Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Τι περιλαμβάνει το προσχέδιο συμπερασμάτων-Το ηχηρό μήνυμα σε Τουρκία

Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία αναμένεται να στείλει η Ευρώπη πως δεν θα αποδεχτεί καμία απόπειρα εργαλειοποίησης των μεταναστών για πολιτικούς σκοπους και πως καταδικάζει τέτοιες επιθέσεις στα σύνορα της.  

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, η αναφορά στην εργαλειοποίηση έχει ως αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λευκορωσία με την προσπάθεια να ωθηθούν μεγάλος αριθμός μεταναστών προς τα σύνορα της Πολωνίας και της Λιθουανίας.

Η εν λόγω αποτελεί έμμεση αναφορά και προς την Τουρκία και τα γεγονότα του 2020 στον Έβρο.

«Το Συμβούλιο δεν θα αποδεχθεί καμιά απόπειρα τρίτων χωρών να εργακλειοποιήσουν τους μεταναστές για πολιτικούς σκοπούς, καταδικάζει τέτοιες υβριδικές επιθέσεις στα σύνορα της ΕΕ».

Υπάρχει επίσης αναφορά στο μεταναστευτικό, το οποίο θα συζητηθεί αύριο το πρωί στη χρηματοδότηση Σύρων προσφύγων και των κοινοτήτων που τους φιλοξενούν στην Τουρκία και σε άλλες χώρες της περιοχής όπως η Ιορδανία και ο Λίβανος.

Για το μεγάλο ζήτημα της ενέργειας που θα συζητηθεί σήμερα, σύμφωνα με το κείμενο με τα συμπεράσματα που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, το Συμβούλιο καλεί τα κράτη μέλη να κάνουν χρήση της εργαλειοθήκης που παρουσιάστηκε πρόσφατα από την Κομισιόν για την παροχή βραχυπρόθεσμης ανακούφισης των πιο ευάλωτων πολιτών, ενώ γίνεται σύσταση για τη λήψη μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα καταστήσουν πιο ανθεκτικό το ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα.

Πηγή: skai.gr