Επίθεση Τσελίκ σε Μενέντεζ και Κογκρέσο για τα F-16

Ο Ομέρ Τσελίκ έριξε ευθύνες στην Ελλάδα για το ναυάγιο στην Πύλο - Αιχμές και από τον τουρκικό Τύπο

Εκνευρισμός επικρατεί στην Τουρκία σχετικά με τα F-16 και την αναβάθμισή τους από τις ΗΠΑ. 

Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, ο εκπρόσωπος του κόμματος δικαιοσύνης και ανάπτυξης Ομέρ Τσελίκ επιτέθηκε στον Μενέντεζ και στο Κογκρέσο, τονίζοντας χαρακτηριστικά: 

«Αν κάποιοι αρνούνται να παραχωρήσουν στην Τουρκία τα απαραίτητα οπλικά συστήματα  τα οποία είναι απαραίτητα για την  διατήρηση της  ασφάλειας της και της εθνικής της κυριαρχίας, δηλαδή επιχειρούν να εφαρμόσουν εμπάργκο, τότε δεν θα πρέπει να κατηγορήσουν την προσπάθεια της Τουρκίας να βρει τις απαραίτητες εναλλακτικές λύσεις. Εμείς θέλουμε αυτά να τα κάνουμε στα πλαίσια της κοινής πολιτικής και του οράματος μας στο ΝΑΤΟ.

H Τουρκία είναι κυρίαρχο κράτος και έχει την εξουσία να διασφαλίσει την ασφάλειά της σε κάθε περίπτωση. Τα βήματά μας όσον αφορά την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας δεν θα καθοριστούν σύμφωνα με τα καπρίτσια των Αμερικανών γερουσιαστών. Δεν υπάρχει καμία αντικειμενική άποψη των γερουσιαστών καθώς μιλάμε για τις ανάγκες της Τουρκικής Αεροπορίας και άλλων όπλων που είναι απαραίτητα για την ασφάλεια της Τουρκίας.

Αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από μία πολιτική κακομαθημένης στάσης, που θέτει σε κίνδυνο την κοινή ασφάλεια του ΝΑΤΟ».

Στην Τουρκία συζητούν τις εναλλακτικές λύσεις

Την ίδια ώρα οι Τούρκοι εξετάζουν εναλλακτικές μέχρι η χώρα να φτιάξει το δικό της μαχητικό. Μία από τις εναλλακτικές είναι τα μαχητικά Eurofighter που αποτελούν φαβορί για την τουρκική αεροπορία. Την ίδια ώρα η Μόσχα θέλει να δώσει ρωσικά μαχητικά, όμως οι αναλυτές θεωρούν δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο.

Άγκυρα: Οι Έλληνες σκοτώνουν τους μετανάστες

Εν τω μεταξύ, ο Ομέρ Τσελίκ έριξε ευθύνες στην Ελλάδα για το ναυάγιο στην Πύλο τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η ελληνική ακτοφυλακή επιχείρησε να διώξει τους μετανάστες στα ιταλικά ή στα τουρκικά ύδατα»:

«Πρόσφατα, ένα σκάφος με 600 μετανάστες βυθίστηκε την ώρα που η Ελληνική Ακτοφυλακή με απάνθρωπες μεθόδους προσπαθούσε να το απωθήσει στα τουρκικά χωρικά ύδατα σύμφωνα με ορισμένες αναφορές ή στα ιταλικά χωρικά ύδατα σύμφωνα με άλλες.  

Έτσι πέθαναν εκατοντάδες άνθρωποι ανάμεσα τους γυναικόπαιδα. Θα πρέπει να συγκροτηθεί μια διεθνής επιτροπή έρευνας για το θέμα αυτό και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι και στην περιοχή θα πρέπει να υπάρχουν παρατηρητές. 

Οι Έλληνες άλλες φορές φορούν στολές άλλες φορές όχι, όμως τρυπούν βάρκες και άνθρωποι αφήνονται να πεθάνουν και τους απωθούν είτε στα τουρκικά είτε στα ιταλικά χωρικά ύδατα. 

Η Ελληνική Ακτοφυλακή μετατρέπει τη Μεσόγειο σε νεκροταφείο μεταναστών μπροστά στα μάτια όλων. Οι υπεύθυνοι πρέπει να τιμωρηθούν».

Τουρκικά ΜΜΕ για το ναυάγιο στην Πύλο

Τέλος, μεγάλη μερίδα του τουρκικού Τύπου ευθυγραμμισμένη με την άποψη του Τσελίκ, αφήνει αιχμές για την ελληνική ακτοφυλακή για το ναυάγιο στην Πύλο. Μάλιστα, οι σημερινές εφημερίδες στα ρεπορτάζ τους αναφέρουν ότι «η Αθήνα πιάστηκε στα πράσα», υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα ευθύνεται για την τραγωδία.

Πηγή: skai.gr