Επεισόδιο στις κοινές δηλώσεις στην Τουρκία: Οι προκλήσεις Τσαβούσογλου, οι απαντήσεις Δένδια

Ανέβηκαν οι τόνοι κατά τις κοινές δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τα περισσότερα θέματα – αγκάθια στις θέσεις των δυο χωρών, όπως το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, τη μουσουλμανική μειονότητα αλλά και το μεταναστευτικό.

Μετά την ολοκλήρωση της αρχικής τοποθέτησης του κ. Δένδια, ο οποίος απάντησε ευθέως στις προκλήσεις του τούρκου ομολόγου του και για να βελτιωθεί το κλίμα πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες και δηλώσεις που το δυναμιτίζουν, ο κ. Τσαβούσολγου ξαναπήρε το λόγο και έθεσε ακόμη πιο επιθετικά και άλλα ζητήματα, όπως αποστρατιωτικοποιηση νησιών.

Σε μια ασυνήθιστη διαδικασία, οι υπουργοί πήραν διαδοχικά τον λόγο άλλες δύο φορές για να απαντήσουν στις εκατέρωθεν δηλώσεις, με τον Νίκο Δένδια να τονίζει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει με βάση θετική ατζέντα συνομιλιών, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι αλλάζουν οι πάγιες θέσεις της εξωτερικής της πολιτικής ή πως εγκαταλείπει το ευρωπαϊκό κεκτημένο. 

Ειδικά για το μεταναστευτικό, τόνισε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει μαθήματα στην Ελλάδα και πως για να γυρίσει μια νέα σελίδα απαιτείται μια νέα αντίληψη.

Πάντως ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, κάλεσε τον Τούρκο ομόλογό του να ανταποδώσει το επόμενο διάστημα την επίσκεψη, ταξιδεύοντας στην Αθήνα.

Οι αρχικές δηλώσεις Τσαβούσογλου

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, κατά την αρχική του τοποθέτηση τόνισε ότι πράγματι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο χωρών στο θέμα του Αιγαίου, και ανακοίνωσε ότι ο Ερντογάν πρότεινε τη διεξαγωγή συνόδου με θέμα την Ανατολική Μεσόγειο.

Έθεσε θέμα τουρκικών μειονοτήτων στη Θράκη, έκανε λόγο για άνευ όρων διάλογο μεταξύ των δύο χωρών και πρόσθεσε ότι οι εκατέρωθεν επισκέψεις των αρχηγών κρατών Ελλάδας και Τουρκίας θα αποτέλεσε μια πολύ γόνιμη βάση για διάλογο.

Η τοποθέτηση Δένδια που εξόργισε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών

Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα επιδιώκει ένα θετικό κλίμα σε αντιδιαστολή με αυτό που υπήρχε τους τελευταίους 20 μήνες, σημειώνοντας ότι αναγκαία προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι να αποφεύγονται ενέργειες και δηλώσεις που δυναμιτίζουν το κλίμα. Μέχρι πριν λίγους μήνες, τόνισε ο έλληνας υπουργός, οι παραβατικές ενέργειες της Τουρκίας είχαν αυξηθεί δραματικά, επιβαρύνοντας τις προσπάθειες για οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης.

Απάντησε στον Τσαβούσογλου ότι στην Ελλάδα υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα, - αυτό αναγνωρίζει και η συνθήκη της Λωζάνης, ενώ αυτή είναι και η θέση του ελληνικού κράτους.

Ο κ. Δένδιας είπε επίσης ότι η χώρα μας υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας εφόσον το επιθυμεί και η ίδια, ωστόσο προϋπόθεση είναι ο πλήρης σεβασμός της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών μελών της ΕΕ. 

Σε αυτό το σημείο, υπενθύμισε στην Άγκυρα ότι πάντα επάνω στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, βρίσκεται το ενδεχόμενο λήψης μέτρων κατά της Τουρκίας.

Ο κ. Δένδιας είπε επίσης ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αλλά και η ενταξιακή πορεία της Τουρκία επηρεάζονται αρνητικά από την απειλή πολέμου, εφόσον η Ελλάδα εφαρμόσει τα αναφαίρετα δικαιώματά της. 

Ο άνευ προηγουμένου διάλογος μεταξύ των ΥΠΕΞ Ελλάδας - Τουρκίας

Σε υψηλούς τόνους απάντησε ο Τσαβούσογλου, λέγοντας ότι η Τουρκία δεν αποδέχεται ότι παραβιάζει τα δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο ενώ έψεξε τον Έλληνα υπουργό ότι έθεσε ένα θέμα μπροστά στον Τύπο που οι δύο χώρες κατ’ ιδίαν και συνεπώς είναι υποχρεωμένος να απαντήσει.

Για τις μειονότητες είπε ότι η Τουρκία ως Ρωμιούς ορθόδοξους την μειονότητα που ζει στην Τουρκία αλλά η Ελλάδα δεν δέχεται τους ανθρώπους που δηλώνουν οι ίδιοι ότι έχουν τουρκική ταυτότητα, κάτι που χαρακτήρισε καταπίεση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επίσης είπε ότι παρότι δεν επιθυμούσε να το αναφέρει μπροστά στα ΜΜΕ, η Ελλάδα χρησιμοποιεί στο μεταναστευτικό πρακτικές τύπου push back κατά προσφύγων και μεταναστών.

Ο Έλληνας υπουργός διερωτήθηκε εάν η τουρκική πλευρά ανέμενε να μην τίποτα για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, τη στιγμή που η θέση της Αθήνας είναι σαφής πως η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και έχει κάνει πάνω από 400 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος.

Στις κατηγορίες περί push back, ο κ. Δένδιας απάντησε σε αυστηρό ύφος ότι μετά τα γεγονότα του Φεβρουαρίου και του Μαρτιου δεν θα έπρεπε η Τουρκία να κάνει μάθημα στην Ελλάδα.

Σχετικά με τις μειονότητες, ο κ. Δένδιας απάντησε ότι αυτό προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάνης που έχει υπογράψει και η Τουρκία, είτε της αρέσει, είτε όχι.

Για την τουρκική επιμονή να παρουσιάζει την ΕΕ ως «τρίτη» δύναμη που δεν μπορεί να εμπλέκεται στα διμερή ζητήματα Ελλάδας – Τουρκίας, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν είναι τρίτος, αλλά «η οικογένειά μας» και η ΕΕ η ένωση χωρών με τις οποίες η Ελλάδα μοιράζεται τις ίδιες αξίες.

Η αναφορά Δένδια στη Συνθήκη της Λωζάνης, ενόχλησε τον Τσαβούσογλου ο οποίος κατηγόρησε την Αθήνα ότι αναφέρεται σε όσα τη συμφέρουν και πρόσθεσε πως η εν λόγω συνθήκη μιλά και για αποστρατιωτικοποίηση νησιών την οποία δεν εφαρμόζει η Ελλάδα.

«Υπάρχει στρατός στα νησιά γιατί απειλούνται από κάπου» απάντησε ο Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε ότι «αμοιβαία κατανόηση σημαίνει να μπαίνω και στα παπούτσια του άλλου. Δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε τις διαφορές μας αν συνεχίσουμε έτσι».

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα να μην ακυρώσει ο Τούρκος υπουργός την πρόσκλησή του σε δείπνο, γιατί πεινάει εξαιρετικά.

Πηγή: skai.gr