Κλείσιμο

Eurogroup spotting*

* (plane – train watching/spotting: παρατήρηση αεροπλάνων/αμαξοστοιχιών  - χόμπι)

Τα «χαμένα ορόσημα» παρατηρούν να έρχονται και να φεύγουν στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς από το περασμένο χρόνο οι συζητήσεις δεν προχώρησαν ποτέ, και οι δηλώσεις κυβερνητικών και κομματικών στελεχών, αλλά και διεθνών παραγόντων, ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει προτού η Ευρώπη εισέλθει σε κύκλο εκλογικών αναμετρήσεων, έπεσαν στο κενό.

Στο Eurogroup της Δευτέρας Αθήνα και δανειστές επιβεβαίωσαν το χάσμα που τους χωρίζει σε θέματα κλειδιά, όπως τα φορολογικά, τα εργασιακά και οι συντάξεις, οι συζητήσεις για τα οποία θα συνεχιστούν όχι στην Aθήνα αλλά επί βελγικού εδάφους. Όπως είπε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στο επόμενο Eurogroup της 7ης Απριλίου θα ακολουθήσει πολιτική συζήτηση, ωστόσο, όπως έσπευσε να διευκρινίσει δεν υπάρχει καμία υπόσχεση ότι θα έχει τελειώσει έως τότε όλη η δουλειά.

Επόμενο και τελευταίο ραντεβού για την ελληνική οικονομία, μετά το ναυάγιο της Δευτέρας, θα είναι σε 17 ημέρες από σήμερα. Στη Eurogroup της Μάλτας κατά πολλούς θα είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα προκειμένου να κλείσει τα ανοιχτά ζητήματα πριν οι διαπραγματεύσεις οδηγηθούν οριακά για τις 22 Μαΐου…

Οι επόμενες μεγάλες πληρωμές είναι τον Ιούλιο, αλλά θα ήταν πολύ καλύτερα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση αρκετά πριν, ώστε να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία.

Είναι πάντως τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη που βάζουν τους στόχους κάθε φορά τους oποίους υπερασπίζονται, μέχρι να τεθεί ο επόμενος. Στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά τον ανασχηματισμό πέρυσι το Νοέμβριο ο πρωθυπουργός έβαζε πολύ ψηλά το πήχη και μιλούσε ακόμα και για έναρξη των συζητήσεων για το χρέος μετά το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

«Κλείνουμε λοιπόν έγκαιρα και χωρίς εκπτώσεις, αλλά και χωρίς άσκοπες κωλυσιεργίες τη δεύτερη αξιολόγηση. Ξεκινά στην ώρα της στο Eurogroup στις 5 Δεκέμβρη η συζήτηση για τα απαραίτητα μέτρα για το χρέος» δήλωνε ο πρωθυπουργός.

Μπορεί να μεσολάβησε μια Σύνοδος Κορυφής και οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο να συνεχίστηκαν, όμως και η πρώτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για το 2017 πήγε χαμένη, καθώς διαπιστώθηκε μηδενική πρόοδος σε όλα τα ζητήματα αγκάθια...

Παρόλα αυτά το Μέγαρο Μαξίμου μέσω του πρωθυπουργού συνέχιζε να εκπέμπει την ίδια αισιοδοξία.

1 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017

«Η αξιολόγηση θα κλείσει και το κυριότερο θα κλείσει χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Εκείνες τις ημέρες η κυβέρνηση υιοθετούσε και τη νέο αφήγημα περί «ούτε ένα ευρώ λιτότητας».

14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017

«Η σταθερή θέση του πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται ούτε θα λάβει επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας επιβεβαιώνεται πλήρως» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Τη θριαμβολογία του Μαξίμου για επίτευξη πολιτικής συμφωνίας ήρθε γρήγορα να επισκιάσει η αφωνία του Ευκλείδη Τσακαλώτου, αλλά και οι σοβαρές διαφωνίες που αναδείχθηκαν για άλλη μια φορά με την πολυήμερη παραμονή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.

Λίγες μέρες μετά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έσπαγε τη σιωπή του και εμφανιζόταν αισιόδοξος για τα μέτρα και τα αντίμετρα που θα πάρει η κυβέρνηση.

23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017


«Δηλαδή αν είναι ένα πακέτο 1 δισεκ. ευρώ που θα περιορίζουν τη ζήτηση θα υπάρχουν και 1 δισ μέτρα θετικά» σχολίαζε ο υπουργός Οικονομικών.

Και μπορεί το πακέτο να μην έκλεισε ποτέ και η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30 ή 40% να μην συμφωνήθηκε, ωστόσο ο πρωθυπουργός ακόμα και πριν λίγες ημέρες στη κοινή συνέντευξή τύπου με τον Γάλλο πρωθυπουργό προέβλεπε τεχνική συμφωνία στο σημερινό Eurogroup.

3 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017


«Είναι απολύτως εφικτή η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Μαρτίου» σημείωνε ο κ. Τσίπρας.
Πηγή: skai.gr