Σε διαφορετικό μήκος κύματος Ερντογάν και Ακάρ: Σε τι εξυπηρετεί η διγλωσσία της τουρκικής ηγεσίας

«Φορέσαμε την πανοπλία μας, είμαστε έτοιμοι και μια νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά» είπε εκ νέου ο Τούρκος Πρόεδρος

«Σκωτσέζικο ντουζ» από την τουρκική ηγεσία αποτελεί το δισυπόστατο των τοποθετήσεων Ακάρ και Ερντογάν καθώς Τούρκος Υπουργός Άμυνας και Πρόεδρο της γείτονος φαίνεται πως εκπέμπουν σε διαφορετικά μήκη κύματος.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ  στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης μετά τις ενθαρρυντικές δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ για διάλογο και θετική διάθεση της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τις συζητήσεις του με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν στην Αστάνα, ουσιαστικά επανέρχεται στην ακραία ρητορική αναφερόμενος στα νησιά και την Αλεξανδρούπολη.

«Φορέσαμε την πανοπλία μας, είμαστε έτοιμοι και μια νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά» είπε ικανοποιώντας ουσιαστικά με την δήλωσή του αυτή την Ρωσία καθώς ενδεχόμενες αναταραχές στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο θα λειτουργούσε βοηθητικά όσον αφορά τον Πόλεμο στην Ουκρανία καθώς θα συντελούσε σε μια διατήρηση ευρύτερου κλίματος αστάθειας.

«Βλέπουμε βέβαια τι συμβαίνει και το τι κάνουν στην Αλεξανδρούπολη και σε διάφορα νησιά. Αφού φορέσουμε την πανοπλία μας και λάβουμε τις προφυλάξεις μας, δεν μας δίνουν κανέναν φόβο. Έχουμε λάβει τα μέτρα μας, όλα είναι έτοιμα. Ως εκ τούτου, κάνουμε τα βήματά μας ανάλογα. Αφήστε τον να σκεφτεί».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν υπάρχει όριο που η υπομονή ξεχειλίζει, ο Ερντογάν απάντησε ειδικότερα πως αυτό το πράγμα δεν έχει ημερομηνία.

«Βέβαια μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ. Αλλά δεν μπορούμε να ορίσουμε ημερομηνία που η ιστορία θα καταγραφεί. Είναι δυνατόν να πούμε το τι και πότε θα το κάνουμε;».

Αναφορικά με τα F-16 ο Τούρκος πρόεδρος έδειξε αισιόδοξος λέγοντας πως αυτά τα πρόσφατα βήματα ή οι πρόσφατες εξελίξεις, ειδικά όσον αφορά το F16, δείχνουν ότι κάτι έχει αλλάξει. Φυσικά όλα αυτά τα βήματα τα ακολουθεί ταυτόχρονα και η Ρωσία. Πώς προχωράει και το τι συμβαίνει.

Η «βόμβα» από Ερντογάν για κέντρο διανομής αερίου στην (ανατολική) Θράκη

Αίσθηση προκάλεσε την ίδια ώρα η δήλωση του Τούρκου Προέδρου για συμφωνία με την Ρωσία για δημιουργία κέντρου διανομής στην Ανατολική Θράκη.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πτήση για την Άγκυρα, αναφέρθηκε στην πρόταση Πούτιν να γίνει η Τουρκία κέντρο διανομής φυσικού αερίου και είπε: «Για ένα τέτοιο κέντρο διανομής, φυσικά, η (σ.σ. ανατολική) Θράκη θεωρείται ο σημαντικότερος τόπος για αυτήν την επιχείρηση. Μαζί με τον κ. Πούτιν δώσαμε εντολή στο Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων μας και στον αρμόδιο φορέα της ρωσικής πλευράς να συνεργαστούν».

Ο Ερντογάν δεν παρέλειψε να εξαπολύσει νέες απειλές σε βάρος της Ελλάδας. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, ο Τούρκος πρόεδρος είπε:

«Βλέπουμε βέβαια τι συμβαίνει και το τι κάνουν στην Αλεξανδρούπολη και σε διάφορα νησιά. Αφού φορέσουμε την πανοπλία μας και λάβουμε τις προφυλάξεις μας, δεν μας δίνουν κανέναν φόβο. Έχουμε λάβει τα μέτρα μας, όλα είναι έτοιμα. Ως εκ τούτου, κάνουμε τα βήματά μας ανάλογα. Αφήστε τον να σκεφτεί».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν υπάρχει όριο που η υπομονή ξεχειλίζει, ο Ερντογάν απάντησε: «Αυτό το πράγμα δεν έχει ημερομηνία. Βέβαια μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ. Αλλά δεν μπορούμε να ορίσουμε ημερομηνία που η ιστορία θα καταγραφεί. Είναι δυνατόν να πούμε το τι και πότε θα το κάνουμε;».

Αναφορικά με τα F-16 ο Τούρκος πρόεδρος έδειξε αισιόδοξος λέγοντας:  [Αυτά τα πρόσφατα βήματα ή οι πρόσφατες εξελίξεις, ειδικά όσον αφορά το F16, δείχνουν ότι κάτι έχει αλλάξει. Φυσικά όλα αυτά τα βήματα τα ακολουθεί ταυτόχρονα και η Ρωσία. Πώς προχωράει και το τι συμβαίνει».

Πηγή: skai.gr