αθήνα μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά έως τότε διαμηνύεται προς την κυβέρνηση, ακόμη και την υπηρεσιακή, η αναγκαιότητα συνέχισης των μεταρρυθμίσεων. Πηγή: skai.gr