Παραληρεί για το Αιγαίο ο Ερντογάν – Τα νταηλίκια δεν μας φοβίζουν απαντά η Αθήνα

Κλιμακώνει τη ρητορική των προκλήσεων ο Τούρκος πρόεδρος όσο αυτό του δίνει δημοσκοπικό κέρδος - Με ψυχραιμία παρακολουθεί η Αθήνα

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Με όπισθεν ολοταχώς στο μεγαλοϊδεατισμό της οθωμανικής αυτοκρατορίας και διεκδικώντας με μεγάλα λόγια και παραληρηματικές υποσχέσεις λίγο από την πάλαι ποτέ αίγλη της, ο Ταγίπ Ερντογάν “επιταχύνει” για τις τουρκικές εκλογές του 2023. Θεωρώντας ότι ο εθνικισμός, ο μεγαλοϊδεατισμός του και η εμπρηστική ανθελληνική ρητορική τού δίνουν δημοκοπική- τουλάχιστον- ώθηση, επιμένει να προκαλεί στο χαβά της “γαλάζιας πατρίδας” και στους ανυπόστατους ισχυρισμούς του ότι το Αιγαίο είναι τουρκικό!

Σε τρισδιάστατο βίντεο που ανήρτησε η τουρκική προεδρία με αφορμή τη Γιορτή της Δημοκρατίας της 29ης Οκτωβρίου, γίνεται αναφορά στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και αφού παρομοιάζεται η Τουρκία με πλάτανο που “ρίζωσε” σε τρεις ηπείρους, τονίζεται “Στον αέρα είμαστε οι αετοί  που φοβίζουν τον εχθρό. Χαράξαμε στις θάλασσες μας την Γαλάζια Πατρίδα. Το Αιγαίο είναι δικό μας. Στη Μεσόγειο υπάρχουμε εμείς. Στη Μαύρη θάλασσα κυματίζει η περήφανη σημαία μας”. 


Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε που ο Ταγίπ Ερντογάν επιλέγει στην πολιτική του εσωτερική διαδρομή να προτάξει τα θεάματα και μόνον, χωρίς καν τον “άρτον”, προκειμένου να αποπροσανατολίσει τη τουρκική κοινή γνώμη από τα προβλήματα που τη μαστίζουν εξαιτίας των δικών του αδιέξοδων πολιτικών, με την οικονομία της χώρας να βυθίζεται στα δυσθεώρητα ύψη του πληθωρισμού και τους πολίτες στη φτώχεια. Όσο μάλιστα βλέπει να εθνικιστικό τουρκικό ακροατήριο να τον “ακούει” και να βελτιώνει τη δημοσκοπική του εικόνα, ο ανέξοδος εθνολαϊκισμός και η ανθελληνική προπαγάνδα θα πρωταγωνιστούν στις προεκλογικές φιέστες του Τούρκου προέδρου, ο οποίος επιχειρεί να εμφανίζει τον εαυτού του ως τον προστάτη του τουρκικού λαού από την “εχθρική” δύση που “χρησιμοποιεί” την Ελλάδα ως το μακρύ χέρι που θα διαλύσει την χώρας του, όπως συνέβη με την Οθωμανική Αυτοκρατορία.


Η Αθήνα, προς το παρόν παρακολουθεί την πολιτική “σκηνοθεσία” του Ταγίπ Ερντογάν, αρνούμενη να ακολουθήσει το θέατρο του παραλόγου, αλλά παραμένοντας πάντα σε εγρήγορση και απόλυτη ετοιμότητα τόσο σε διπλωματικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Ένα μήνυμα που στέλνει διαρκώς η ελληνική πολιτική ηγεσία, με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια με συνέντευξή του στην εφημερίδα Realnews, να επαναλαμβάνει εμφατικά πως “τα νταηλίκια και οι απειλές δεν μας φοβίζουν”. Σημείωσε δε, ότι “ η Ελλάδα θωρακίζεται απέναντι σε αυτή την απειλή”, δηλαδή, στην πρωτοφανή κλιμάκωση του αναθεωρητισμού και της εθνικιστικής ρητορικής που γεννά εύλογα προβληματισμό για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου, μίας εσκεμμένης πρόκλησης ή ενός “ατυχήματος”, που υπό συνθήκες έντασης θα μπορούσε να λάβει απρόβλεπτες διαστάσεις.

Σε αυτό το περιβάλλον, η ελληνική πλευρά δεν παύει να δημοσιοποιεί και να διεθνοποιεί τον τουρκικό αναθεωρητισμό και τις προκλήσεις της Άγκυρας με κάθε ευκαιρία, κάνοντας παράλληλα σαφείς τις ομοιότητες των κινήσεων του Ταγίπ Ερντογάν με αυτές του Βλαντιμιρ Πούτιν. Έγινε στη Σύνοδο της Πράγας, ενώπιον 43 ηγετών της Ευρώπης, γίνεται σε όλες τις κατ' ιδίαν επαφές του πρωθυπουργού με ξένους ηγέτες και των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας με τους ομολόγους τους, και θα συνεχίζει να γίνεται σε κάθε διεθνές βήμα, με την Αθήνα να στέλνει το ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα που εξέπεμψε επανειλημμένα ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης με σαφήνεια “στην επιθετικότητα αντιτάσσουμε την ετοιμότητα, την αμυντική μας επαγρύπνηση, τη διπλωματική μας θωράκιση”.

Η εμπρηστική συμπεριφορά της Τουρκίας και ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της στην ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου αναμένεται να τεθεί και κατά το διήμερο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού, σήμερα και αύριο, στο Βιλνιους και στο Ταλίν, κατά τις συναντήσεις του με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Λιθουανίας και της Εσθονίας.


Με τη Λιθουανία άλλωστε υπάρχει συναντίληψη στο θέμα της εργαλειοποίησης του Μεταναστευτικού και της ανάγκης επίδειξης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., καθώς πρόκειται για μία χώρα η οποία είχε αντιμετωπίσει εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών στα σύνορά της.


 

Πηγή: skai.gr