Επιστολή - απάντηση Μηταράκη για τους 38 του Έβρου: «Δεν υπάρχει νεκρό παιδί, σε τουρκικό έδαφος οι μετανάστες»

«Αν είχαμε δράσει, η Ελλάδα θα είχε παραβιάσει τα τουρκικά σύνορα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Νότης Μηταράκης σε επιστολές προς το Channel 4 και το Der Spiegel

Επιστολή- απάντηση προς το Channel 4 και το Der Spiegel αναφορικά με τα ρεπορτάζ που δημοσίευσαν για τους 38 μετανάστες στον Έβρο απέστειλε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. 

Ο υπουργός Μετανάστευσης εξηγεί για ακόμα μία φορά πως οι κατηγορίες ότι οι 38 μετανάστες βρίσκονταν σε ελληνικό έδαφος είναι ψευδής. Παράλληλα, επισημαίνει πως ακόμα και η ΜΚΟ HumanRights360, που εκπροσωπεί την ομάδα των 38 αιτούντων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, παραδέχθηκε ότι η νησίδα που εντοπίστηκαν οι μετανάστες βρίσκεται εντός τουρκικού εδάφους. Διευκρινίζει μάλιστα, πως τόσο η Ελληνική Αστυνομία, όσο και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και η ελληνική κυβέρνηση επισήμαναν εξαρχής ότι η νησίδα βρισκόταν σε τουρκικό έδαφος.

«Αν είχαμε δράσει, η Ελλάδα θα είχε παραβιάσει τα τουρκικά σύνορα» αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή ο Νότης Μηταράκης.

Σχετικά με τις αναφορές για νεκρό παιδι στον Έβρο, ο υπουργός υπογραμμίζει ότι είναι ξεκάθαρο από τα γεγονότα και από το διαθέσιμο φωτογραφικό υλικό που έχει συγκεντρωθεί πως δεν υπάρχουν αποδείξεις ούτε για αγνοούμενο παιδί, ούτε για νεκρό.

«Η κατάθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρθηκε σε 4 παιδιά (γενν. 2013, 2013, 2017 & 2018). Αυτά τα παιδιά είναι όλα ζωντανά και καλά στην υγεία τους στην Ελλάδα. Κανένα πέμπτο παιδί δεν έχει αναφερθεί. Επιπλέον, κανένα πέμπτο παιδί δεν εμφανίζεται σε καμία φωτογραφία: στην πραγματικότητα, όλα τα παιδιά που εμφανίζονται σε όλες τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν είναι ευτυχώς ζωντανά και καλά» υπογραμμίζει στην επιστολή - απάντηση. 

Τέλος, σχετικά με το παιδί στο οποίο υπήρχαν αναφορές πως το είχε τσιμπήσει σκορπιός, ο υπουργός Μετανάστευσης τονίζει πως «ήταν καλά στην υγεία του. Κανένα άτομο δεν χρειάστηκε νοσηλεία μετά από τον αρχικό τσεκάπ».

«Είμαστε βέβαιοι ότι ένας αξιοσέβαστος ειδησεογραφικός οργανισμός όπως ο δικός σας, που έχει υψηλά δημοσιογραφικά πρότυπα, θα λάβει άμεσα μέτρα για την ενημέρωση των τηλεθεατών σας καθώς, υπό το πρίσμα των νέων πληροφοριών, δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστούμε ότι η Ελλάδα επικρίθηκε άδικα και η φήμη της αμαυρώθηκε άδικα». καταλήγει.

Δείτε ΕΔΩ την επιστολή - απάντηση προς το Channel 4

Δείτε ΕΔΩ την επιστολή- απάντηση προς το Der Spiegel

Πηγή: skai.gr