EUMED: Οι δηλώσεις των 9 ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής των κρατών-μελών του ευρωπαϊκού νότου

Κεντρικά θέματα η Μεσόγειος στο μέλλον της Ευρώπης, η Στρατηγική Αυτονομία της ΕΕ με έμφαση στον τομέα της Ενέργειας και το οικονομικό πλαίσιο.

Σε απευθείας σύνδεση με την πόλη Αλικάντε της Ισπανίας οι δηλώσεις των 9 ηγετών των χωρών, που μετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής MED-9, δηλαδή της Ελλάδας, την οποία εκπροσωπεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, της Κύπρου, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Μάλτας, της Κροατίας, της Σλοβενίας. Παρόντες οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κεντρικά θέματα η Μεσόγειος στο μέλλον της Ευρώπης, η Στρατηγική Αυτονομία της ΕΕ με έμφαση στον τομέα της Ενέργειας και το οικονομικό πλαίσιο.

Στην ανάγκη εύρεσης μιας λύσης για το πλαφόν στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Δεκεμβρίου εστίασε, νωρίτεα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός σε παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής EUMED-9.

Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρώπη να κινηθεί στρατηγικά και ενωμένα προκειμένου να εξασφαλιστούν οι ποσότητες ενέργειας που χρειάζεται. 

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη χρειάζεται να υποστηρίξει τις εταιρείες μας, να προμηθευτούν το αέριο που χρειαζόμαστε από την παγκόσμια αγορά. Διαφορετικά, θα αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα ξανά και ξανά».

Επίσης, τόνισε τον ρόλο που μπορεί να παίξει η παραγωγή υδρογονανθράκων στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ και ανέπτυξε το σχέδιο της Ελλάδας για την επιτάχυνση των ερευνών στην επικράτειά της. «Εάν μπορούσαμε να φέρουμε ευρωπαϊκό φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά, αυτό θα ήταν ιδιαίτερα ευπρόσδεκτο», ανέφερε.

Πηγή: skai.gr