Σημαντική η επίσκεψη του Όλαφ Σολτς στην Αθήνα: Ελληνοτουρκικά και εξοπλιστικά στην ατζέντα

Ο Γερμανός καγκελάριος θα αφιχθή στην Αθήνα στις 26 Οκτωβρίου και στις 27 το πρωί θα έχει συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ως σημαντική και πολυεπίπεδη εκτιμάται η επίσκεψη του Όλαφ Σολτς στην Αθήνα, καθώς στην ατζέντα του Γερμανού καγκελάριου βρίσκονται τόσο τα ελληνοτουρκικά και η συνεχιζόμενη ένταση που προκαλεί η Τουρκία, όσο και τα εξοπλιστικά.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα αφιχθή στην Αθήνα την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, απευθείας από το Παρίσι και την επομένη, στις 27 Οκτωβρίου το πρωί, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στις 12 το μεσημέρι, οι δύο ηγέτες θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου και θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

Ο Όλαφ Σολτς θα έχει στη «βαλίτσα» του, σύμφωνα με την ανακοίνωση της γερμανικής καγκελαρίας, θέματα διμερών σχέσεων, οικονομικά και ευρωπαϊκά, με το Ενεργειακό να βρίσκεται εξίσου ψηλά στη λίστα.

Είναι αξιοσημείωτη, ωστόσο, η αλλαγή στάσης του Βερολίνου απέναντι στην Τουρκία, καθώς οι τελευταίες ενέργειες τόσο του προέδρου Ερντογάν, όσο και των συνεργατών και άλλων Τούρκων υπουργών, διαλεύκανε το τοπίο. Η Γερμανία, πλέον, καταδικάζει απερίφραστα την τουρκική προκλητικότητα και η επίσκεψη του Όλαφ Σολτς στην Ελλάδα, αποτελεί ένα σημαντικό μήνυμα και προς την Άγκυρα.

Στην ανακοίνωση της επίσκεψης Σολτς στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας κατέστησε σαφές ότι το Βερολίνο δεν επικροτεί τέτοιες απειλές και μη φιλικές δηλώσεις μεταξύ γειτόνων. 

Εξοπλιστικό πρόγραμμα από τον Γερμανό καγκελάριο

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Όλαφ Σολτς θα καταθέσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη μία πρόταση για αναβάθμιση των αρμάτων μάχης, κυρίως των τεθωρακισμένων Leopard, καθώς και την αγορά νέας τεχνολογίας τανκς. Το πακέτο θα περιλαμβάνει και τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών που διαθέτει το Πολεμικό μας Ναυτικό.   

Το συνολικό κόστος των προτάσεων του Γερμανού καγκελάριου υπολογίζεται από 2 μέχρι 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Ελλάδα έχει ήδη παραλάβει από τη Γερμανία τα έξι πρώτα τεθωρακισμένα άρματα μάχης Marder, ως ανταλλαγή για τα παλαιά σοβιετικής κατασκευής άρματα μάχης που προορίζονται να δοθούν στην Ουκρανία. Τα Marder θα παρουσιαστούν» πρώτη φορά στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, στη Θεσσαλονίκη, μία ημέρα μετά την αναχώρηση του Γερμανού καγκελάριου από την Ελλάδα.

Ενημέρωση Παναγιωτόπουλου για τα εξοπλιστικά στη Βουλή

Ο υπουργός Άμυνας θα ενημερώσει στη Βουλή την Επιτροπή για την επέκταση της συνεργασίας με το Βερολίνο, αναλύοντας με λεπτομέρειες τι θα συζητήσει ο πρωθυπουργός με τον Γερμανό καγκελάριο. Η ενημέρωση για τη στενότερη συνεργασία με τη Γερμανία θα γίνει από τον υπουργό Άμυνας την Τρίτη, πριν την έλευση του Όλαφ Σολτς στην Αθήνα. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην ατζέντα βρίσκεται και η δημιουργία μίας γραμμής παραγωγής τεθωρακισμένων, εκτός από τη συντήρηση των Leopard και άλλων μονάδων.

Πηγή: skai.gr