ΚΑΙΡΟΣ

Επίσημη απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν ετοιμάζει ο Τσίπρας

Επίσημη απάντηση στη χθεσινή αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάννης από τον τούρκο πρόεδρο Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να δώσει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα προεδρεύσει του ΚΥΣΕΑ στις 15:30 το μεσημέρι.

Αυτό δήλωσε νωρίτερα στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης.

Σκληρή απάντηση στις δηλώσεις Ερντογάν έδωσε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

«Οι φωνές που ακούει από τα ελληνικά νησιά είναι των Ελλήνων που σφαγιάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια και καλό θα ήταν να μην θέλει να ακούσει αυτές τις φωνές, τόνισε ο κ. Καμμένος.

Προσέθεσε πως ο τούρκος πρόεδρος ακολουθεί λάθος πορεία και μετατρέπει την χώρα του σε ένα θεοκρατικό κράτος. Δεν εκτιμά αυτά που έχει κερδίσει η χώρα από τον Κεμάλ Ατατούρκ, σημείωσε.

Από την πλευρά του, κ. Ξυδάκης παραδέχτηκε ότι οι τοποθετήσεις του τούρκου προέδρου μπορούν να επηρεάσουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όμως εκτίμησε πως η κίνηση Ερντογάν απευθύνεται σε εσωτερικό ακροατήριο και αντανακλά πρόσκαιρες πολιτικές σκοπιμότητες.

«Αυτές οι πολιτικές δεν μπορούν να έχουν διάρκεια», σημείωσε, προσθέτοντας ότι μόνο και μόνο για να αρχίσουν συζητήσεις για αναθεώρηση μεγάλων διεθνών συνθηκών χρειάζεται η συμμετοχή «15 διεθνών παραγόντων».

Ο κ. Ξυδάκης επισήμανε ότι το βλέμμα του Ερντογάν βρίσκεται στη Μοσούλη και του Κουρδικό, τη στιγμή που η Άγκυρα επί του παρόντος βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση πρώτον λόγω της αστάθειας που έχει προκαλέσει το αποτυχημένο πραξικόπημα και δεύτερον λόγω των γεωπολιτικών τριγμών που προκαλούν η ένταση στη Μέση Ανατολή και οι φιλοδοξίες των Κούρδων στη Συρία και το Ιράκ.

Χθες Πέμπτη διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι «όλοι οφείλουν να σέβονται τη Συνθήκη της Λωζάννης. Όσο οδυνηρό και αν τους φαίνεται αυτό».Πηγή: skai.gr